Efter lovskærpelse: Sådan bruger du lovligt skærme under kørsel

Manglende opmærksomhed er medvirkende til hver tredje dødsulykke i trafikken, viser tal fra Rådet for Sikker Trafik.

Fra tirsdag falder hammeren endnu hårdere, hvis danske bilister bliver taget med hænderne på telefonen i stedet for rattet.

Fremover koster lovovertrædelsen – udover en bøde på 1500 kroner – også et klip i kørekortet og 500 kroner til Offerfonden.

Og det er en vigtig regel at håndhæve, lyder det fra Christian Berthelsen, der er politiassistent ved Nationalt Færdselscenter.

- Vi kan se, at der er rigtig mange, der sidder og laver andre ting, mens de kører bil. Og her er mobiltelefoner, GPS’er, smartwatches og tablets altså bare en rigtig stor synder, siger han til TV 2.

Uddelte klip på førstedagen

De forstyrrende elementer optræder også i statistikkerne. Ifølge tal fra Rådet for Sikker Trafik er manglende opmærksomhed medvirkende til hver tredje dødsulykke i trafikken.

Allerede på førstedagen er der da også blevet givet klip til flere elektronikglade bilister. Klokken syv tirsdag morgen meddelte Fyns Politi, at de havde uddelt dagens først klip på baggrund af de nye regler, mens også Syd- og Sønderjyllands Politi måtte finde den virtuelle saks frem.

Men hvad indebærer reglen egentlig? Se videoen i toppen, eller læs med herunder, så du kan undgå at ende i en lignende situation.

Overblik over reglen

Hvilket udstyr er omfattet af reglen?

Hvordan bruger jeg lovligt mit elektroniske device under kørsel?

Må jeg bruge mit udstyr håndholdt, når jeg holder for rødt lys eller i kø?

Kan jeg få et klip i kørekortet, hvis jeg er ledsager til en 17-årig bilist og bruger håndholdt udstyr?

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.