Samfund

Otte meter lang haj filmet i dansk farvand

Brugdehajen er verdens næststørste haj og fisk.

Arbejderne på boreplatformen Syd Arne, der ligger i Nordsøen, gjorde store øjne søndag, da de pludselig spottede en kæmpe haj, der svømmede lige under dem.

Hajen var en brugde, der er verdens næststørste haj og kan blive helt op til 12 meter. På boreplatformen skyndte de sig at optage en video af den.

Og hos Øresundsakvariet er de ikke i tvivl om, at det var et spektakulært syn.

- Jeg var ved at falde ned af stolen, da jeg så videoen. Det er helt vildt – jeg tror aldrig, at jeg har set en brugde af den størrelse i de danske farvande, siger Jens Peder Jeppesen, der er marinbiolog og akvariechef på Øresundsakvariet, til TV 2.

Ufarlig for mennesker

Selvom den med sin størrelse og enorme mund kan se faretruende ud, så er brugden ganske ufarlig for mennesker.

Hajen minder nemlig mest af alt om sin ’storebror’ hvalhajen – den eneste fisk, der er større end brugden selv – og lever udelukkende af plankton. Den er således en af tre hajer, der lever af plankton. De to andre er hvalhajen og kæmpemundhajen.

- Der er absolut ingen grund til at frygte brugden. Hvis jeg havde været der, var jeg hoppet ned og snorklet med den – hvis den altså havde lyst, siger Jens Peder Jeppesen.

Den store tunfisk kommer til at ligne en lille sild ved siden af verdens næststørste fisk, brugdehajen. Video: Albert Schmidt Møller

Under hajbesøget ved platformen Syd Arne fik mandskabet sig endnu en oplevelse, da en tun på omkring 300 kilo lige skulle undersøge, hvad det var for en kæmpe haj, der kom svømmende i uvant farvand. Trods tunens størrelse bør den nok være taknemmelig for, at det ikke var en af hajens lidt mere kødædende fætre.

Rejser i kæmpe flokke

Brugden foretrækker tempererede vande omkring 17 grader, og den flytter sig derfor alt efter årstiden.

Den lever primært i Nordhavet, Middelhavet, Stillehavet og Atlanterhavet, men i sommermånederne fra juni til midt i september rejser den i kæmpe flokke på op mod 100 hajer til de britiske kyster, hvor der er store forekomster af føde.

Og det spektakulære syn vil måske blive mere almindeligt de kommende år.

- Der er kommet større opmærksomhed på hajer de seneste år, og folk er blevet opmærksomme på, at der ikke skal drives rovdrift på dem, så jeg tror, vi kommer til at se flere, siger Jens Peder Jeppesen.