Samfund

- Det er en stor fornærmelse mod dronningen, siger Søren Espersen om Trump-udmelding

Det er kun årsager som dødsfald eller en international krise, som kan undskylde en aflysning, mener Espersen.

Brud på diplomatiet, en fornærmelse, uforskammet.

Det er nogle af de ord, som Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, bruger om den amerikanske præsident, Donald Trump, efter han har sået tvivl om, hvorvidt han kommer til Danmark på et planlagt statsbesøg 2. og 3. september.

- Det strider imod alt, og det er en stor fornærmelse mod dronningen, som jo er hans vært, siger Søren Espersen til Ritzau.

Det er dronning Margrethe, der har inviteret Donald Trump på et officielt statsbesøg. Planen er, at han skal ankomme til Danmark 2. september, efter at han dagen forinden har besøgt Polen.

Mange engageret

Under besøget er det planlagt, at Donald Trump blandt andet skal mødes med statsminister Mette Frederiksen (S).

- Der er jo enormt mange mennesker engageret for at få det her planlagt om 14 dage. Og der vil jeg så sige, at man godt kan sende afbud til et statsbesøg, men det skal godt nok skyldes meget graverende ting. Eksempelvis dødsfald i den allernærmeste kreds eller en international krise, siger Søren Espersen.

- Men det her er uforskammet.

Opbakning fra Alternativet

Alternativets udenrigsordfører, Rasmus Nordquist, er enig:

- Jeg synes, det er dybt respektløst over for det land, hvor han har planlagt et besøg, siger han.

Han mener, statsminister Mette Frederiksen bør adressere det over for Trump, hvis eller når han lander i Danmark:

- Jeg synes, Mette Frederiksen kraftigt skal kritisere hans opførsel op mod det her besøg. Derudover synes jeg selvfølgelig, at hun kraftigt skal kritisere hans totale mangel på fornemmelse for klimakrisen ved at træde ud af Paris-aftalen, men også hans angreb på folkevalgte politikere i USA, siger Rasmus Nordquist.

V og RV: Drop konfrontationen

Så konfrontatorisk synes hverken formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Martin Lidegaard (R), eller udenrigsordfører for Venstre Michael Aastrup Jensen, at Danmark skal være - og det er der særligt to grunde til.

Den ene grund er, at Danmark med en reaktion ifølge Michael Aastrup Jensen risikerer at blive "statister i Trumps absurdteater".

Vi lægger til grund, at der kommer et besøg af den amerikanske præsident. Og vi er i gang med forberedelserne til det

Mette Frederiksen (S)

Den anden grund er, at mødet ifølge Lidegaard er for vigtigt til at blive overskygget af "fnidder".

- Mette Frederiksen skal selvfølgelig gøre det fuldstændig krystalklart, at Trumps tanker om at overtage Grønland slet ikke har nogen gang på jord, og at alle danske og grønlandske politikere har taget skarp afstand fra det, siger han.

- Men derfra skal man skynde sig at tale om, hvad man kan gøre i stedet for, for Grønland, Danmark og USA har jo en fælles interesse i at holde området sikkert og passe på miljøet og sikre, at det forbliver et afspændingsområde. Det er afsindigt vigtigt ikke bare for os, men for hele kloden.

Mette Frederiksen forventer et besøg

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra kongehuset, som 31. juli i en pressemeddelelse bekræftede præsidentens besøg. Men kongehuset har ingen kommentarer og henviser til statsministeriet.

Statsminister Mette Frederiksen har til TV 2 sagt, at hun fortsat forventer, Donald Trump vil besøge Danmark i begyndelsen af september.

- Vi lægger til grund, at der kommer et besøg af den amerikanske præsident. Og vi er i gang med forberedelserne til det, sagde Mette Frederiksen søndag.

TV 2 har også været i kontakt med den amerikanske ambassade i Danmark, men heller ikke ambassaden ønsker at kommentere sagen efter Donald Trumps seneste udtalelse.

Derfor er der tvivl

Tvivlen er opstået, efter at det blev kendt, at den amerikanske præsident går med tanker om at købe Grønland af Danmark. Da han søndag blev spurgt til det, svarede han blandt andet, at Danmark er en af USA's allierede, og han "overvejer at tage dertil".

- Det er meningen, at jeg snart skal derover. Jeg tænker på at tage derover, jeg gør det ikke nødvendigvis, men vi tager til Polen, og så tager vi måske til Danmark, sagde Donald Trump.

Hvis Donald Trump kommer til Danmark, er det planlagt, at han også skal mødes med formanden for det grønlandske selvstyre, Kim Kielsen.

Søndag bekræftede Larry Kudlow, økonomisk rådgiver i Det Hvide Hus, at Trump-administrationen er i gang med at "kigge på" et muligt køb af Grønland.

Statsminister Mette Frederiksen er lige nu på besøg i netop Grønland. Her har hun understreget, at Grønland ikke er til salg.