Samfund

Lars Larsen er død

Stifteren af Jysk er sovet stille ind.

Lars Larsen er død. Han blev 71 år. Det skriver Jysk i en pressemeddelelse.

Grundlæggeren af Jysk sov stille ind i sit hjem ved Silkeborg tidligt mandag morgen, mens han var omgivet af sin nærmeste familie.

- Vi har i dag mistet vores far, mand og bedstefar, og Danmark har mistet en enestående købmand. Han vil blive savnet af os alle, og når vi har sørget over vores store tab, vil vi fortsat gøre vores bedste for at videreføre hans imponerende livsværk, udtaler Lars Larsens søn Jacob Brunsborg i meddelelsen.

Jacob Brunsborg blev i juni bestyrelsesformand i Lars Larsen Group efter sin far, som havde fået konstateret leverkræft. Sygdommen bredte sig, og derfor trak han sig som bestyrelsesformand.

I den forbindelse sagde Lars Larsen, at han ville bruge sin tid og kræfter på familien, og at han var stolt over, at sønnen ville videreføre Jysk og Lars Lars Larsen Group som en familieejet virksomhed.

Blev kendt fra tv-reklamer

Den første Jysk Sengetøjslager åbnede han i Aarhus i 1979. Otte år senere blev Lars Larsen for alvor et kendt ansigt, da han tonede frem i tv-reklamer med et ”go’daw” og ”jeg har et godt tilbud til dig”.

JYSK-grundlægger, Lars Larsen, var en af de første, der brugte sig selv i reklamer i Danmark. Video: Anders Masannek Jørgensen

Siden er virksomheden vokset til en verdensomspændende koncern med 2700 butikker og over 23.000 medarbejdere.

De 40 års arbejde som dynekonge placerede før hans død Lars Larsen som nummer fire på listen over Danmarks rigeste.

Lars Larsen blev født i den lille midtjyske by Arnborg i 1948 og voksede op i Hurup. Fra 1984 og frem til sin død boede han i Silkeborg med hustruen gennem 47 år Kristine Brunsborg, som han fik børnene Mette og Jacob Brunsborg med.

Nyheden om Lars Larsens død har affødt flere reaktioner fra kendte danskere, der mindes og ærer manden og købmanden.

- Han var en hædersmand i alt

Administrerende direktør i Dansk Erhverv og tidligere minister Brian Mikkelsen skriver på Twitter, at "Danmark har mistet en af sine store".

- Han var en hædersmand i alt. Måske en af de bedste handelsmænd i sin tid, og han bidrog som få. Et fyrtårn, var han. Han vil blive savnet og mindet. Mine tanker går i dag til de efterladte, skriver han.

Hundredevis af danskere reagerer på Lars Larsens død, heriblandt administrerende direktør for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen. Video: Mathias Holmelin Eskelund Madsen

Formand for Det Konservative Folkeparti og tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen skriver:

- Alle mennesker sætter et aftryk. Men nogle sætter så stort et aftryk, at det forbliver i vores kollektive bevidsthed, længe efter de ikke er her mere. Sådan et menneske var Lars Larsen, der i dag er død, 71 år gammel. Vi skylder ham en kæmpe tak.

Ifølge erhvervsminister Simon Kollerup, der selv er fra Thy og valgt i Thistedkredsen, er "en stærk jyde med rødder i Thy" gået bort.

- Lars Larsen blev folkeeje og satte sit tydelige præg på dansk erhvervsliv. Jeg sender min varmeste tanker til familien og hans mange medarbejdere - ikke bare i Danmark, men verden over, skriver den socialdemokratiske minister på Twitter.

Varme tanker fra statsministeren

Over middag har statsminister Mette Frederiksen også kommenteret dødsfaldet. Det gør hun på Facebook, hvor hun skriver.

- Det er med sorg, jeg hører, at Lars Larsen er gået bort. Han var i sandhed hele Danmarks jyske købmand.

Statsministeren kalder ham "Uhøjtidelig", "snusfornuftig" og "utrolig behagelig" og sender sine varmeste tanker til familien.

- Lars’ livsværk er beundringsværdigt. Han har altid bidraget til det danske samfund. Og været stolt af det. Sammen med sin familie og sine mange medarbejdere har han opbygget en stor, global virksomhed med stærke rødder i Danmark. Til gavn for hele landet, skriver Mette Frederiksen.

Lars Larsen og Jysk gennem årene

 1. 1948

  1. Lars Larsen bliver født

   Lars Larsen kommer til verden i byen Arnborg, der ligger i Midtjylland. Senere flytter familien til Thy i Nordjylland.

 2. 1971

  1. Bryllup

   Lars Larsen bliver gift med Kristine Brunsborg. De får senere børnene Jacob og Mette.

 3. 1979

  1. Første Jysk-butik

   Lars Larsen åbner den første Jysk Sengetøjslager i Aarhus i Danmark. Butikken ligger der stadigvæk i dag.

 4. 1984

  1. Ekspanderer til udlandet

   I 1984 åbner Jysk sin første butik i Flensborg i Tyskland under navnet Dänisches Bettenlager.

 5. 1987

  1. Første reklame

   Lars Larsen dukker op i sin første tv-reklame på TV Syd med de senere så berømte ord ”Jeg har et godt tilbud”.

 6. 2004

  1. Husomdelt biografi

   I anledning af Jysks 25-årsjubilæum udgiver Lars Larsen en husomdelt biografi, der bliver trykt i 2,4 millioner eksemplarer og uddelt til alle danske husstande.

 7. 2006

  1. Får sin egen vej

   20. november tildeler Tørring-Uldum Kommune Lars Larsen sin egen vej, Lars Larsens Vej, som tak for, at Jysk bygger Nordeuropas største lager i Uldum i Midtjylland.

 8. 2012

  1. Butik nummer 2000

   I september åbner Jysk butik nummer 2000 på verdensplan. Jysk har på dette tidspunkt butikker i mere end 30 lande, heriblandt Kina, Storbritannien og Italien.

 9. 2013

  1. Overtager andre møbelkæder

   I marts opkøber Lars Larsen og Jysk aktiemajoriteten i boligkæden IDdesign, der rummer kæderne IDEmøbler og ILVA.

 10. 2019

  1. 40-årsjubilæum

   2. april fejrer Jysk 40-årsjubilæum. De har nu butikker steder som De Forenede Arabiske Emirater, Portugal, Singapore og Thailand.

  2. Jysk skriver i en meddelelse på sin hjemmeside:

    

   Tidlig morgen den 19. august er Lars Larsen – eller Købmanden, som han bedst var kendt af kollegerne i JYSK – sovet stille ind i sit hjem ved Silkeborg med den nærmeste familie ved sin side. Han blev 71 år gammel og efterlader sig sin kone, Kristine, sine to børn og fire børnebørn. ”Vi har i dag mistet vores far, mand og bedstefar, og Danmark har mistet en enestående købmand. Han vil blive savnet af os alle, og når vi har sørget over vores store tab, vil vi fortsat gøre vores bedste for at videreføre hans imponerende livsværk,” udtaler Jacob Brunsborg, der i juni overtog posten som bestyrelsesformand i Lars Larsen Group efter sin far.