Samfund

Techgiganter aflytter brugere og nedskriver indholdet

Forbrugerrådet vil have klare linjer, så danskerne ved, hvornår Google og Apple optager dem.

Ansatte i firmaer hyret af techgiganterne Apple og Google har aflyttet og transskriberet lydfiler fra danskeres telefoner og højttalere, uden at brugerne var klar over det.

Det skriver Politiken.

Tre nuværende og tidligere ansatte i virksomheder, der behandler data fra Google og Apple, fortæller til Politiken, at de har lyttet til optagelser, som brugerne formentlig ikke havde tænkt skulle optages.

Det drejer sig om optagelser fra brugerne af techvirksomhedernes digitale assistenter, Apples Siri og Googles Assistant.

En anonym kilde siger til avisen, at vedkommende har overhørt skænderier, samlejer samt almindelige samtaler, der tydeligt ikke henvender sig mod Siri.

Vedkommende arbejdede med danske transskriberinger af Siri i 2016 hos en af Apples samarbejdspartnere, hvor han aflyttede og transskriberede et par hundrede lydfiler om dagen, skriver Politiken.

Optagelser skal forbedre teknologi

I både Googles og Apples privatlivsreglementer står der, at optagelser, der indtales til de digitale assistenter, kan gemmes og bruges til at videreudvikle og forbedre teknologien.

Det vil sige, at brugerne giver tilladelse til, at lydoptagelserne kan optages. Men i disse reglementer er det ikke specificeret, at der sidder mennesker, som har adgang til og lytter til optagelserne, og hvornår de lytter med.

Jesper Lund, som er formand for IT-Politisk Forening, mener, at det kan være problematisk. Han betegner det som misbrug, hvis nogen lytter til optagelserne, uden at de involverede er klar over det.

Seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk Anette Høyrup er ligeledes skeptisk over for, at brugernes samtaler kan blive lyttet til, uden at de ved, at den digitale assistent har optaget dem.

- Vi har brug for, at det bliver fuldstændig klokkeklart, hvornår den optager, og hvornår den ikke optager. Det er simpelthen ikke sikkert nok, siger hun.

Myndigheder undersøger sager

Det har i den senere tid vist sig, at flere techvirksomheder har projektansatte, der lytter og transskriberer optagelser i mange forskellige europæiske lande.

Det drejer sig om virksomhedernes respektive digitale assistenter, som også tæller Amazon Alexa.

Datatilsynsmyndigheder i flere lande har iværksat undersøgelser, og afsløringerne har fået Apple og Google til at sætte deres praksis med optagelser på pause i hele EU fra 1. august.

Politiken har været i kontakt med det danske datatilsyn, der henviser til, at sagerne i Danmark hører under datatilsynet i det land, hvor virksomhederne har hovedsæde.

Google fortæller i et skriftligt svar, at selskabet ikke kobler lyduddragene med brugernes konti, og at mennesker kun gennemgår omkring 0,2 procent af alle lyduddrag.

Før taget i at lytte med

Det er ikke første gang tech-virksomhedernes højttalere er i fokus. I juli afdækkede den belgiske tv-kanal VRT Niews, at Android-telefoner såvel som Googles egne hjemmehøjtalere optager brugernes spørgsmål.

Et læk afslørede, at spørgsmålene ikke kun blev registreret af en computer, men også skrevet ud af rigtige medarbejdere fra tredjepartsleverandører.

Disse personer fik også adgang til personfølsomme oplysninger såsom navne, adresser og detaljer om brugernes privatliv.

VRT Niews gennemgik mere end 1000 lydklip, og det viste sig, at 153 af klippene blev optaget på et tidspunkt, hvor brugeren ikke spurgte den kunstige intelligens om hjælp.