Hvor er politiet?

Politiet slår alarm: Vi har ikke hænder til at opklare alvorlig kriminalitet

Før var der seks-otte betjente på en drabssag, i dag er der kun én, lyder det fra tillidsmand hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Søvnløse nætter, mavepine og rigtig dårlig samvittighed.

Det har præget politiet hos afdelingen for personfarlig kriminalitet hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi de seneste år.

I en rapport fra 2018 lavet af Arbejdstilsynet fremgår det, at betjentene i afdelingen har været så pressede, at de har følt, at der var en risiko for, at "gerningsmænd til grove forbrydelser kunne slippe for straf".

Folk ringer ind og spørger os til deres sag. Så må vi sige, at den ligger stadigvæk i en bunke

Per Svanegaard Nielsen, fællestillidsmand hos Fyns Politi

I dokumentaren 'Hvor er politiet?', der sendes på TV 2 torsdag, fortæller flere politifolk, at de oplever, at mangel på ressourcer og tid gør det svært at opklare de mest alvorlige forbrydelser.

- Det gør ondt at se en forbryder gå fri

Tillidsmanden i afdelingen for personfarlig kriminalitet hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi fortæller i dokumentaren om problemerne i sin afdeling.

- Det gør altid ondt på en betjent at se en forbryder gå fri. Og det gør ekstra ondt, hvis det er på grund af manglende faglig tid, siger efterforsker Peter Autrup, der er tillidsmand for betjentene i afdelingen.

I 2018 gik han til Arbejdstilsynet, fordi flere i afdelingen, ifølge hans udsagn, forgæves havde forsøgt at råbe ledelsen op.

Få betjente på drabssager

I Arbejdstilsynets rapport, som TV 2 har fået aktindsigt i, beskriver politifolkene blandt andet, at de dagligt har ondt i maven.

Andre ligger vågne om natten på grund af arbejdspres, mens de tænker på alvorlige sager.

De fortæller samtidig, at de har svært ved at overholde tidsfrister, hvilket kan have alvorlige konsekvenser:

"Som eksempel oplyses det, at det kan dreje sig om varetægtsfængslede, der må løslades", og "at sager efterforskes så dårligt, at man må opgive at rejse sigtelse", står der i rapporten.

Ifølge de adspurgte politifolk er det især mangel på ressourcer, og måden hvorpå sager skal prioriteres, der gør, at de har svært ved at følge med.

- Vi har drabssager, hvor man er én, maksimalt to, mand på. Førhen var vi seks til otte, fortæller tillidsmand Peter Autrup.

- Masser af uafsluttede sager om vold

Andre steder i landet lyder det tilsvarende fra tillidsmænd, at forholdene er dybt problematiske. Hos Fyns Politi har to tillidsmænd valgt at medvirke i dokumentarprogrammet og fortælle om forholdene.

I Odense ligger der knap 500 uafsluttede sager om vold.

- Det er mængden af sager, vi er oppe imod og mangler hænder til, fortæller efterforsker ved Fyns Politi Christian Dong, der også er tillidsmand i sin afdeling.

Og det giver problemer, når de har kontakt med borgerne.

- Det kan mærkes, i og med at folk ringer ind og spørger os til deres sag. Så må vi sige, at den ligger stadigvæk i en bunke, siger Per Svanegaard Nielsen, der er fællestillidsmand hos Fyns Politi.

Ledelsen: Vi går på kompromis med kvaliteten

I 2018 erkendte ledelsen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at der var visse problemer, da de havde besøg af Arbejdstilsynet.

De fortalte blandt andet, at man måtte gå på kompromis med kvaliteten i afdelingen for personfarlig kriminalitet, fordi der manglede ressourcer.

Arbejdstilsynet gav herefter ledelsen et påbud, hvor de blandt andet skulle sikre, at der blev tilføjet flere ressourcer til afdelingen. I dag er sagen afsluttet, fordi ledelsen i afdelingen har oplyst, at der netop er kommet flere ressourcer.

Men tillidsmand Peter Autrup mener ikke, at det har løst problemet.

- Kvaliteten er ikke anderledes, end den har været før. Kollegaerne føler ikke, at kvaliteten af deres arbejde er blevet bedre. Det bliver de heller ikke bedt om at levere, siger han til TV 2.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg er ærgerlig over at høre, at politibetjente føler sig så pressede, at de har svært ved at opklare alvorlige forbrydelser.

- Det dur heller ikke, at gerningsmænd går fri. Det er selvfølgelig dybt, dybt alvorligt. Nu kender jeg ikke de her sager, men det må vi selvfølgelig have en samtale om og finde ud af, siger Jens Henrik Højbjerg.

Han peger samtidig på, at politistyrken vil blive øget til efteråret, hvilket, han håber, vil hjælpe på problemerne.

Uforudsete opgaver har kostet mange penge

Retsordfører for Venstre og medlem af Folketingets retsudvalg Preben Bang Henriksen er dybt overrasket over at høre om situationen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Det er fuldstændig nyt for mig, at problemerne er af en sådan karakter. Det virker ganske beskæmmende. Vi har et politi, der skal have de ressourcer, der kræves, så de kan få fat i de forbrydere, der skal dømmes, siger han.

Han mener, at politiet og politiledelsen gør, hvad de kan, men at uforudsete opgaver har haft store omkostninger for politiet.

- Vi skal ikke rende fra ansvaret. Men vi havde altså ikke fantasi til at forestille os, at politiets arbejdsområder i form af bander, flygtninge, Paludan (Rasmus Paludan, red.) og Trump-besøg ville eksplodere, siger han.

Han forklarer, at justitsministeren og Retsudvalget inden for de næste måneder vil se på situationen og begynde forhandlinger om politiets økonomi for de næste fire år.

Du kan se 'Hvor er politiet?' på TV 2 torsdag klokken 20 eller på TV 2 PLAY.