Samfund

Trump-ballon i luften over København – har fået uventet selskab

Trump-ballonen blev sendt til vejrs i København og fik overraskende følgeskab af en ballon, der gør grin med Socialdemokratiets stabschef.

Mandag er dagen, hvor den amerikanske præsident Donald Trumps statsbesøg i Danmark skulle have fundet sted.

Men selvom den virkelige Trumps besøg blev aflyst, stoppede det ikke den verdenskendte satireballon 'Trump Baby' fra at lette i Danmark.

Den seks meter høje karikatur, der forestiller den amerikanske præsident som en vrængende baby med en smartphone i hånden, svævede mandag eftermiddag over Kongens Nytorv i København.

Ifølge arrangøren bag begivenheden 'Bring Trump Baby to Denmark', Morten Skovgaard, betyder det ingenting, at præsidenten ikke får ballonen at se med egne øjne.

- Vi har hele tiden været fuldstændig ligeglade med, om han var her eller ej. Han kommer til at se ballonen, fordi amerikanske medier også samler op på det her, siger han til TV 2.

Men begivenheden har ikke bare til formål at sende et signal til Trump. Ifølge Morten Skovgaard er det også en invitation til dialog.

- Det handler om at give alle mulige folk her i Danmark mulighed for at komme ud og på en helt fredelig måde markere deres utilfredshed med Trump, forklarer han.

Se billederne af ballonen herunder.

Baby Trump får selskab

Men 'Trump Baby' er ikke den eneste satireballon over Kongens Nytorv mandag.

En lignende ballon, der forestiller Socialdemokratiets stabschef, Martin Rossen, med statsminister Mette Frederiksen som hånddukke, har nemlig også gjort sin entre. Den var modsat Trump-ballonen ikke annonceret på forhånd.

Martin Rossen-ballonen er lavet af samme producent, som står bag Trump-udgaven, og er pustet op i anledning af sæsonpræmieren på det satiriske radioprogram 'Den Korte Radioavis' på Radio24syv.

Ifølge programchef for kanalen Mads Brügger er ballonen en satire over den magtfulde stilling i regeringens økonomi- og koordinationsudvalg, som Martin Rossen for nylig er blevet tildelt af statsministeren.

- Vi har lavet Rossen-baby-ballonen, så Danmarks mest magtfulde mand kan møde verdens mest magtfulde mand. I Danmark har vi fået en stabschef, der sidder i to af regeringens mest magtfulde udvalg - uden at være folkevalgt, siger programchefen.

Trump følte sig uvelkommen

Trump-ballonen blev første gang sat i luften i London under den amerikanske præsidents statsbesøg i juli 2018. Siden har aktivister sørget for, at den har fulgt ham verden rundt under statsbesøg i både Irland, Frankrig og Argentina.

I forbindelse med Trumps besøg i London skrev han i et tweet, at ballonen fik ham til at føle sig uvelkommen.

Det var meningen, at den seks meter høje ballon skulle have budt præsidenten velkommen til Danmark under det statsbesøg, han selv varslede i slutningen af juli. Men da Mette Frederiksen afviste at sælge Grønland til USA, aflyste Trump statsbesøget midt under forberedelserne til det.