Nyt firma vil hjælpe danskere ud af p-afgifter
Nyt firma har allerede fået henvendelser fra folk, der føler, at de har fået en uretfærdig behandling af et parkeringsselskab.
En flagrende p-afgift under vinduesviskeren kan få blodet i kog hos de fleste - særligt, hvis man mener, den er havnet i bilruden uberettiget.
Alligevel ender mange med bare at betale. Det har fået en gruppe jurastuderende fra SDU til at starte virksomheden Jur Nordica, der skal hjælpe folk med at tage kampen op mod p-afgifter, som de mener er uberettigede. Det skriver Fyens Stiftstidende.
- Det er min opfattelse, at parkeringsselskaberne trækker sagerne i langdrag ved ikke at annullere afgifterne, selvom de godt ved, at de ikke er berettiget. De håber, at folk bliver intimideret af ordet fogedretten og ikke tør tage den videre, siger Stefan Hühne, direktør i Jur Nordica, til TV 2.
Får Jur Nordica annulleret afgiften, tager de en andel for sagbehandlingen, der er afhængig af afgiftens størrelse.
Sagsbehandlingen for en kommunal parkeringsafgift på 510 kroner koster for eksempel 199 kroner, hvis klagesagen bliver vundet.
Der er noget, der ikke fungerer
Ifølge Forbrugerrådet Tænk er den nyoprettede virksomhed et tegn på, at der er noget, der ikke fungerer.
- Det viser, at der er et problem derude, siden folk kan synes, det er nødvendigt at få juridisk bistand til en tvist med et parkeringsselskab, siger vicedirektør Vagn Jelsøe til TV 2.
Men han peger også på, at der for nylig er lavet et Parkeringsklagenævn, der tager et gebyr på 175 kroner, som man får tilbage, hvis afgiften bliver annulleret. Nævnet er netop oprettet for at hjælpe danske billister, hvis de sidder med en uberettiget bøde, lyder det.
- Nu hvor vi har fået det, vil jeg anbefale forbrugerne at benytte sig af det. Vi kan allerede se, at der er en lang række sager, hvor parkeringsselskabet allerede i behandlingen af klagen frafalder deres krav om en parkeringsafgift. Så det har altså en effekt, siger vicedirektøren.
- Den sag ville vi kunne vinde
Jur Nordica har dog allerede fået en del henvendelser fra folk, der føler, at de har fået en uretfærdig behandling af et parkeringsselskab.
Ifølge direktøren er det den såkaldte ti-meter-regel - altså tilfælde, hvor bilisten har parkeret mindre end ti meter fra et kryds - der udløser flest afgifter. Og dermed er det også ofte temaet, når folk henvender sig for at få hjælp.
- I Københavns Kommune er der et forsigtighedsprincip, der gør, at man godt kan parkere tættere på end de ti meter. Så den sag ville vi kunne vinde, siger Stefan Hühne.
Forsigtighedsprincippet går ud på, at kommunen arbejder med en tolerancetærskel på 1,20 meter. Og derfor skal du i praksis være placeret færre end 8,80 meter fra en vejkryds, før der kan gives en afgift.
Udbredt misforståelse
Men der er også andre typiske sager, hvor Jur Nodica i stedet må fortælle p-afgiftens modtager, at der ikke er en sag. På en klar andenplads over henvendelser kommer afgifter, som er givet, fordi folk ikke har stillet deres p-skive.
Her er det en udbredt misforståelse, at man kan undgå en afgift, hvis man kommer hurtigt tilbage. For p-vagterne skal jo observere bilen, før de udskriver en afgift - eller skal de?
- Nej, her er der ikke et juridisk grundlag for at klage over afgiften. Private parkeringspladser skal ikke have en observationstid, mens der i Københavns Kommune er fire minutter. Jeg tror ikke, folk kender forskellen på private og offentlige p-pladser, siger Jur Nordicas direktør.
Tusindvis af afgifter udskrives hvert år
I 2018 blev der i Københavns Kommune sat 307.767 bøder i forruderne. I Aarhus Kommune lå det tal på 60.083.
I begge kommuner er der veje, hvor der bliver udskrevet ekstra mange. Det drejer sig om henholdsvis Bådmandsstræde med 4113 afgifter og Ingerslevs Boulevard med 2079 afgifter.
I både Aarhus og Københavns Kommune ligger klageprocenten på omkring syv.
Et koncept a la Jur Nordicas er allerede kendt fra flybranchen. Virksomheder som flyhjaelp.dk og airhelp.dk driver forretning på at hjælpe flypassagerer med at få kompensation for forsinkelser.