Lægens råd ændrede direktørs liv - i dag har ny metode tredoblet omsætningen, lyder det

Hverken Dansk Industri eller Dansk Erhverv har hørt om den ledelsesmetode, Erick Thürmer bruger. Men den giver god mening, mener ekspert.

Spiritualitet, intuition og en direktør, der ikke er bange for at tale følelser med de ansatte.

Det er måske ikke det, man normalt forbinder med en dansk virksomhed.

Men i den 120 år gamle familievirksomhed Thürmer Tools i Gilleleje i Nordsjælland er det hverdag.

En voldsom episode fik for otte år siden virksomhedens direktør, Erick Thürmer, til at ændre syn på hele sin tilværelse og den virksomhed, han havde overtaget. Og nu har han rusket den familieejede virksomhed, skiftet ledelsen ud og ansat en spirituel vejleder i bestyrelsen.

Datter vejede 850 gram

Erick Thürmer og virksomhedens rejse begyndte i 2011, hvor Erick Thürmer stod over for sit livs krise. Hans datter var kommet til verden for tidligt, og med en vægt på kun 850 gram svævede hun mellem liv og død. 16 gange blev hun genoplivet.

- Jeg husker, at jeg stod der med en professor på Rigshospitalet, og da det så allermest sort ud, spurgte jeg ham: "hvad gør jeg?"

- Han svarede, at nu var der kun spiritualitet og religion tilbage, og der besluttede jeg mig for at gå den vej, fortæller Erick Thürmer.

I dag, otte år senere, er han glad for, at han fulgte lægens råd, lyder det fra virksomhedsejeren i 'Go' morgen Danmark'.

For to år siden inviterede Erick Thürmer for alvor spiritualiteten ind i den 120 år gamle familievirksomhed, og siden er det kun gået fremad. Sygefraværet er faldet til næsten nul, og omsætningen er tredoblet, siger han.

Har ansat en spirituel vejleder

Erick Thürmer nåede at prøve lidt af hvert, inden han nåede frem til det sted, han er nu.

Vi taler ikke om det, man normalt vil tale om

Erick Thürmer, adm. direktør

Han har rejst gennem flere lande og prøvet alt fra kurser i drømmetydning og numerologi til clairvoyance og psykedelisk te.

- Da jeg kom hjem, indså jeg, at jeg ikke kunne have min gamle bestyrelse mere, hvor der kun var mænd. Så jeg skiftede den ud til en kun bestående af kvinder og med en bestyrelsesformand, der er en form for spirituel vejleder, siger Erick Thürmer.

Et par gange om måneden mødes vejlederen med både ham og de ansatte, der har lyst, og hjælper dem med at finde deres formål i livet og på arbejdspladsen gennem samtale.

- Vi taler ikke om det, man normalt vil tale om, som for eksempel regneark og økonomi. Vi interesserer os for, hvordan de enkelte personer har det, og hvordan vi kan gøre noget mere, så alle udvikler sig eller får løst deres problemer, siger direktøren.

I bund og grund handler det for den spirituelle vejleder om at skabe glæde, formål og mening i livet for de ansatte. Det er blevet en kerneopgave i virksomheden at skabe lykke - på lige fod med at sælge et produkt, lyder det fra Erick Thürmer.

- Det er ikke alt muligt med ånder og så videre, men jeg tror mere på, at det handler om, at man sætter noget positivt ud i alle situationer, forklarer han.

Erhvervspsykolog: Menneskelig omsorg virker

Spirituel vejledning er ikke almindeligt i Danmark, lyder det fra både Dansk Industri og Dansk Erhverv, der ikke har hørt om fænomenet før.

Dog ved man fra forskning, at det har en positiv effekt på både de ansatte og virksomheden, når medarbejderne føler sig godt behandlet.

Sådan lyder det fra Thomas Faurholt Jønsson, der er lektor ved Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet og forsker i arbejds- og organisationspsykologi.

For mig lyder det bare som god gammeldags menneskelig omsorg

Thomas Faurholt Jønsson, lektor ved Aarhus Universitet

- Der er undersøgelser, der tyder på, at når medarbejderne føler sig behandlet godt, så bidrager de også mere til organisationer – eksempelvis ved at hjælpe andre, siger han.

Derudover bliver de ansatte tilbøjelige til at identificere sig mere med firmaet, lyder det.

- Det har ikke nødvendigvis noget at gøre med, at man har fokus på spiritualitet, men at man ser medarbejderne som mennesker og ikke alene som instrumenter, der skal nå nogle produktioner, siger Thomas Faurholt Jønsson.

- Så for mig lyder det bare som god gammeldags menneskelig omsorg.

Jeg kan huske, at jeg tænkte, om Erick var blevet skør

Vivi Skovborg Pedersen, salgsassistent

Ansat gennem 32 år blev gladere jobbet

En af dem, der har været udsat for Erick Thürmers nye spirituelle tilgang, er 63-årige Vivi Skovborg Pedersen.

Hun har været ansat i 32 år. De seneste ti år med Erick Thürmer som øverste leder, og hun har mærket en tydelig forandring hos både ham og resten af virksomheden.

- Først tænkte jeg: "Ej, hvad er det for noget?" Og jeg kan huske, at jeg tænkte, om Erick var blevet skør eller sådan noget, og om vi nu skulle tale om ånder og alt muligt, men sådan blev det ikke, siger Vivi Skovborg Pedersen.

I stedet kan hun mærke, at der bliver spurgt ind til, hvordan man har det.

Jeg var bange for, at folk syntes, at jeg var kikset eller forkert på den

Erick Thürmer, adm. direktør

- Jeg må sige, at det virkelig har hjulpet. Det giver både kærlighed og varme i firmaet og for medarbejderne, siger Vivi Skovborg Pedersen.

Den nye kultur i virksomheden har gjort, at hun i dag altid er glad, når hun møder på job.

- Erick er blevet meget mere rolig, og det påvirker os andre, der sidder i firmaet, siger hun.

Direktør: Der er flere som mig derude

Erick Thürmer har dyrket det spirituelle i mange år, men har holdt det hemmeligt, fordi han frygtede folks reaktion.

- Jeg var bange for, at folk syntes, at jeg var kikset eller forkert på den, siger Erick Thürmer.

Derfor er han ekstra glad for virksomhedens gode resultater. De er frugten af den spirituelle ledelse, mener Erick Thürmer, der har delt sine erfaringer i en ny bog, der har fået titlen 'Den spirituelle CEO'.

- Jeg tror ikke, man kan komme langt med kun økonomiske mål. De behøver ikke alle at være spirituelle, men alt for mange har kun fokus på tal og kører denne her slavelignende struktur på arbejdspladser. Vi skal kigge på de hele mennesker. Det bør flere gøre.

- Så tror jeg på, man får mest ud af de ansatte, samtidig med at de har det bedst, siger Erick Thürmer.

Se hele indslaget om spirituel ledelse i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.