To ud af tre børn slap afsted med at købe alkohol: - Helt uacceptabelt
Når der sidder en ældre kvinde ved kassen, er det sværest for mindreårige at købe alkohol. Unge ekspedienter spørger til gengæld sjældent om id.
Det er alt for let for mindreårige at købe alkohol.
Det konkluderer Alkohol & Samfund, der står bag en ny og endnu ikke offentliggjort undersøgelse, som TV 2 har fået adgang til.
I undersøgelsen blev mindreårige sendt ind i en række københavnske butikker for at købe alkohol, selvom de ikke var gamle nok eller kunne fremvise gyldigt id.
Og det var nemt for dem at forlade butikken med en flaske eller to. I to ud af tre tilfælde kunne de mindreårige uden problemer købe alkohol med en alkoholprocent på under 16,5. Det vil sige øl, vin, ciders, breezers og flere typer shots.
Dermed bryder en stribe af butikker loven, der siger, at de skal sikre, at ingen mindreårige køber alkohol.
'Helt uacceptabelt'
Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger bør børn og unge under 16 år slet ikke drikke alkohol. Mens unge mellem 16 og 18 år anbefales at drikke mindst muligt og stoppe før fem genstande på samme aften.
Derfor ærgrer det Alkohol & Samfund, at butikkerne ikke er bedre til at spørge om id, når unge henvender sig ved kassen.
- Det er helt uacceptabelt, at butikkerne bliver ved med at bryde loven. Vi taler her om børn under 16 år, som kan købe Bacardi Breezers. Loven er helt klar, fordi alkohol er meget sundhedsskadelig for børn, siger Peter Konow, der er direktør i Alkohol & Samfund.
I Alkohol & Samfunds undersøgelse har de fået en række mindreårige såkaldte mystery shoppere mellem 13 og 15 år til at købe alkohol med en alkoholprocent på under 16,5.
Mystery shopperne har i alt besøgt 291 butikker i henholdsvis Københavnsområdet og Midt- og Østjylland.
Hvis ekspedienten spurgte om id, skulle de sige, at de havde glemt det. De måtte ikke lyve om deres alder.
Alkohol & Samfund lavede et lignende forsøg sidste år. Her kunne de mindreårige også købe øl, vin og breezers i to ud af tre tilfælde.
Sværere at købe stærk spiritus
Sammenligner man undersøgelsen fra i år med sidste år, er der dog sket markante forbedringer, når det kommer til salg af stærk spiritus.
Her er butikkerne generelt blevet bedre til at spørge om id, når mindreårige vil forsøge at købe eksempelvis vodka, rom eller tequila.
Ifølge loven skal man være fyldt 18 år, hvis man skal købe alkohol med en alkoholprocent på 16,5 eller derover.
Alkohol & Samfund sendte teenagere på mellem 15 og 17 år ind i en række butikker i Midt- og Østjylland. Her lykkedes det i hvert sjette dagligvarebutik at købe spiritus, mens det ikke lykkedes i hverken kiosker eller på tankstationer.
- Vi synes ikke, der er grund til jubel over, at hvert sjette supermarked i undersøgelsen har solgt hård sprut til unge under 18 år. Heller ikke selvom det er færre end sidste år. Loven gælder for alle og skulle jo gerne overholdes i 100 procent af tilfældene, siger Peter Konow.
Læge og misbrugskonsulent Henrik Rindom har i forbindelse med tv-programmet 'Din teenagers hemmelige liv' udtalt, at det er helt forkert, at unge mennesker kan komme afsted med at købe alkohol i så tidlig en alder.
Både fordi man risikerer at lægge grundstenen for et overforbrug af alkohol senere i livet, og fordi hjernen ikke er færdigudviklet, når man er teenager.
Henrik Rindom forklarer, at alkohol er det eneste organiske opløsningsmiddel, som kan blande sig med både vand og fedt. Det betyder, at alkohol helt uhindret kan trænge ind i alle celler i kroppen. Det er især problematisk, når det kommer til hjernen, som hos teenagere stadig er under udvikling.
TV 2 viser i øjeblikket reportageserien ’Din teenagers hemmelige liv’, hvor man blandt andet kan følge unge mennesker på helt ned til 14 år både drikke sig fulde og tage stoffer.
Sværere at købe sprut hos ældre kvinder
Reglerne er klare: Det er sælgeren, der har ansvaret for, at der ikke sælges alkohol til mindreårige i deres butikker, restaurationer og kiosker.
Men der er forskel på, hvem der betjener de unge.
Ifølge Alkohol & Samfund er det lettest at købe alkohol, når der sidder en ung bag kassen, mens det er sværest, når der sidder en ældre kvinde bag kassen. De er mere tilbøjelige til at spørge om id.
'Der skal en kulturændring til'
Alkohol & Samfunds mystery shoppere har været i 291 butikker - heriblandt 61 af Salling Groups butikker, der blandt andet ejer Netto og Føtex.
Her lykkedes det de mindreårige at købe alkohol i 52 procent af forsøgene. I Coops 63 butikker lykkedes det i 40 procent af forsøgene.
TV 2 har spurgt Salling Group, hvordan det kan være, at det er så let at købe øl, vin og alkoholsodavand i deres butikker.
I en mail til TV 2 svarer Kasper Reggelsen, der er pressechef i Salling Group, følgende:
- Vi er tilfredse med, at vi er blevet bedre til at tjekke alder, når det gælder den stærke alkohol, hvor aldersbegrænsningen er 18 år. Men det er helt klart, at stikprøverne her viser, at vi i lighed med resten af branchen skal forbedre os, når det gælder alkohol med en alkoholprocent på under 16,5.
Han fortæller desuden, at man hos Salling Group arbejder på at oplyse og dygtiggøre de ansatte i forhold til salg af aldersbegrænsede varer. I 2018 lavede Netto blandt andet ID-Tjek-Kampagnen.
- I den proces er vi blevet mere bevidste om, at der skal en kulturændring til, hvor det bliver mere almindeligt at spørge om id, hvis vi for alvor skal gøre en forskel sammen med resten af detailhandlen, siger Kasper Reggelsen.
Du kan se 'Din teenagers hemmelige liv' på TV 2 torsdag aften klokken 20.50 eller allerede nu på TV 2 PLAY.