Samfund

15-20 danskere kan have millionkunst på væggen - uden at vide det

Ejer havde betalt 3000 kroner for et maleri, der nu er vurderet til en halv million.

Der kan hænge en mindre formue på væggen i flere danske hjem uden ejerens vidende.

Auktionshuset Bruun Rasmussen vurderer, at 15-20 malerier af den kinesiskfødte kunstner Xie 'Lalan' Jinglan, der blev solgt på Galerie Moderne i Silkeborg i 1971, med stor sandsynlighed er på danske hænder.

Nu efterlyser auktionshuset de mulige ejere.

Tilbage i 1971 havde de færreste hørt om den kvindelige kunstner, og derfor ved ingen præcis, hvor mange værker hun udstillede, og hvem der købte dem, fortæller lederen af Bruun Rasmussens afdeling for moderne kunst, Niels Raben.

- I dag, 50 år efter, er der meget stor international efterspørgsel på Lalans værker, så du kan faktisk sidde på en formue uden at ane det, siger han til TV 2.

Der findes rigtig dyr kunst i Danmark

Auktionshuset fik først øjnene op for kunstneren tidligere på året i forbindelse med en vurdering af en række sager fra en person, der viste sig at eje et Xie 'Lalan' Jinglan-maleri. Maleriet dukkede op fra gemmerne på loftet.

Efter at have undersøgt kunstneren anslog auktionshuset, at maleriet kunne indbringe omkring én million kroner. Buddet endte dog med at nå op på halvanden, før hammeren faldt.

Billedet 'Le Combat était il égal?' (Var dette en lige kamp), der blev solgt tidligere på året.

Og allerede dagen efter salget kom der endnu en indehaver af Xie 'Lalan' Jinglan-kunst ud af busken.

Han havde genkendt stilen i det solgte maleri og var derfor nysgerrig efter at få at vide, om han også havde en lignende sum hængende på et søm i sit hus.

Ejeren havde oprindeligt betalt 3000 kroner for det gennem en kunstforening. Og det er nu blevet vurderet til en halv million, da det er mindre end det første.

Flere har billeder hængende

Fundet af de to malerier fik mandag auktionshuset til at efterlyse flere, og et døgn efter har yderligere to meldt sig.

Det giver også håb for, at der kan hænge flere af den kinesiske kunstners billeder rundt omkring i danske hjem.

- Vi håber, der kommer flere henvendelser, men de kommer ikke til at stå i kø. Alene det, at vi fik én henvendelse efter første salg, har været stort, siger lederen af moderne kunst.

La lune était bleue" (Månen var blå) af Xie 'Lalan' Jinglan.

Gift med stor kunstner

Xie 'Lalan' Jinglan, der levede fra 1921 til 1995, hvor hun døde i en bilulykke, har i flere år stået i skyggen af kunstneren Zao Wou-Ki, som hun var gift med i en periode. Han var en af de højstbetalte kinesiske kunstnere.

Selv lavede hun oprindeligt scenekunst og ballet, og først senere begyndte hun at male. Det kan også være en af forklaringerne på, at hendes malerier ikke har været så kendte.

Men hendes særlige historie gør, at der nu er et internationalt fokus på hendes kunst, mener Niels Raben.

- Det, der gør det interessant, er, at det er en kinesisk dame, der har levet meget af sit liv i Frankig. Markedet søger hele tiden nye kunstnere, og når der er efterspørgsel i både Europa og i Kina, bliver priserne presset op. Det var lidt en åbenbaring for os, siger han.