Samfund

Efter lovskærpelse: Sådan bruger du lovligt skærme under kørsel

Manglende opmærksomhed er medvirkende til hver tredje dødsulykke i trafikken, viser tal fra Rådet for Sikker Trafik.

Fra tirsdag falder hammeren endnu hårdere, hvis danske bilister bliver taget med hænderne på telefonen i stedet for rattet.

Fremover koster lovovertrædelsen – udover en bøde på 1500 kroner – også et klip i kørekortet og 500 kroner til Offerfonden.

Og det er en vigtig regel at håndhæve, lyder det fra Christian Berthelsen, der er politiassistent ved Nationalt Færdselscenter.

- Vi kan se, at der er rigtig mange, der sidder og laver andre ting, mens de kører bil. Og her er mobiltelefoner, GPS’er, smartwatches og tablets altså bare en rigtig stor synder, siger han til TV 2.

Uddelte klip på førstedagen

De forstyrrende elementer optræder også i statistikkerne. Ifølge tal fra Rådet for Sikker Trafik er manglende opmærksomhed medvirkende til hver tredje dødsulykke i trafikken.

Allerede på førstedagen er der da også blevet givet klip til flere elektronikglade bilister. Klokken syv tirsdag morgen meddelte Fyns Politi, at de havde uddelt dagens først klip på baggrund af de nye regler, mens også Syd- og Sønderjyllands Politi måtte finde den virtuelle saks frem.

Men hvad indebærer reglen egentlig? Se videoen i toppen, eller læs med herunder, så du kan undgå at ende i en lignende situation.

Overblik over reglen

Hvilket udstyr er omfattet af reglen?

Forbuddet gælder både håndholdt brug af mobiltelefoner, tablets, GPS’er, computere, smartwatches, walkie-talkier og lignende.

Med andre ord er alle former for elektronisk udstyr, som kan udsende eller modtage radiobølger til kommunikation, omfattet.

Yderligere er det også forbudt at bruge udstyret håndholdt, selvom det er slukket eller ikke har forbindelse til nettet.

Hvordan bruger jeg lovligt mit elektroniske device under kørsel?

Ligger udstyret løst, må det ikke betjenes ved fysisk berøring. Men det er lovligt at bruge stemmestyring eller at betjene det med eftermonteret udstyr – eksempelvis bilens display eller høretelefoner. 

Hvis dit device er anbragt i en holder, der er fastgjort til køretøjet, er det straks en anden sag. Så må du gerne trykke på udstyrets knapper og touchfunktion. Yderligere må du også bruge bilens egen touchskærm.

Men så snart du sidder med udstyret i hånden eller trykker på det, mens det ligger løst, falder hammeren.

Må jeg bruge mit udstyr håndholdt, når jeg holder for rødt lys eller i kø?

Nej. Du betragtes stadig som kørende, selvom du holder for rødt lys eller i kø. Derfor er det også her ulovligt at bruge håndholdt mobil, GPS eller tablet.

Du skal standse og holde ind til siden, hvis du vil bruge dit udstyr håndholdt.   

Kan jeg få et klip i kørekortet, hvis jeg er ledsager til en 17-årig bilist og bruger håndholdt udstyr?

Nej. I sådan en situation er det føreren af bilen, der har ansvaret for kørslen. Derfor må du gerne eksempelvis tale i håndholdt mobiltelefon ved siden af.

Det er dog vigtigt at huske på, at du som ledsager skal komme med gode råd og vejledning til den 17-årige. Derfor er det en god idé at have opmærksomheden rettet mod kørslen og trafikken – uden de store distraktioner.  

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.