Samfund

TDC skal stå skoleret for minister efter nyt stort nedbrud

Nedbrud på telenetværket er meget alvorligt og kan i værste fald koste liv eller førlighed, lyder advarsel.

TDC's netværk blev torsdag ramt af et stort nedbrud, der betød, at store dele af landet i flere timer ikke kunne ringe 112.

Men det er langtfra første gang, at der er problemer med TDC's net, og det får nu sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at kræve en redegørelse fra teleselskabet.

På baggrund af torsdagens nedbrud har han bedt TDC stille på hans kontor mandag morgen.

- Så må de levere en beskrivelse af, hvordan det nu for femte gang på kort tid kunne gå så galt, og en plan for, hvordan vi sikrer, at det ikke sker igen. Og de har at møde op, siger Heunicke til TV 2.

Nedbruddet ramte torsdag formiddag mobilnetværket på blandt andet Fyn, Sjælland og Bornholm.

Nedbrud kan koste liv

Særligt Region Syddanmark har været hårdt ramt af den seneste tids problemer hos TDC, og torsdagens nedbrud var således det femte på fire måneder.

Foruden at forhindre borgere i at kunne ringe 112 besværliggør nedbrud også hospitalernes arbejde.

I sidste ende kan det være tab af liv eller førlighed

Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark

Personalet kan ikke kommunikere internt over telefonnettet, og der kan være problemer med at sende og modtage blandt andet scanningsbilleder.

- Det er meget alvorligt. Vi har set nogle enkelte situationer, som kunne have udviklet sig meget fatalt, men blev reddet på målstregen, siger Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark.

Odense Universitetshospital var som følge af nedbruddet i alarmberedskab hele dagen, og personalet måtte benytte walkie-talkies til at kommunikere.

- I sidste ende kan det være tab af liv eller førlighed, hvis man ikke kommer tilpas hurtigt til vores sygehuse og bliver behandlet på den rigtige måde, fortæller Kurt Espersen.

TDC beklager og vil løse problemer

De mange nedbrud får Region Syddanmark til at overveje sine muligheder, herunder at skifte leverandør.

Fredag skal TDC til møde med regionen om den nuværende situation. 

- Vi har købt ydelser hos TDC, og så må vi i dialog med dem og gøre det helt klart, at der skal styr på det her, siger Poul-Erik Svendsen (S), formand for sundhedsudvalget i Region Syddanmark.

I TDC Group understreger administrerende direktør Allison Kirkby, at teleselskabet tager situationen meget alvorligt.

Hun forklarer, at de seneste nedbrud er sket i en periode, hvor TDC har været i gang med at opgradere sit netværk, så det bliver forbedret i fremtiden.

- Jeg beklager dybt, at det her er sket. Vi er i tæt dialog, og jeg kan forsikre, at vi lytter til hospitalerne, og vi vil lære af hændelsen i dag og tidligere hændelser, så vi kan rette op på problemerne, siger Allison Kirkby til TV 2.

Torsdagens nedbrud skyldtes driftsforstyrrelser på 2G- og 3G-netværket, men ud på eftermiddagen kunne TDC oplyse, at problemet var løst, og at netværket igen var oppe at køre.