TV 2 ECHO

Myte eller fakta: Har veganere et bedre sexliv?

Her giver en række eksperter dig svar på, hvad en vegansk diæt gør ved kroppen.

- Den har sådan en eftersmag af lort, siger Caspar Stefani.

Med armen hvilende på bardisken græmmer han og Kuzma Pavlov sig over naturvinen, de netop har skænket op.

TV 2 Echo har inviteret de to konservative ungdomspolitikere med til veganerfestival i København for at se, om veganerlivet kunne være noget for dem. Se videoen øverst i artiklen.

Veganisme er da også noget, der deler vandene. Nogle ser det som et dyreetisk, bæredygtigt og sundt valg, mens andre mener, det er rabiat og direkte usundt.

Vi har bedt en række eksperter om at svare på en række spørgsmål om veganisme.

Hvad er veganisme?

At leve vegansk betyder, at man så vidt muligt holder sig fra animalske produkter. Det kan være mad, tøj og andet, der kommer helt eller delvist fra dyr. Veganere spiser derfor plantebaseret og afholder sig også fra produkter som mælk, æg, ost og andre biprodukter fra slagtning af dyr.

Hvor mange er veganere i Danmark?

Der findes ingen sikre tal på, hvor mange der lever vegansk i Danmark. En analyse af Coop og Dansk Vegetarisk Forening fra 2018 viser, at omkring 140.000 danskere lever vegetarisk. Dansk Vegetarisk Forening vurderer, at cirka 35.000 af disse er veganere.

Er det sundt at spise vegansk?

Det kan både være sundt og usundt, siger Lars Ove Dragsted, professor i klinisk og forebyggende ernæring ved Københavns Universitet. Det afhænger af, om man får sammensat sin kost rigtigt. Kød og animalske produkter er rige kilder til protein, og hvis man som veganer sørger for at få sin ernæring fra andre produkter, kan man sagtens leve sundt som veganer, siger han.

En plantebaseret kost kan derudover have en række gode effekter på ens tarmsystem, fordi man typisk får flere fibre, siger Lars Ove Dragsted, der dog understreger, at det kan være sværere for små børn at få dækket sine næringsbehov med en vegansk kost.

Har veganere pænere hud?

Nettet flyder med artikler om, at en vegansk diæt skulle gøre underværker for huden. Men det er der ikke belæg for, siger Flemming Andersen, klinikchef og speciallæge i hudsygdomme ved Mølholm Privathospital. Nærmere tværtimod. Hvis man som veganer ikke sørger for at få kosttilskud af eksempelvis jern, magnesium og vitaminer, kan man få en mørk hud, særligt omkring øjnene, og det kan også give tørt hår, lyder det. Hvis man vil have en sund hud, anbefaler Flemming Andersen en stenalderkost af både kød og grønt.

Har veganere et bedre sexliv?

Der bliver jævnligt skrevet artikler med påstande om, at vegansk kost skulle gavne på lagnerne. Men at spise grønt giver ikke automatisk et bedre sexliv, siger Birgitte Schantz Laursen, daglig leder af Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet. Man ved, at overvægt, alkohol og rygning påvirker folks sexliv negativt, så veganere, der lever usundt har lige så stor risiko som kødspisere for at få en række problemer med sexlivet. Heriblandt rejsningsproblemer, manglende lyst og orgasmeproblemer.

Hun siger dog, at et bevidst valg om en vegansk livsstil kan være udtryk for, at man hviler i sig selv og har overskud. Og det at have overskud og at være glad for sig selv og sin krop er vigtigt for et godt sexliv.

Har veganere friskere ånde?

Det bliver jævnligt debatteret, hvad vegansk kost betyder for ens ånde. Det er ikke utænkeligt, at veganere kan havde friskere ånde, mener Palle Holmstrup, professor i parodontologi ved Tandlægeskolen, Københavns Universitet. Han kender ikke til undersøgelser, der skulle bakke den påstand op. Men han mener, at man kan antage, at det er tilfældet.

Dårlig ånde skyldes nemlig blandt andet, at bakterierne i vores mund nedbryder proteiner, hvorved der frigives svovlholdige gasarter, der lugter dårligt. Så hvis man indtager færre proteiner fra eksempelvis kød, er der i udgangspunktet mindre risiko for dårlig ånde.

Og hvis man spiser meget sur frugt, som for eksempel æbler, hjælper det ifølge Palle Holmstrup også på ånden. Det skyldes, at sure kulhydrater nedsætter ph-værdien i munden.

Er veganere automatisk klimavenlige?

En kødfri kost vil i langt de fleste tilfælde være mindre klimabelastende end en kødspisers. Men hvor meget afhænger af, hvad man erstatter kødprodukterne med, siger Jørgen Eivind Olesen, professor ved institut for agroøkologi på Aarhus Universitet. Hvis man erstatter kødet med plante- eller sojabaserede produkter, der ikke er produceret bæredygtigt, og som er importeret langvejs fra, er gevinsten mindre.

Jørgen Eivind Olesen mener heller ikke, at der er belæg for at sige, at vegansk kost er mere klimavenlig end vegetarisk. For æg og mælk kan godt produceres på måder, der ikke belaster klimaet voldsomt.