GO'

Psykisk syge skjuler sygdommen for kollegerne: – Et enormt pres

Brian Ludvigsen holdt sin bipolare lidelse hemmelig. Nu opfordrer han andre psykisk syge til at tage bladet fra munden - også på arbejdspladsen.

- Jeg har fået halsbetændelse igen.

- Jeg er lidt stresset, så jeg må trække mig lidt i en periode.

For få år siden var den type undskyldninger hverdag for Brian Ludvigsen. Ikke fordi han har et dårligt immunforsvar eller har tendens til stress, men fordi han forsøgte at skjule, hvad der i virkeligheden lå bag hans sygemeldinger: En bipolar lidelse.

Han frygtede, at det ville gå ud over hans karriere, hvis han fortalte åbent om sin psykiske sygdom.

Den opfattelse er han bestemt ikke alene om at have, viser en undersøgelse blandt mænd med psykiske diagnoser, landsindsatsen En Af Os står bag.

Her svarer 41 procent af de adspurgte, at de er bange for, at det vil have negativ indflydelse på deres karriere, hvis det kommer frem, at de har en diagnose.

Det er ikke uden omkostninger at holde så stor en del af sig selv skjult for omverdenen, fortæller Brian Ludvigsen.

- Når man har haft stress tre gange og halsbetændelse fire gange, løber man tør for undskyldninger. Og så bliver det et enormt pres, siger han i 'Go’ morgen Danmark'.

Skamfuldt

Hvad betyder bipolar?

Bipolar lidelse var tidligere kendt som maniodepressiv sygdom.

Sygdommen rammer mellem to og tre procent af befolkningen. Lige så ofte mænd som kvinder.

Den er karakteriseret ved "udtalte, periodiske svingninger i stemningslejet i såvel manisk som depressiv retning".

Kilde: Depressionsforeningen.

Brian Ludvigsen fik diagnosen bipolar lidelse i 2015, mens han var i gang med den afsluttende opgave på fysioterapistudiet.

Fra begyndelsen besluttede han sig for kun at fortælle sin familie og nære venner om diagnosen.

- Det var skamfuldt. Det var ikke en ting, jeg havde behov for at dele med andre på det tidspunkt. Jeg var simpelthen bange for, at det ville skade min karriere som fysioterapeut, siger han.

I stedet endte hemmelighedskræmmeriet med at have lige netop den effekt – både på hans arbejdsliv og hans familieliv.

- Jeg blev fyldt med dårlig samvittighed og skyldfølelse, for jeg følte, at jeg svigtede min omgangskreds, fortæller Brian Ludvigsen.

Syv procent går alene med sygdommen

Selvom det kan lyde som en uoverkommelig opgave at holde en psykisk sygdom skjult for sine kolleger, er Brian Ludvigsen bestemt ikke alene om at ty til den strategi.

Undersøgelsen blandt mænd med psykiske diagnoser viser, at under halvdelen af de adspurgte har fortalt om deres sygdom på arbejdspladsen.

Samtidig har syv procent slet ikke fortalt nogen i omgangskredsen om deres diagnose.

Midt i en manisk periode gik det op for Brian Ludvigsen, at den strategi ikke var den rigtige for ham.

Overvældende respons

Brian Ludvigsen var lige startet på et arbejde, da han blev så manisk, at han og konen blev enige om, at det var bedst, at han fortrak til deres campingvogn et par dage. For deres tre børns skyld.

Her fik han tid til at tænke over tingene.

- Mens jeg var ude at gå en tur, slog det mig pludselig: Det er jo ikke mig, men sygdommen, der gør det her. Der besluttede jeg mig for, at vi skulle gøre noget andet. Hvis man gerne vil have hjælpen til at stå imod sin sygdom, er det vigtigt at turde stå ved den, siger Brian Ludvigsen.

Hvis der ikke bliver talt om det, kan der ikke gøres noget ved det

Brian Ludvigsen

Efter et par uger prikkede han hul på bylden og skrev åbent om sin sygdom i et Facebook-opslag. Han skrev, hvad diagnosen betød for hans hverdag og for familien, og responsen var udelukkende positiv.

- Det var helt overvældende, siger han og fortæller, at han også satte noget i gang hos hans Facebook-venner.

- Jeg fik beskeder fra venner og bekendte, som fortalte om de sygdomme, de gik og tumlede med. Fordi jeg havde stillet mig frem, var der pludselig skabt et rum til åbenhed, siger Brian Ludvigsen.

Undersøgelser fra En Af Os viser, at det netop er den første samtale om sygdommen, der kan være svær at tage hul på.

Størstedelen af dem, der ikke har fortalt nogen om deres diagnose, ville ønske, at nogen tog fat i dem og startede snakken.

Samtidig fortæller 73 procent af et repræsentativt udsnit af danskere, at de vil lade det være op til deres nære ven selv at beslutte, om der skal tales om sygdommen.

- Ræk hånden ud

Siden Brian Ludvigsen opdagede, at det gjorde en forskel for andre, at han stod frem og var ærlig, har han været endnu mere åben omkring sin diagnose.

Han er blevet ambassadør for En Af Os, som arbejder for at nedbryde tabu og stigmatisering af psykisk sygdom, og da han sidste sommer startede på en ny uddannelse, fortalte han fra første dag om sin bipolare lidelse.

- Det er ikke nødvendigvis alle, der trives med at være åbne og offentlige omkring deres psykiske lidelse, men hvis der ikke bliver talt om det, kan der ikke gøres noget ved det, siger han.

- Min opfordring til syge som pårørende er, at det handler om at involvere sig og række hånden ud.

3 gode råd til venner og pårørende til psykisk syge

  1. Hjælp med at søge hjælp

    Som ven er det godt at stå til rådighed med hjælp, men du skal huske, at du ikke er behandler. Hjælp i stedet din ven til at søge den hjælp, han eller hun har brug for. Den praktiserende læge kan være et godt sted at starte.

  2. Hold fast i håbet

    Ingen er kun sin diagnose, og langt de fleste kan få det godt igen. Prøv derfor at holde fast i nogle af de ting, I plejer at lave sammen, og som I sætter pris på.

  3. Bryd tabuet

    Selvom psykisk sygdom kan være en meget personlig sag, kan det godt være en lettelse for dig at dele med andre, at nogen i den nære omgangskreds eller familie kæmper med psykisk sygdom.

Kilde: Landsindsatsen En af os

Hør Brian Ludvigsen fortælle om konsekvenserne ved hemmeligholdelsen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.