Samfund

Jod i salt giver 50 procent færre patienter med forhøjet stofskifte

Fra 1. juli i år skal der 20 mikrogram jod i ét kilo danskproduceret salt. Food-supply.dk

Fødevarestyrelsens øgede krav til jodindholdet vil dog næppe føre til en yderligere reduktion, vurderer lægen bag undersøgelsen.

I Danmark har det siden år 2000 været et krav, at danskproduceret salt skal indeholde en vis mængde jod, da mange danskere mangler jod.

Mangel på jod kan blandt andet føre til forhøjet stofskifte, også kaldet thyreotoksikose. Forhøjet stofskifte kan blandt andet føre til forstørret skjoldbruskkirtel og give øjenproblemer.

Nu viser en ny dansk undersøgelse, at det danske krav om jod i salt har reduceret forekomsten af patienter med forhøjet stofskifte kraftigt.

- Incidensraten (forekomsten, red.) af forhøjet stofskifte faldt 50 procent, efter jodberigelsen af salt blev indført, skriver hovedforfatteren til undersøgelsen, Mads Petersen, læge og PhD-studerende på Endokrinologisk Institut på Aalborg Universitetshospital, i en mail til TV 2.

Forskerne sammenlignede de tre år (1997-2000), inden kravet om jod i salt blev indført, med en tilsvarende treårig periode fra 2014 til 2016 for at nå til den konklusion.

Mads Petersen fortæller, at faldet primært skyldes en kraftig reduktion i antallet af personer med autonome knuder i skjoldbruskkirtlen som følge af den type forhøjet stofskifte, der normalt er forbundet med mangel på jod.

Stadig mangel på jod

Men på trods af det danske krav er der stadig mangel på jod hos danskerne.

- Det er dog nu i niveauet mild jodmangel frem for moderat jodmangel, hvilket tidligere var tilfældet, skriver lægen.

Fra 1. juli 2019 har Fødevarestyrelsen øget kravet til jodmængden til 20 mikrogram pr. gram. Det er sket, fordi primært mange kvinder, blandt dem gravide, mangler jod. Hos gravide kvinder og kvinder, der ammer, kan jodmangel påvirke hjerneudviklingen hos fostre og nyfødte.

Mads Petersen tror dog ikke, det øgede krav kan reducere antallet af tilfælde af forhøjet stofskifte yderligere.

- Gevinsten ved at øge jodberigelsen af salt yderligere begrænser sig nok primært til forhold omkring de gravide, vurderer lægen.

Ikke flere tilfælde af for lavt stofskifte

Mads Petersen siger, at undersøgelsen også viser, at det danske krav om jod i salt ikke har ført til flere tilfælde af for lavt stofskifte:

- Normalt er man lidt nervøs for at forårsage for lavt stofskifte hos flere patienter, når man jodberiger salt. Visse undersøgelser tyder på, at dette er en reel fare.

Han siger, at det primært er forklaringen på, at man i Danmark har jodberiget salt meget langsomt og forsigtigt.

- Vi fandt dog ingen stigning i incidensraten af for lavt stofskifte hos befolkningen som helhed, skriver Mads Petersen.

Opfordrer til at holde øje med udviklingen

Men han opfordrer til, at myndighederne holder øje med udviklingen i forekomsten af for lavt stofskifte, efter Fødevarestyrelsen nu har øget kravet til indhold af jod.

- Langt flere nye tilfælde af for lavt stofskifte blandt unge mennesker er vel også en negativ konsekvens, man bør være opmærksom på, når man øger jodberigelsen af salt, til trods for at dette på befolkningsniveau blev kompenseret af færre nye tilfælde blandt de ældre, skriver han.

Mads Petersen forklarer, at for lavt stofskifte er en kronisk sygdom, som man dagligt skal behandles for resten af livet.