Danmarks klimaregnskab er 'svindel', lyder kritik fra internationale forskere

Danmarks st√łrste kilde til gr√łn energi er afbr√¶nding af tr√¶ fra hele verden. Tr√¶ udleder liges√• meget CO2 som kul, men vi regner det for CO2-neutralt.

Knap otte ud af ti danskere tror, at Danmarks gr√łnne energi prim√¶rt kommer fra vindm√łller.

Men det er ikke korrekt.

For selvom b√•de energivirksomheden √ėrsted og statsminister Mette Frederiksen (S) taler om gr√łn fremtid til billederne af vindm√łller, s√• er Danmarks st√łrste kilde til vedvarende energi faktisk tr√¶er.

Træer, der bliver fældet over hele verden, hakket til træpiller og brændt af i store ovne på danske kraftværker som såkaldt biomasse.

Det er ikke kun danskerne, der fejlagtigt tror, at Danmark prim√¶rt er et vindm√łlleland. Det gjorde flere internationale eksperter i klimaforandringer ogs√•, da TV 2 ringede for at h√łre deres mening om Danmarks CO2-regnskab.

- Jeg har altid t√¶nkt p√• Danmark som et land, der gik op i fakta. Derfor var det meget bekymrende for mig at h√łre, hvor meget tr√¶ Danmark br√¶nder af, siger William Moomaw, der har v√¶ret hovedforfatter p√• fem rapporter for FN‚Äôs klimapanel.

- Det svarer til bogf√łringssvindel

Faktaboks: Danskere tror gr√łn energi kommer fra vindm√łller

Megafon har for TV 2 spurgt 2236 danskere, hvilken kilde til vedvarende energi i Danmark, som er st√łrst.

78 procent svarede vind-energi, 14 procent svarede afbrænding af biomasse og 5 procent svarede sol-energi. Resten svarede ved ikke.

Tilbage i 1990’erne var der på verdensplan bred politisk og videnskabelig enighed om, at afbrænding af træ var en CO2-neutral og vedvarende energikilde, fordi træ vokser op og absorberer CO2’en igen.

Enigheden blandt forskerne er for l√¶ngst h√łrt op, men politikerne i Danmark og andre lande g√łr stadig brug af denne regel, n√•r de skal opg√łre deres CO2-regnskab.

Danmark er et af de lande i verden, der procentvis br√¶nder mest tr√¶ af, og hvis afbr√¶ndingen af biomasse - alts√• tr√¶er og planter ‚Äď talte med i det danske CO2-regnskab, ville vi udlede 39 procent mere CO2, end vi officielt g√łr i dag.

William Moomaw retter en stærk kritik af, at Danmark ikke tæller CO2-udledninger fra afbrænding af træ med i vores klimaregnskab.

- Det svarer til bogf√łringssvindel. Hvis man havde et selskab og lod v√¶re med at bogf√łre g√¶lden, s√• ville det v√¶re svindel. Det er det samme, Danmark g√łr, siger han.

Forskere advarer europæiske politikere

Der er kun tre lande i EU, som brænder mere biomasse af end Danmark. Letland, Finland og Sverige. De brænder alle sammen hovedsageligt deres egen skov af. I Danmark importerer vi det meste træ, vi brænder - blandt andet fra USA.

- Det er klimasvindel, siger Daniel Kammen, professor på Berkeley, tidligere hovedfatter i FN’s klimapanel og klimarådgiver for Obama-administrationen.

Han har forsket i Europas import af træer fra USA til afbrænding som CO2 neutral-energi. Han fortæller til TV 2, at træafbrænding måske nok virker politisk og er godt for amerikansk landbrug, men afviser, at det er godt for klimaet.

- Det kan godt være, at I vælger at ignorere jeres udledninger, men det er ikke videnskabeligt korrekt. Hvis I ikke kigger på hele livscyklussen, så bedrager I jer selv, fortæller Daniel Kammen til TV 2.

Sammen med en række andre prominente forskere er han medforfatter af to advarsler til europæiske politikere om de fatale konsekvenser, han mener, EU’s satsning på afbrænding af biomasse vil få for verdens skove.

Det handler blandt andet om, at træer ikke vokser hurtigt nok.

Gletsjerne når at smelte

Selvom tr√¶er vokser op igen, s√• tager det ‚ÄĚ√•rtier til √•rhundreder‚ÄĚ ‚Äď if√łlge advarslen til de europ√¶iske politikere ‚Äď f√łr tr√¶erne har absorberet den CO2, vi lukker ud i atmosf√¶ren.

- Og det betyder, at I har gjort global opvarmning v√¶rre i mellemtiden. Flere gletsjere er smeltet og havene er blevet varmere. Det stopper ikke bare fordi CO2‚Äôen bliver optaget igen p√• et tidspunkt ude i fremtiden. I har for√łget risikoen for, at det kommer til at f√• frygtelige konsekvenser, siger Tim Searchinger, der er forsker p√• Princeton Universitet i USA og medunderskriver af advarslerne.

Det er dog langt fra hele den akademiske verden, som ser ligeså sort på afbrænding af træer. Tværtimod er der en ret markant splittelse.

Faktaboks: TV 2s internationale kilder

TV 2 har v√¶ret i kontakt med f√łlgende medforfattere af advarslerne om brug af biomasse til EU-parlamentet. De mener alle sammen, at Danmarks klimaregnskab er misvisende:

Daniel Kammen, William Moomaw, Timothy Searchinger, Wolfgang Cramer, Felix Creutzig, Steven Berry og Peter Raven.

Biomasse stopper fossile brændsler

I Danmark er der flere forskere p√• K√łbenhavns Universitets Institut for Naturforvaltning, som mener at brug af biomasse er en god id√©.

En af dem er lektor Niclas Scott Bentsen:

- Det vigtigste klimamål er, at vi skal stoppe brugen af fossile brændsler. Så længe vi bruger biomasse til at fortrænge fossile brændstoffer og vi undgår, at overudnytte skovene, så giver det for mig god mening i en klimamæssig sammenhæng.

Han p√•peger, at hvis man s√łrger for at konstant at genplante tr√¶er, s√• der l√łbende lagres liges√• meget CO2, som der br√¶ndes af, s√• er det ikke et problem, at tr√¶erne vokser langsomt.

Træerne bliver genplantet

Hos Dansk Energi, som er brancheorganisation for energivirksomhederne, der br√¶nder tr√¶et af i Danmark, fremh√¶ver Kristine Grunnet ogs√• genplantning. Det er foruds√¶tningen for ‚ÄĚb√¶redygtig biomasse‚ÄĚ fort√¶ller hun:

- Vi skal s√łrge for, at n√•r vi br√¶nder tr√¶ af, s√• skal det tr√¶ genplantes. Det vil sige, at n√•r der kommer CO2 ud, n√•r vi br√¶nder tr√¶et, s√• skal det optages i et nyt tr√¶.

Dansk Energi fort√¶ller ogs√•, at deres brug af biomasse er klimavenlig, fordi de br√¶nder tr√¶ af, som ikke har nogen anden funktion ‚Äď s√•kaldt affaldstr√¶, der bare vil g√• til grunde, hvis det ikke blev br√¶ndt.

- Det er altså træ, som ikke har anden anvendelse. Det kan ikke bruges til andet, siger Kristine Grunnet.

Kamp imellem to forskningsverdener

De meget forskellige anskuelser på Danmarks brug af biomasse er i virkeligheden en kamp imellem to forskellige former for videnskab.

h√łjlunds om klimaet

Der er brug for konkrete ideer og svar p√• klimaudfordringerne, og TV 2 h√•ber at finde nogle af dem, n√•r H√łjlunds Forsamlingshus rykker ind p√• Vallekilde H√łjskole i Odsherred. Vi fylder salen med nysgerrige danskere, eksperter og nogle af de politikere, der skal udstikke rammerne. Hvis du vil med og deltage i debatten, kan du f√• en gratis billet her.

P√• den ene side er forskerne, der har deres udgangspunkt i skovforvaltning ‚Äď og p√• den anden side st√•r forskerne med speciale i klimaforandringer. S√•dan udl√¶gger professor Wolfgang Cramer det i hvert fald:

- Der er en st√¶rk tro i skovbrugskredse p√•, at ‚ÄĚb√¶redygtig skovdrift‚ÄĚ p√• en eller anden m√•de kan klare problemerne med biomasse. For klimaeksperter er det p√• ingen m√•de overbevisende, skriver Wolfgang Cramer i en mail til TV 2.

Han har ligeledes har været hovedforfatter på rapporter fra FN’s klimapanel.

Forsker: Danmark opmuntrer til fældning af tropisk skov

Danmarks direkte CO2-aftryk på verden er lille, men det betyder ikke vores politik er ubetydelig

- Danmarks rolle i at l√łse klimaforandringerne er prim√¶rt som det gode eksempel. N√•r Danmark g√łr det forkerte, s√• sender det et signal til skurkene om, at de ogs√• kan g√łre det forkerte, siger Tim Searchinger fra Princeton Universitet.

- Hvis Danmark fortsætter med at brænde træ og påstå, at det mindsker CO2-udledningen, så opmuntrer det lande som Brasilien og Indonesien til at fælde endnu mere tropisk skov og påstå at det er godt for klimaet, siger Tim Searchinger.