Dronning Margrethe om Trump-afbud: Invitation stĂĄr ved magt

Den amerikanske præsident er stadig velkommen i Danmark, lyder det fra dronning Margrethe, der dog ikke har tænkt sig at invitere ham igen.

Fra den ene dag til den anden aflyste USA's præsident, Donald Trump, det planlagte besøg i Danmark.

Men invitationen gælder stadig.

Sådan lød beskeden fra dronning Margrethe under et pressemøde på en tur til Schleswig-Holstein.

- Det kan jo ske, at man bliver nødt til at aflyse et besøg, og så må vi jo se, om det bliver gentaget senere, siger dronningen til TV 2.

Trods afbuddet er Trump meget velkommen til at besøge Danmark, men dronningen har dog ikke tænkt sig at invitere præsidenten igen.

- Jeg regner med, at det snarere bliver, at han siger: ”Nu kan jeg godt”, fordi invitationen står jo ved magt, siger dronning Margrethe.

Officielt statsbesøg

Planen var ellers, at Donald Trump skulle have besøgt Danmark 2. og 3. september i forlængelse af et officielt statsbesøg i Polen.

Efter aftalen om besøget var faldet på plads, meddelte Donald Trump, at han ville diskutere et muligt køb af Grønland med statsminister Mette Frederiksen (S).

Men den tanke var absurd, lød det fra den danske statsminister. Og det faldt ikke i god jord hos præsidenten, der efter udmeldingen kom til tasterne på Twitter.

- Danmark er et meget særligt land med en fantastisk befolkning, men på baggrund af statsminister Mette Frederiksens kommentarer om, at hun ikke har nogen interesse i at diskutere et køb af Grønland, vil jeg udsætte vores møde, der er planlagt til om to uger, til et andet tidspunkt, skrev han.

Ikke længe efter beskeden på Twitter bekræftede Det Hvide Hus præsidentens beslutning om ikke at besøge Danmark alligevel. Noget, der både overraskede og ærgrede Mette Frederiksen.

- Jeg reagerede i nat og morges på samme måde som nu. Jeg synes, at det er ærgerligt, og vi er overraskede. Vi har været godt i gang med at forberede et rigtigt godt besøg for både den amerikanske præsident, førstedamen og det store amerikanske følge, lød det fra statsministeren.

Kom bag pĂĄ kongehuset

Men heller ikke i kongehuset havde man forudset den pludselige aflysning fra præsidenten, fortalte kommunikationschef Lene Balleby efterfølgende.

- Det var en overraskelse. Mere har vi ikke at sige om den sag, lød det fra Lene Balleby til TV 2.

Som Danmarks statsoverhoved har dronning Margrethe sendt den officielle indbydelse, og det var derfor også hende, der skulle have været vært under besøget af præsidenten og hans kone, førstedame Melania Trump.

Ifølge kommunikationschefen har kongehuset ikke oplevet noget lignende før.

Se Dronningens nytĂĄrstale 2019 her

En fornærmelse i den tunge vægtklasse

En lang række danske politikere var uforstående over for Trumps afbud og mødte det med kritik.

Situationen blev kaldt uhørt og direkte respektløs overfor dronningen af Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, der har skrevet bogen 'De dybeste rødder - Dronningen fortæller om Danmark og danskerne'.

- Dette er en fornærmelse i den tunge vægtklasse. Et statsbesøg er normalt med til at bekræfte et venskab, en relation og en alliance mellem to lande, sagde Thomas Larsen efter aflysningen.

Han mente dog ikke, at det ville betyde noget for eventuelle fremtidige invitationer, fordi USA er en så afgørende allieret - ligegyldigt om præsidenten hedder Donald Trump eller ej.