Samfund

Mette Frederiksen åbner for øget militær tilstedeværelse i Arktis

Ifølge Mette Frederiksen er det vigtigt at have den grønlandske landsstyreformand med, når Donald Trumps besøger Danmark.

Grønland har de seneste dage fået stor opmærksomhed i medier verden over, efter det kom frem, at den amerikanske præsident, Donald Trump, har udvist interesse i et muligt køb af den store ø.

Sager som den viser ifølge statsminister Mette Frederiksen (S), at der er behov for et tæt samarbejde mellem Danmark og Grønland.

Det sagde hun mandag på et pressemøde i netop Grønland, hvor hun havde selskab af landsstyreformand Kim Kielsen.

- Jeg tror på, at jo tættere et samarbejde vi har, og jo oftere vi taler sammen om udenrigs- og forsvarspolitik, jo lettere er det. Der er nogle potentielle spændinger, og det bekræfter behovet for et tættere samarbejde, sagde hun på pressemødet.

Uundgåeligt med øget amerikansk tilstedeværelse

Den danske statsminister blev spurgt ind til sin holdning til en mulig større amerikansk tilstedeværelse i Grønland. Et emne, som ventes at være på dagsordenen, når den amerikanske præsident efter planen besøger Danmark om to uger.

Mette Frederiksen kaldte det "uundgåeligt", at USA får en øget tilstedeværelse i området. Herunder muligvis også en øget militær tilstedeværelse, fortalte hun.

- Heldigvis har vi i en årrække set en fredelig udvikling i Arktis, og den er der alt god grund til at understøtte fortsat. Men vi kan se en stigende interesse i Arktis fra andre, som også handler om det sikkerhedsmæssige aspekt, og det skal vi selvfølgelig reagere på, lød det.

Ifølge Mette Frederiksen er USA en tæt allieret, og hun understregede, at Danmark ikke har noget behov for at være den aggressive part i området.

- I en årrække har vi stået for det modsatte, og det synes jeg stadig er det rigtige udgangspunkt. Vi er jo i fællesskab en del af NATO og er hinandens vigtigste allierede. Så hvad angår den militære tilstedeværelse, bliver vi nødt til at følge udviklingen, sagde hun.

Forberedelserne til besøg er igang

Mette Frederiksen blev også forholdt sine overvejelser om det kommende statsbesøg fra Donald Trump, der har meldt sin ankomst til Danmark 2. september.

Hun fortalte, at hun og Kim Kielsen havde diskuteret det kommende besøg og understregede betydningen af, at det ikke bare er hende som statsminister og Trump, der mødes, men at også Kim Kielsen er med.

- Det er mig bekendt første gang i Rigsfællesskabets historie, sagde hun.

Donald Trump såede søndag tvivl om, hvorvidt besøget ville blive til noget, da han sagde, at det kun var måske, han ville komme til Danmark, efter han har besøgt Polen.

Men ifølge Mette Frederiksen fortsætter forberedelserne som planlagt. Der er en stor koordinering i gang allerede nu, og samarbejdet med Grønland intensiveres frem mod præsidentens besøg, lød det fra statsministeren.

- Vi ønsker et tæt samarbejde op til mødet, og vi vil også være sikre på, hvad det er, vi med rigsfællesskabsbrillerne på ønsker, der skal komme ud af mødet.