Misbrug

Tidligere realitydeltager røg ud i seks års misbrug - vejede til sidst blot 42 kilo

Gennem seks år var Shila Schrøder opslugt af en kemisk lykkerus. Den var sværere at komme ud af, end hun troede.

På 10. sal i et af de ikoniske højhuse i Brøndby Strand sidder 35-årige Shila Schrøder på kanten af sin mors magelige, sorte lædersofa. Ved siden af hende ligger hendes mobiltelefon og siger ’pling’, når sms’erne med korte mellemrum tikker ind.

Hun føler sig ovenpå. Gennem et halvt år har hun formået at holde sig clean, efter at hun i starten af året gennemgik et fire måneder langt afvænningsforløb.

Men fristelserne banker hele tiden på.

”Så er vi tilbage med byens bedste. God kval. Tilbuddet gælder resten af ugen. 1 – 300, 2 – 600 og 3 – 800” står der i en af de mange beskeder, hun dagligt modtager fra kokainpushere. Endda fra mobilnumre, hun aldrig har set før.

Hun sletter beskeden og tænker, at hun snarest må skifte sit telefonnummer.

Hvis hun ville, kunne hun skaffe sig stoffer på under to minutter. Nede på gaden står dealerne lige rundt om hjørnet.

Men Shila Schrøder vil ikke være misbruger længere. Selvom hun hver eneste dag savner den vilde lykkefølelse og festerne, der blev ved i dagevis uden søvn, vil hun modstå trangen til at suge kokain. Hun vil lære sig selv at kende som den, hun er, bag facaden på Misbrugs-Shila.

Hun opholder sig meget hos sin mor og har droppet forbindelsen til sine bekendte fra misbrugsmiljøet. I stedet forsøger hun at fylde dagene ud med fysisk træning, gruppeterapi med andre tidligere misbrugere og samvær med familien.

Én fristelse kan hun dog ikke sige nej til: I aften er der hjemmekamp på Brøndby Stadion, og som altid vil hun som trofast Brøndby-fan være at finde på tilskuerrækkerne. Siden hun kom hjem fra sin afvænning, har hun holdt sig til familietribunen i selskab med sin mor og sin nevø, Benjamin, for ikke at falde i igen.

Nu føler hun sig stærk nok til at holde sin indre dæmon i snor. Så i aften vil hun stå på Sydsiden sammen med de andre hardcore-fans. Der, hvor hun tidligere drak og tog stoffer.

Dæmonen er dog stærkere, end Shila Schrøder aner.

Blev misbruger i en tidlig alder

Næsten ligeså langt tilbage hun kan huske, har Shila Schrøder været påvirket af et eller andet form for rusmiddel.

Som 13-14-årig begyndte hun at drikke og ryge hash. Det var hendes måde at tackle en svær opvækst, hvor hun i de første ti år af sit liv ikke havde kontakt til sin biologiske far. Forgæves kæmpede hun for at få kærlighed og anerkendelse fra en følelseskold stedfar, selvom forholdet til hendes mor og to stedsøstre var godt og nært.

Da hun fyldte ti år, fik hun pludselig en opringning fra sin far. Han ville mødes med hende og råde bod på al den tabte tid. Endelig blev Shila Schrøder bekræftet i, at hun var noget værd.

Alt var godt, indtil hun begyndte at undre sig over, hvorfor farens kæreste Kirsten altid havde blå mærker eller brækkede lemmer. Hun kunne vel ikke være faldet ned ad en trappe, hver gang Shila kom på besøg? Forestillingen om hendes biologiske far krakelerede.

Derhjemme følte hun sig overset og uønsket. Følelsen blev forstærket af, at Shila Schrøder ofte fik besked på at gå ind på sit værelse, når hendes mor og stedfar skændtes eller diskuterede. Dét at være alene kom hun til at forbinde med en form for straf. Efterhånden blev hun bange for at være alene.

Alkoholen dæmpede angsten, og hashen hjalp hende med at flygte fra virkeligheden.

Men ikke nok. I en alder af 18 år havde Shila Schrøder to gange forsøgt at tage sit eget liv. Som et desperat råb om at blive set og hørt.

På trods af sit ret massive alkohol- og hashmisbrug lykkedes det hende, indtil hun var sidst i 20’erne, at holde sig fra de hårdere stoffer.

Dét ændrede sig, da hun begyndte at deltage i reality-programmer.

Slangen i ’Paradise’ var det hvide pulver

I 2013 fik Shila Schrøder som 28-årig mulighed for komme med i reality-serien ’Paradise Hotel’.

Det kunne ikke passe hende bedre. Hun var omgivet af andre festglade unge, dag ud og dag ind. Befandt sig i luksuriøse omgivelser i Mexico – og ikke mindst var der alkohol. I fire timer hver aften var der fri bar med Tequila og drinks.

Hun følte, at hun var helt sig selv. Hun sagde og gjorde, hvad der passede hende, og hun var ligeglad med, hvad folk tænkte om hende. Endelig blev hun set og hørt. Det var det vigtigste.

Udefra blev hun kendt som Paradise-Shila, der både var sød og smuk, men også kompromisløs og promiskuøs. Hun var en realitystjerne, og det gav masser af selvtillid.

Med berømtheden som deltager i reality-tv fulgte også adgangen til kendisverdenen, og Shila Schrøder fik blandt andet tilbud om at optræde som gæstebartender på natklubber og diskoteker.

Hun undrede sig over, hvordan folk i kendismiljøet var i stand til at feste hele natten og derefter fortsætte med morgenfester indtil klokken 11.00 og 12.00 næste dag. Når hun var fuld, kunne hun max holde sig vågen til ved 4-tiden om natten.

Og så kom løsningen: Kokain.

Fest blev til forretning

Hvad er kokain?

Kokain er et stærkt stimulerende stof, der virker opkvikkende.

Det udvindes af kokaplanten, som oprindeligt stammer fra Sydamerika. De sydamerikanske indianere tyggede "cocablade" blandt andet for at modvirke træthed og højdesyge.

Kokain giver en kort, intens rus, som kan minde om amfetaminens rus. Det fører til, at mange indtager stoffet flere gange hurtigt efter hinanden, og dermed øges risikoen for forgiftning.

Stoffet kan give en dødelig forgiftning med ekstrem stigning i kropstemperaturen, kramper, stop af åndedræt eller hjertesvigt.

Kilde: Altomstoffer.dk.

Da Shila Schrøder først var begyndt at bruge kokain til at holde sig vågen i nattelivet, tog forbruget gradvist til.

Hun fandt snart ud af, at det ikke bare var i festmiljøet, hun kunne få glæde af det hvide pulvers opkvikkende virkning. Det var også en gevinst i hendes daglige arbejde som tjener. I starten nøjedes hun med at snuse en streg sidst på aftenen, når hun stod og pudsede glas. For at holde den kørende.

Men efterhånden var hun også påvirket, mens hun gik rundt og betjente gæsterne. Det gik supergodt. Hun var i stand til at passe sit arbejde i længere og længere tid ad gangen. Indtil hun ikke kunne passe det længere, og vagterne ebbede ud.

Hun husker ikke, hvornår hendes kokainforbrug eskalerede fra at være noget, hun gjorde indimellem, til at være noget, hun gjorde dagligt for overhovedet at kunne stå op om morgenen.

Gennem seks år udviklede Shila Schrøders misbrug sig så voldsomt, at det fyldte hele hendes liv.

For at skaffe penge til stofferne fandt hun en effektiv løsning sammen med en kammerat: De begyndte at sælge kokain til venner og bekendte. På den måde kunne de lave en fest ud af det. De kørte løs i dagevis og fik mindre og mindre søvn.

Til sidst klumpede dagene oveni hinanden, og Shila Schrøder anede ikke længere, om det var dag eller nat. Hun var også ligeglad. I misbrugsmiljøet blev hun kendt som ”grævlingen”, fordi hun havde solbriller på døgnet rundt.

Hendes lejlighed blev til et sted, hvor andre holdt fester, selv når hun ikke var der. Når hun kom hjem, måtte hun præsentere sig og sige: ”Hej, jeg hedder Shila. Det er mig, der bor her”. Jo flere nye mennesker, der befandt sig i lejligheden, jo mere gang kom der i forretningen. Så hun var tilfreds.

Alt gik godt. Bortset fra forholdet til familien.

Familiens svære valg

Mens Shila Schrøders kokainafhængighed gradvist blev større, gik det stadig mere ud over hendes nærmeste familie; moren Linda, de to halvsøstre, Karina og Katja, og Karinas søn, Benjamin.

Gang på gang forsøgte de at hjælpe hende ud af misbruget. De støttede hende i de perioder, hvor hun prøvede at holde sig clean, og de samlede hende op igen, hver gang hun faldt i.

Shila Schrøder blev en mester i at opdigte historier om, hvor hun var henne, og hvad hun lavede. Mor Linda blev dog efterhånden god til at gennemskue, når det var dæmonen og ikke hendes datter, der kiggede hende i øjnene.

Værst var det for Shila Schrøders otteårige nevø, Benjamin, som så meget op til sin moster. Han blev dybt skuffet og ulykkelig, når hun brød aftaler og blev væk fra familiemiddage. Da han er autist, gjorde det ham særligt følsom over for den slags, og han tog det meget hårdt.

Efter at Shila Schrøder et par gange havde været døden nær af en overdosis, blev det for meget for familien.

Og da Shila Schrøders mor tilfældigt så, at man søgte deltagere til tv-programmet ’Misbrug’, skyndte hun sig at lægge billet ind. Det var den absolut sidste chance for at redde Shila, tænkte Linda Schrøder.

Hvad Shila Schrøder ikke vidste, var, at hendes familie havde truffet et svært valg. De ville stille hende et ultimatum:

Enten vælger du stofferne eller os.

Et følelsesladet ultimatum

Optagelserne til tv-programmet ’Misbrug’ fandt sted i efteråret 2018. På det tidspunkt havde Shila Schrøder kørt linen helt ud.

Hun festede typisk uafbrudt i fire-fem døgn i træk uden at sove og uden at spise. Hun var så fysisk svækket, at hun ikke engang havde kræfter til at handle og bære en indkøbspose hjem.

Efter sådan en fire dages ”koger” blev Shila Schrøder en eftermiddag bedt om at komme hjem til sin mor, hvor hele familien var samlet.

Da hun blev stillet over for sin families følelsesladede ultimatum, var hun nem at overtale. Hun brød sammen og indså, hvor meget hun i virkeligheden selv ønskede at komme ud af sin kokainafhængighed. Hun var klar over, at hun måtte i behandling.

Shila Schrøder takkede straks ja til at tage til Sønderjylland og begynde på et flere måneder langt afvænningsophold på behandlingscentret Sydgården.

På det tidspunkt vejede hun 42 kilo, var grå i ansigtet og havde sorte rande under øjnene.

Forvandlingen

Efter opholdet på behandlingscentret og afskeden med alle de nye venner, hun havde fået på stedet, var Shila Schrøder helt indstillet på at begynde på en ny tilværelse.

Gennem psykologsamtaler og gruppeterapi havde hun lært en masse om sig selv og om årsagen til, at hun allerede som 14-årig var begyndt at misbruge rusmidler.

Hun overvejede at blive i Jylland, så hun ikke skulle vende tilbage sit gamle miljø. Men blev enig med sig selv om, at stofferne jo alligevel kunne fås allevegne, og at fristelserne var over det hele.

Shila Schrøder vidste, at hun ikke kunne undvære at være tæt på sin familie, som alle boede i Brøndby og omegn. Så hun flyttede hjem.

Forholdet til familien blev også meget bedre, efter at Shila Schrøder var blevet afvænnet.

Hun fik endda talt ud med sin stedfar om, hvor svært hun havde haft det i sin opvækst. De var begge blevet bedre til at sætte ord på tingene, og de opnåede en forståelse for hinanden gennem ærlige samtaler.

Udseendemæssigt havde hun også gennemgået en kæmpe forvandling. Hun strålede og så yngre og sundere ud, end hun havde gjort i årevis. Vægten var nu oppe på 55 kilo. Øjnene skinnede, og huden var klar. Kokainen var skiftet ud med chokolade, og Shila Schrøder var blevet glad for god mad. Lidt for glad, mente hendes mor.

Det eneste, der var blevet sværere for hende efter afvænningen, var, at hun havde udviklet en angst for at befinde sig blandt mange mennesker. En slags social fobi, som ofte ses hos tidligere misbrugere, fordi de nu ikke længere har stofferne til at dæmpe angstfølelsen med.

I modsætning til tidligere i sit liv, hvor Shila Schrøder hungrede efter at blive set og hørt, ville hun nu helst undgå opmærksomhed. Når hun kom ud for, at biler stoppede, og folk råbte efter hende på gaden, bare fordi hun havde taget et par gamle, højhælede sko på, følte hun sig mere intimideret end flatteret.

Hun holdt sig helst inden døre. Enten i sin mors lejlighed eller i træningscentret sammen med en veninde, som også havde sluppet stofferne. Veninden led af samme angst for at opholde sig på steder med mange mennesker. Sammen kunne de støtte hinanden.

Shila Schrøder var blevet clean, og hun var både stolt og glad over det. Men samtidig forstod hun, at det først var nu, hendes livs sværeste kamp var begyndt.

Tilbage på Sydsiden

Torsdag 1. august 2019 begav en forventningsfuld Shila Schrøder sig afsted til Brøndby Stadion. Som altid var hun iført sit blå og gule klubtøj, og hun havde taget sin VSTGN-kasket som en kærlig hyldest til Vestegnen.

I aften ville hun for første gang siden sin afvænning stå blandt den sydende fanflok på "Sydsiden" - betegnelsen for Brøndby-supporternes faste tilholdssted bag målet på den sydlige endetribune.

De blå-gule supportere var ekstra tændte i dag, hvor deres hold havde besøg af Lechia Gdansk fra Polen i et Europa League-opgør. Hjemmeholdet skulle for alt i verden sende gæsterne hjem med et nederlag.

Kampgejsten sitrede i alle fibre af hendes krop, mens hun skrålede med på de velkendte sange og hoppede i takt med de andre, som om de var én stor organisme. Alt var, som det plejede at være. Bortset fra, at hun ikke havde en øl i hånden.

I Brydehuset, hvor hun gik i efterbehandling, ser man helst, at brugerne holder sig fra alle former for rusmidler, derunder også alkohol. Det var grunden til, at hun indtil i dag havde siddet på familietribunen, hvor der var mindre risiko for, at hun ville blive fristet til at drikke.

Nu, hvor hun havde klaret sig uden alkohol i over seks måneder, følte hun sig stærk nok til at modstå alle fristelser. Hun kunne sagtens nyde kampen og stemningen uden at være påvirket af noget, tænkte hun.

Allerede et kvarter inde i kampen scorede Brøndby sit første mål. Glædesbrølet var øredøvende, og Shila Schrøder mærkede det forplante sig op gennem benene. Hun blev overvældet af feststemningen. Nogen stak hende et glas øl, og hun tog imod det. En enkelt øl kunne ikke skade.

Hun havde styr på det.

Erkendelsen

Kampen på Brøndby Stadion udviklede sig til den rene målfest for hjemmeholdet, som vandt 4-1. Jubelen blandt de tusindvis af blå-gule fans ville ingen ende tage.

Hvad der skete herefter, husker Shila Schrøder ikke i detaljer. Andet end, at hun efter kampen tog med nogle af sine veninder og bekendte fra misbrugsmiljøet rundt på forskellige barer og endte i en lejlighed et sted i Brøndbyøster.

Her fortsatte festen. I dagevis.

Shila Schrøder sad igen med sugerøret i næseboret og "sugede snitter". Hun var helt opslugt af kokainens kemiske lykkerus, som hun havde savnet så brændende i det seneste halve år, hvor hverdagens kedsomhed havde været ved at kvæle hende. Hun nød en tiltrængt pause fra virkeligheden.

Men midt i rusen nåede hun til en erkendelse: Hun røvkedede sig!

Det føltes som om, der intet nyt var sket, siden hun sidst forlod miljøet. Det var de samme historier, der blev fortalt igen og igen. Hun fornemmede, at hun bare kunne tale videre i præcis den samme sætning, som hun slap for seks måneder siden.

Det eneste, hun kunne sige herefter, var: ”Wow!”.

Epilog: Hvor glad kan man blive uden stoffer?

Det er nu tre uger siden, Shila Schrøder dumpede i under kampen på Brøndby Stadion og tog et tilbagefald til stofferne. I den tid har hun hverken passet sin daglige træning i motionscentret eller sine to ugentlige møder med terapigruppen i Brydehuset.

Tilbagefaldet har fået hende til at forstå, at hun er vokset ud af misbrugsmiljøet og ikke hører til der længere. Alligevel længes hun konstant efter kokainens lykkerus.

Hun føler, at hun først og fremmest holder sig clean for at please alle andre. Sin familie, sine behandlere og sine nye, stoffri venner. De siger allesammen ”Godt gået” og klapper hende på skulderen. Hun er endnu ikke nået dertil, hvor hun gør det for sin egen skyld. For hun synes stadig, at hun har det meget bedre, når hun er høj af kokain.

Hver morgen, når hun vågner, fyldes hun af tankemylder. Hun er ikke glad, når hun står ud af sengen, og hun stiller ofte sig selv spørgsmålet: Er det her virkelig maksimum af glæde, man kan opnå uden stoffer?

Shila Schrøder er dog fast besluttet: Hun vil finde en mening med livet uden kokain og alkohol. Hun vil ikke ende som sin biologiske far, der for tre år siden døde af en overdosis.

For første gang i over 20 år vil hun lære sig selv at kende som den, hun er, uden påvirkning af stoffer. Hun er klar over, at hun altid har manglet selvværd, og at den selvtillid, hun i perioder har følt, har været overfladisk.

Nu vil hun arbejde med sig selv. Både for sin egen og sin families skyld.

Men hun ved samtidig, at hver eneste dag fremover bliver en kamp.

En kamp mellem hende og dæmonen.

Se 'Misbrug - Shilas sidste chance' lige nu på TV 2 PLAY - eller torsdag 29. august klokken 20.00 på TV 2.

Efter programmet torsdag aften kan du stille spørgsmål til Shila, som deltager i en live-chat på TV2.dk.