Samfund

Pilot slukkede for sikkerhedsystem, da Pinks hold endte i flyulykke

Under landingen i Aarhus Lufthavn ramte flyet en antenne og brød i brand.

Da et privatfly 5. august forulykkede i Aarhus Lufthavn med popstjernen Pinks tour-crew ombord, skyldtes det, at piloten slog et vigtigt sikkerhedssystem fra.

Det kom frem, da Havarikommissionen torsdag offentliggjorde en foreløbige rapport om uheldet.

Selvom flyvningen indtil da var gået helt efter planen, landede flyet udenfor landingsbanen og gled på næsen ind på asfalten, inden det brød i brand.

Alle ti personer ombord slap uskadt fra ulykken.

Ifølge chef for Havarikommissionen Martin Puggaard ramte flyet 400 meter inden landingsbanen en antenne, fordi piloterne kort forhinden manuelt havde slået et sikkerhedssystem fra.

Antennerne, flyet ramte, står 400 meter fra landingsbanen.

- Piloterne går ned under den bane, man skal anflyve med i lufthavnen, og deaktiverer en software safety barrier, så de kolliderer med mastesystemet til landingsbanen, siger han.

Sikkerhedssystem kunne havde reddet flyet

En software safety barrier er ifølge Martin Puggaard et system, der advarer piloter, hvis de flyver for lavt. Han understreger, at havde det været tændt under landingen, kunne det have forhindret ulykken.

- Det er ikke normalt at slå det fra, når man lander. Systemet er der blandt andet for at advare dig, når du kommer væk fra den kurs, du skal anflyve efter, forklarer han.

Det vides endnu ikke, hvad der fik de to piloter til at slukke systemet, men ifølge Martin Puggaard er det dét, Havarikommissionen nu er ved at finde ud af.

Piloterne evakuerede straks alle passagerer, da blyet brød i brand.

Det forulykkede fly var af typen Cessna 560XLS+, og ombord var fire amerikanere, to australiere og en britisk statsborger. Derudover var der en østrigsk og en tysk pilot samt en tysk stewardesse.

Passagererne fra flyet er en del af den amerikanske popsanger Pinks turnéhold herunder hendes manager. De var på vej til Danmark efter Pinks koncert i Oslo tidligere samme dag.

Fordi ingen kom til skade, fik ulykken ingen betydning for Pinks koncert i Horsens 7. august.