Samfund

Læge: Det går den forkerte vej med at bekæmpe mæslinger

- Det er ikke kun børn, der er i risiko. Det er voksne, der ikke er vaccineret som børn, siger læge Peter Andersen fra Statens Serum Institut.

Det går den forkerte vej med at bekæmpe den smitsomme sygdom mæslinger.

Det siger afdelingslæge Peter Andersen fra Statens Serum Institut til TV 2.

- De bestræbelser, der er på internationalt niveau for at få kontrol med mæslinger, har svære vilkår, siger Peter Andersen.

- Det er tydeligt, når flere lande pludselige ikke længere opfylder kravene til at have elimineret sygdommen.

Svært at få bugt med sygdommen

Senest har fire europæiske lande - Storbritannien, Grækenland, Tjekkiet og Albanien - mistet deres status som mæslingefrie lande. Og når kampen mod mæslinger går den gale vej på europæisk plan, skyldes det ifølge lægen manglende vaccination.

- Den afgørende årsag er, at der er for mange, som ikke bliver vaccineret mod mæslinger. Det er ikke kun børn, der er i risiko. Det er også voksne, der ikke er vaccineret som børn, siger Peter Andersen.

Hver tiende danske barn er ikke vaccineret

Danmark fik i Verdenssundhedsorganisationen status som mæslingefrit land i 2017 og har den status endnu, selv om der i 2019 har været flere tilfælde af mæslinger.

- I Danmark går det stadig den rigtige vej. Der har vi god overvågning og få tilfælde, og vi kan redegøre for alle smittekæderne, så jeg ser ikke umiddelbart nogen risiko for, at det er et problem for Danmark.

89 procent af danskfødte skolebørn er vaccineret mod mæslinger, fåresyge og røde hunde gennem det danske børnevaccinationsprogram.

Siden april 2018 har det været muligt for voksne, der ikke er blevet vaccineret eller har haft sygdommen som børn, at få vaccinen gratis.

Det har 18.000 personer indtil videre benyttet sig af.

"Supernemt" at blive smittet

Men når lande som Storbritannien og Grækenland ikke længere er mæslingefrie, skal man ifølge lægen tage sig sine forholdsregler, hvis man skal ud og rejse:

- Man skal altid lige tjekke sin vaccinationsstatus, siger Peter Andersen.

Mæslinger er den mest smitsomme virusinfektion, vi kender. Så det er ifølge afdelingslægen "supernemt" at blive smittet.

- I princippet kan du blive smittet ved at sidde i et metrotog, hvor der lige har siddet en person med mæslinger.

- Viruspartiklerne kan blive hængende i luften i op til to timer, siger Peter Andersen.

Mæslinger er en infektion i luftvejene. Sygdommen viser sig blandt andet ved rødt udslæt på kroppen. I de alvorligste tilfælde er mæslinger livstruende.