GO'

Harpenist spiller for døende: – Det er meget smukt og intimt

Størstedelen af de danske hospicer benytter sig af musikterapi - og det kan både hjælpe fysisk og psykisk, siger ekspert.

- Musikken gjorde, at vi for en stund kunne være et andet sted og glemme den sygdom og den ulykke, der havde ramt os som familie.

Sådan siger Remi Wide King om den harpemusik, der blev spillet for ham og hans hustru, da hun lå på hospice i sin sidste tid.

Hende, der spillede harpen, er Trine Opsahl. Som harpeterapeut spiller hun for døende og deres pårørende på to hospicer.

Selvom det er et følelsesmæssigt hårdt arbejde, befinder hun sig godt i det.

- Jeg har et kald efter at få lov at være i de situationer. Det er meget smukt og meget intimt, fortæller Trine Opsahl i 'Go’ morgen Danmark'.

Musikterapi som eksempelvis harpe- og klaverspil er meget almindeligt på de danske hospicer, og på mere end halvdelen af dem er det en fast del af hverdagen.

Som et beroligende tæppe

Hospicer i Danmark

Der er 19 regionale hospicer i Danmark – herunder to børnehospicer.

I 2017 kom 3791 personer på hospice.

For mange er hospice det sidste stop i livet, men mellem 10 og 20 procent af patienterne bliver faktisk udskrevet igen.

Kilde: Hospice Forum Danmark

Musikterapi kan hjælpe hospicepatienter både fysisk og psykisk. Det fortæller musikterapeut Lars Ole Bonde, der er professor emeritus ved Center for dokumentation og forskning i musikterapi på Aalborg Universitet.

- Mange døende har besværet vejrtrækning, og gennem musikken kan man finde ind til patientens vejrtrækning og gøre den langsommere. Det påvirker også andre fysiske parametre som puls og blodtryk, og det er noget, der er meget svært at gøre medicinsk, siger han.

Formålet med en musikterapisession kan dog også være mere socialt og hjælpe de døende og deres pårørende med at tage hul på de svære snakke.

Trine Opsahl forsøger i høj grad at skabe et rum, hvor der er ro og tryghed til netop det, når hun spiller.

- Jeg forsøger at skabe et tæppe eller noget, der kan tage om os alle i situationen og skabe en større fredfyldthed. Det er smukt, når det lykkes, siger hun.

Det var også den oplevelse, Remi Wide King havde, da hans kone, Annette, lå på hospice.

- Dit harpespil hjalp os igennem og gjorde, at vi havde nogle rigtig, rigtig dejlige stunder på hospice, siger han til Trine Opsahl.

Døden er personlig

Der er musik i en eller anden afskygning på alle danske hospicer. De fleste steder er der reelle musikterapeuter, der spiller for en person ad gangen på stuerne, mens der nogle steder kun er musik i de fælles opholdsrum.

Der er en åbenhed og vitalitet i døden og ved de pårørende

Trine Opsahl, harpenist

Den type fællesarrangementer har dog ikke samme effekt, som den personlige terapi, fortæller professor emeritus Lars Ole Bonde.

- Selvom det er fælles for os alle sammen, er døden et stærkt personligt anliggende, siger han og understreger, at musikterapien derfor kun fungerer, når den er personlig.

Fællesmusikken kan derimod bruges til at skabe en stemning og et fællesskab blandt beboere, ansatte og pårørende.

Spiller for de døde

Trine Opsahl er en af de terapeuter, der spiller på de enkelte stuer. Dermed oplever hun ugentligt det, mange af os kun oplever få gange i vores liv. At være til stede i en persons allersidste tid.

- Selvfølgelig bevæger det mig og påvirker mig dybt. Det vil det altid gøre. Men jeg forsøger ikke at lade mig rive med, siger hun.

I stedet bruger hun sin energi på at lytte til åndedrættet og lade sig inspirere af det i sit spil.

Nogle gange sker det, at åndedrættet hører op, og patienten ånder ud, mens hun spiller.

I de tilfælde fortsætter hun, for det er ikke kun for den døendes skyld, men lige så meget for de pårørende, at Trine Opsahl sætter fingrene mod harpens 29 strenge.

Samtidig giver hendes arbejde på hospicerne også hendes eget liv mening.

- Med de døende er der en stor intimitet og sårbarhed, men der er også en åbenhed og vitalitet i døden og ved de pårørende. I dagligdagen lukker vi af for den ægte menneskekontakt, men i det her rum er der tid til at tage nuet ind og være i det, siger Trine Opsahl.

Hør Trine Opsahl spille harpe i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.