Samfund

Mor overtrådte tildækningsforbud fire gange - nu er dommen faldet

Siden loven trådte i kraft sidste år, har politiet rejst i alt 39 sigtelser.

500 kroner i bøde per overtrædelse.

Det er prisen for gentagne gange at have overtrådt det såkaldte tildækningsforbud, som trådte i kraft 1. august 2018.

Det er retten i Aalborg, som nu har afsagt dom over en kvinde, som blev anmeldt for at være mødt op på Seminarieskolen i Aalborg iført niqab til sit barns første skoledag.

Kvinden blev efterfølgende anmeldt af en borger, hvorefter Nordjyllands Politi indledte en efterforskning af sagen. Og for første gang er der sat konkrete tal på, hvad gentagelsestilfælde for eksempelvis at bære niqab skal takseres til.

Det oplyser anklager Peter Rask ifølge Nordjyske Medier.

I sidste uge blev kvinden idømt fire dagbøder á 500 kroner, altså en samlet bøde på 2000 kroner ved retten i Aalborg.

Anklagemyndigheden mente, at kvinden havde båret niqab i alt seks gange. Selv nægtede kvinden at have båret niqab andre gange udover den første skoledag, der førte til første anmeldelse. Men retten fandt det bevist, at der var tale om fire tilfælde, hvor kvinden havde overtrådt tildækningsforbuddet i det offentlige rum.

Ikke fastsat satser

Hidtil har der ikke været fastsat satser for at overtræde tildækningsforbuddet flere gange.

Derfor blev denne sag taget til retten for at få lagt et niveau, fortæller anklager Peter Rask.

I en tidligere vejledning forlød det, at overtrædelse i første omgang ville medføre en bøde på 1000 kroner. Blev loven overtrådt igen, ville bøden stige til 2000 kroner, så 5000 kroner og i senere tilfælde til 10.000 kroner, blev det oplyst.

Med den nye kendelse har retten altså valgt at taksere det væsentligt lavere.

Foruden de muslimske klædedragter burka og niqab, som loven oprindeligt er målrettet, er det også ulovligt at skjule ansigtet på andre måder. For eksempel med huer, kunstigt skæg, hætter, hjelme, tørklæder eller masker.

Siden loven trådte i kraft 1. august 2018 og til og med juni i år har politiet rejst i alt 39 sigtelser. I 22 af sigtelserne har ansigtet været tildækket af en niqab eller burka.