Nu begynder overgangsperiode for ny ferielov - det skal du være opmærksom på
Fra i dag overgår dine feriepenge til en statsdrevet fond. Vil du næste år holde ferie som du plejer, kan det derfor være smart at spare på fridagene.
Søndag starter den etårige overgangsperiode, der skal indfase Danmarks nye ferielov. Loven træder først for alvor i kraft 1. september 2020, men allerede nu kan det være smart at sikre sig, at man både kan holde sommer- og efterårsferie til næste år.
Indtil nu har danskerne været vant til at at optjene mindst fem ugers lønnet ferie fra 1. januar til 31. december og afholde den fra 1. maj året efter. Men det skal der laves om på. Fra 1. september 2020 kan du afholde ferie allerede måneden efter, du har optjent den, og ferieåret kommer til at starte 1. september i stedet for 1. maj.
Desuden får du fra 1. september 2020 mulighed for at afholde ferien i yderligere fire måneder. Dermed bliver der i alt 16 måneder - i perioden 1. september 2020 til 31. december 2021 - til at afholde ferien i.
Fond tilbageholder dine feriepenge
I forbindelse med skiftet fra det gamle feriesystem til det nye er overgangsordningen sat i verden for at sikre, at danskerne næste år ikke både kan afholde al den ferie, de optjener i år, og den ferie, de optjener næste år.
Derfor bliver de feriepenge, du optjener fra i dag og frem til 31. august næste år, automatisk indsat i en statsdrevet fond ved navn Lønmodtagernes Feriemidler. Pengene får du udbetalt, når du forlader arbejdsmarkedet.
Når næste ferieår starter 1. maj 2020, kan du derfor maksimalt have 16,64 feriedage til rådighed. Derefter skal du optjene de resterende feriedage for 2020 gennem den nye ferieordning.
Det skal du være opmærksom på
Selvom måden du optjener og afholder ferie på ændres, har du stadig ret til de samme 25 årlige feriedage med løn, du altid har haft. Men vil du holde ferie, som du plejer, er der nogle ting, du skal være opmærksom på.
Kilde: Borger.dk
Skal sikre ferie for nyansatte
Samtlige partier - med undtagelse af Enhedslisten - indgik i oktober 2017 en aftale om at ændre ferieloven, der blev endeligt vedtaget i Folketinget i januar 2018. Den nye ferielov sikrer først og fremmest, at nyansatte kan holde betalt ferie det første år af deres ansættelse.
Fordi betalt ferie indtil 2020 afholdes, året efter den optjenes, risikerer nyansatte lige nu at skulle arbejde op til 16 måneder, før de kan tage den første feriedag med løn. Det er dét, den nye ferielov skal gøre op med.
Samtidig kommer lovændringen efter flere år med pres fra EU. I 2014 åbnede EU-Kommissionen en sag mod Danmark, da kommissionen mente, at den danske ferielov strider mod EU's arbejdstidsdirektiv.