Dagens overblik: Ellen Trane udfordrer Støjberg i Venstre

16x9
Ellen Thrane Nørby vil være Venstres næstformand Foto: Keld Navntoft / Scanpix

Vestager er udpeget til toppost, en puma er set i Jylland, og rapporter skal gennemgås for indblanding fra private organisationer og virksomheder.

Alt det sker på en tirsdag, hvor stjerneinstruktøren Christopher Nolan, der blandt andet står bag de tre seneste Batman-film, Interstellar og Inception, var i gang med filmoptagelser på havnen i Rødby.

Men det er ikke kun på Lolland, at der udspiller sig et drama. Det gør der også i partiet Venstre, hvor det trækker op til kampvalg.

Velkommen til dagens overblik.

Kampvalg i Venstre

Ellen Trane Nørby er klar til kampvalg 21. september, når Venstre holder ekstraordinært landsmøde.
Ellen Trane Nørby er klar til kampvalg 21. september, når Venstre holder ekstraordinært landsmøde. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

En ny dag, et nyt twist i historien om det tidligere regeringsparti Venstre.

For en uge siden meddelte Jakob Ellemann-Jensen, at han ville være formand i Venstre, og få dage efter sagde Inger Støjberg, at hun ville være næstformand. En kraftfuld duo, men det seneste døgn har endnu en Venstre-spids meldt sig på banen.

Nemlig Ellen Trane Nørby, der siger, at hun stiller op på ”utallige opfordringer”, og at hun vil være bedre til at samle partiet end sin kollega Inger Støjberg.

Valget bliver afgjort 21. september på Venstres ekstraordinære landsmøde.

Vestager udnævnt til kommissærpost

Meget tyder på, at Margrethe Vestager kan fortsætte i jobbet som konkurrencekommissær.
Meget tyder på, at Margrethe Vestager kan fortsætte i jobbet som konkurrencekommissær. Foto: Hayoung Jeon / Ritzau Scanpix

Det ser ud til, at Margrethe Vestager godt kan vente lidt med at pakke flyttekasserne, for den nye, tyske kommissionsformand i EU, Ursula von der Leyen, har store planer for hende.

Hvis det står til formanden skal Vestager ikke bare fortsætte som konkurrencekommissær, hun skal også være en af kommissionens tre ledende næstformænd og sørge for, at EU er beredt på den digitale tidsalder.

Intet er dog sikkert endnu, da Europa-Parlamentet først skal godkende det. Men hvis alt går vel, så tiltræder hun officielt 1. november.

Rapporter skal kulegraves efter rapportskandale

Rektor for Aarhus Universitet Brian Bech Nielsen beklager dybt oksekødsrapport-skandalen overfor uddannelses- og forskningsministeren.
Rektor for Aarhus Universitet Brian Bech Nielsen beklager dybt oksekødsrapport-skandalen overfor uddannelses- og forskningsministeren. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Først måtte Aarhus Universitet trække en rapport om oksekøds klimapåvirkning tilbage, efter det kom frem, at interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer ikke bare havde skrevet flere afsnit, men også påvirket resultaterne - og så måtte den ansvarlige institutleder sige sit job op.

Men konsekvenserne slutter ikke her, og universitetet har tirsdag meddelt, at de vil gennemse de seneste fem års rapporter, der er lavet i samarbejde med private virksomheder og interesseorganisationer, for at klarlægge, om der er lignende problemer i dem.

Rektor Brian Bech Nielsen har i en redegørelse til uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen beklaget hele situationen dybt.

Mulig puma løs i Midtjylland

Det lykkedes Kitt Buchardt at tage nogle billeder, da hun så det store puma-lignende dyr på en mark ved Give.
Det lykkedes Kitt Buchardt at tage nogle billeder, da hun så det store puma-lignende dyr på en mark ved Give. Foto: Kitt Buchardt / Privatfoto

Ulve, vildsvin og nu også pumaer. Jylland er for alvor ved at udvikle sig til landets største dyrepark.

Ni gange i år er der tikket anmeldelser ind hos Midt- og Vestjyllands Politi om en mulig puma, der huserer i det midtjyske i området omkring Herning, Vejle og Silkeborg.

Både Miljøstyrelsen og direktør i Givskud Zoo Richard Østerballe har dog sin tvivl om det kattedyr, der er blevet spottet og sågar taget billeder af. Tvivlen skyldes hovedsageligt, at pumaen normalvis lever i Syd- og Nordamerika og hører ikke hjemme i Danmark.

Men Richard Østerballe kan alligevel ikke fuldstændigt udelukke, at der rent faktisk er tale om en puma, som eventuelt er stukket af fra et ulovligt fangenskab.

Amalienborg Slotsplads lukkes af for køretøjer

Den nye terrorsikring, de såkaldt 'pullerter', på Amalienborg er endnu ikke blevet bronzebeklædt.
Den nye terrorsikring, de såkaldt 'pullerter', på Amalienborg er endnu ikke blevet bronzebeklædt. Foto: Rikke Hemmingsen / TV 2

For at sikre borgere på Amalienborg Slotsplads mod eventuelle terrorangreb begået med køretøjer, bliver alle veje ind nu lukket af med 13 såkaldte ’pullerter’.

Det er bronze betrukne metal cylindre på cirka en meters højde, der kan sænkes, hvis dronningen eller andre med et ærinde skal ind eller ud.

Pladsen er i øjeblikket sikret af betonklodser, som vil være der, indtil arbejdet med den nye sikring er færdigt i begyndelsen af 2020.

***

Det var det for tirsdagens overblik, og såfremt landet ikke er skyllet væk i de usædvanligt kraftige regnbyger, så vender vi stærkt tilbage i morgen med fem nye historier.

God aften.