Vores jord

TV 2 afslører fejl i klimakontrol: - Helt sort, siger ekspert

Ørsteds amerikanske leverandør kunne ikke svare på, hvor deres ”bæredygtige” træ kom fra. Ørsted erkender fejl og lover strammere kontrol.

De falder i tusindvis hver dag. Træerne i North Carolinas enorme skove. En del af dem ender som brændsel i Danmarks kraftværker.

Men der er store huller i den kontrol, der skal sikre, at træet er den bæredygtige energikilde, som Danmark bryster sig af.

Det viser en stikprøve, TV 2 har lavet.

Bæredygtigheden er blandt andet baseret på, at man genplanter de træer, der fældes, laves til biomasse og brændes af.

TV 2s undersøgelse viser, at der ikke er altid styr på, hvor træer kommer fra, og det er dybt problematisk, mener Jørgen Henningsen.

Han var EU-Kommissionens chefforhandler, da Kyoto-protokollen om at reducere udledningen af drivhusgasser blev vedtaget i 1997. Siden har han fulgt Danmarks skift fra fossile brændstoffer til biomasse.

- Det billede, vi tegner af vores CO2-udslip, er forskønnet. Det er ren kosmetik. Og det billede er endda baseret på, at man kan regne med, at vi ved, hvor træerne kommer fra, og at de bliver genplantet. Hvis ikke vi kan det, er det jo helt sort, siger Jørgen Henningsen, efter at have set TV2s dokumentation for, at kontrollen med træets oprindelse er mangelfuld.

Skovhugger: Skov omdannes til landbrug

Dokumentationen er hentet i staten North Carolina i USA. Her har verdens største producent af træpiller, Enviva, talrige fabrikker. De er en af de største leverandører til danske Ørsted.

Afbrænding af træ i kraftværker er den største kilde til vedvarende energi i Danmark. Træet bliver hovedsageligt fældet og importeret fra udlandet, blandt andet fra Estland og USA.

Træ udleder mindst lige så meget CO2 ved afbrænding som kul, men bliver regnet for CO2-neutral energi. Det kan man – ifølge energibranchen – blandt andet, fordi træerne vokser op og absorberer CO2’en igen.

Når træerne bliver fældet og kørt til Envivas fabrikker, skal de altså erstattes af nye træer – det, man kalder genplantning. Derfor er Enviva forpligtet til nøjagtigt at registrere, hvor træerne er fældet, og dermed er det heller ikke muligt, at Enviva tager imod træ, som ikke lever op til Ørsteds bæredygtighedskrav, oplyser både Ørsted og Enviva.

Flere lokale kilder fortæller dog til TV 2, at det ikke er alle træer, der bliver genplantet.

En af dem er Glen Armwood, som har været skovhugger i North Carolina i mange år. Han har leveret træ til Enviva, der kom fra skov, som blev omdannet til landbrugsjord, fortæller han.

- De laver det om til græsningsarealer. Alle træstubbene bliver fjernet, og så planter de rajgræs til deres køer og heste, siger Glen Armwood.

TV 2 fulgte i hælene på træet

Hverken han eller de andre lokale kilder ved dog, om det træ, de har leveret, er sendt videre til Danmark.

TV 2 besøgte derfor en af skovrydningerne, noterede de præcise koordinater og fulgte tømmeret til Envivas fabrik. På fabrikken bliver træet hakket i småstykker og lavet til træpiller. Derfra er træpillerne – i hvert fald tidligere – blevet sejlet til Danmark for at blive brændt af på et dansk kraftværk.

Men da TV 2 kontaktede Enviva og deres store kunde Ørsted afviste begge selskaber kategorisk, at de havde modtaget træ fra rydningen, vi besøgte.

I en mail skriver Enviva, at det nærmeste sted, de modtog træ fra, ligger flere kilometer væk, og at det i øvrigt var flere måneder siden. Begge dele stik imod TV 2s optagelser. Det er problematisk, mener Jørgen Henningsen.

- Problemet er, at man – når man interesserer sig for, om det her reelt hjælper atmosfæren – skal sørge for, at bogføringen svarer til virkeligheden, siger han.

Ørsted: Uheldig enkeltstående fejl

TV 2 har vist optagelserne af træet, der bliver fældet i USA, til Ørsted. Ifølge deres egne regler skal træer genplantes samme sted, som de fældes. De erkender nu, at træet rent faktisk er leveret til deres amerikanske leverandør Enviva, og kalder sagen for en enkeltstående fejl.

- Vi skal selvfølgelig vide, hvor vores træ kommer fra, for vi skal være sikre på, at skovene bliver forvaltet bæredygtigt. Det er vigtigt, og derfor har vi også taget det meget alvorligt, da det gik op for os, at I har fundet en fejl i systemet, siger Peter Kofod, som er senior manager for bæredygtig biomasse i Ørsted.

Men vi har fulgt én lastbil til én fabrik, og der var fejl. Hvor meget kan vi stole på det her system?

- Det er meget uheldigt, at I finder en lastbil, hvor der er fejlregistreret. Vi ved ikke, hvordan det er sket. Men det er ikke udtryk for et generelt problem, siger Peter Kofod.

Dropper leverancer fra fabrikken

Ørsted arbejder nu på at rette i procedurerne, så huller som det, TV 2 har dokumenteret, ikke dukker op igen.

- Jeg vil i hvert fald love, at der kommer styr på lige præcis det her problem. Vi har allerede diskuteret den her sag med Enviva, og de er i færd med at sikre, at det ikke kan ske igen, siger Peter Kofod.

Ørsted understreger, at de ikke har modtaget det træ, som TV 2 har fulgt fra fældning til fabrikken i North Carolina.

De fortæller, at de i fremtiden ikke vil modtage træ fra den konkrete Enviva-fabrik, som TV 2 har afsløret ikke har kontrolleret træets oprindelse. De vil dog fortsat bruge Enviva som leverandør.