Samfund

Skadelig kemi atter fundet i slim-legetøj

En stikprøvekontrol fra Miljøstyrelsen viser fund af skadelig kemi i slim-legetøj.

Miljøstyrelsen er tilbagekalder seks slimprodukter, da de er sundhedsfarlige.

Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Det drejer sig om følgende produkter: ”Magical unicorn” og ”AbbyRose” fra amazon.com, ”Swallowzy Fluffy Cloud Slime” fra amazon.de, ”Colorful Exquisite fishbowl” fra alixpess.com, ”Fluffy Floam Slime” fra ebay.com samt ”Neongult smiley leksaks” fra gemmas.se.

Miljøstyrelsen vurderer, at de seks slimprodukter "kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko for børn ved længere tids påvirkning". Risikoen er ikke akut.

- Bor er klassificeret som skadelig for forplantningsevnen. Man har blandt andet set påvirkning af forplantningsevnen hos dyr, skriver Miljøstyrelsen.

Styrelsen råder derfor borgere, der ejer noget af legetøjet, til omgående at skille sig af med det eller returnere det til forhandleren.

Ifølge pressemeddelelsen har Miljøstyrelsen kontrolleret 27 slimprodukter.

- Analysen viste, at 13 slimprodukter er ulovlige på grund af for høj afgivelse af stoffet bor, heraf er de seks ovenstående vurderet til at udgøre en alvorlig risiko, skriver Miljøstyrelsen, der har meddelt virksomhederne, der har solgt de 13 produkter, at "de straks bør/skal ophøre med salget".

Forbereder forbud

Miljøstyrelsen er i gang med at forbyde danske virksomheder at sælge de 13 produkter.

- For virksomheder inden for EU, overdrages sagen til relevant myndighed i de andre lande, lyder det i meddelelsen.

Stoffet bor bliver anvendt som konserveringsmiddel i slimprodukter og bidrager samtidig til at give en elastisk og slimet konsistens.