Flere homoseksuelle og transkønnede trives bedre på jobbet

Mange LGBT-personer oplever ikke mobning, når de går på arbejde, men de trives fortsat dårligere end deres heteroseksuelle kollegaer.

På dagen for den store Copenhagen Pride-optog i København viser flere undersøgelser, at det generelt går bedre for homoseksuelle og transkønnede på arbejdsmarkedet.

Ifølge en ny undersøgelse fra Ligestillingsministeriet oplever 69 procent af LGBT-personer nemlig ikke nedsættende kommentarer eller mobning, når de går på arbejde.

Én af dem, som ikke oplever, at hans seksualitet fylder negativt på arbejdspladsen er Poul Cullura, der er købmand.

- Jeg oplever dét at være homoseksuel i nutidens Danmark som værende et ikke-eksisterende issue. Jeg er Poul, og jeg er homoseksuel. Jeg har nogle medarbejdere, som er heteroseksuelle, og det er slet ikke et problem, siger Poul Cullura.

Uskyldige bemærkninger kan gøre andre kede af det

Hver femte i undersøgelsen er imidlertid af en anden opfattelse – og dét er et stort "men" ved undersøgelsen, påpeger Martin Rasmussen, der er næstformand i HK Danmark.

De mandlige sygeplejersker må være bøsser

Marne Alne Derrous

- 20 procent oplever blandt andet grove vittigheder og kommentarer. Der er mange, især unge, der bruger ordet bøsse som skældsord. LGBT+ oplever arbejdsgivere, der chikanerer dem. Og arbejdsgivere, der eksempelvis laver grin med deres stemmer, siger han til TV 2.

Det har Maren Alne Derrous, der er biseksuel, også oplevet.

- Jeg har oplevet at høre rygter om, at jeg var promiskuøs, fordi jeg er biseksuel. Men det har jo slet ikke noget med min seksualitet at gøre, om jeg promiskuøs eller ej. Det er en bemærkning, som bliver i en – og som man ikke burde møde på sin arbejdsplads, siger hun.

Hun har også i sin tidligere profession som lægesekretær oplevet bemærkninger om andre LGBT-personer.

- Hospitalsmiljøet er et miljø, hvor der kan være en grov tone. Jeg har eksempelvis oplevet udtalelser om, at ”de mandlige sygeplejersker må være bøsser”. Det har været en intern joke. Bemærkninger, som umiddelbart virker uskyldige, og som den anden part også kan være med på, men som alligevel kan støde og gøre andre kede af det, siger Maren Alne Derrous.

Kun hver fjerde tør være åben om seksualitet

Rapporten fra Ligestillingsministeriet viser imidlertid også, at LGBT-personer generelt trives dårligere end deres heteroseksuelle kollegaer, og særligt transseksuelle personer er udsatte for diskrimination og mistrivsel, viser ministeriets undersøgelse.

Samtidig er det stadig kun hver fjerde af de adspurgte LGBT-personer, der føler, at de kan være åbne om deres seksualitet på jobbet.

Martin Rasmussen fra HK fremhæver, at det kun er hver tiende virksomhed, der i deres personalepolitik har noget stående om LGBT-personer.

Fagforeningen HK og Institut for Menneskerettigheder har lavet lignende undersøgelser om LGBT-personers trivsel på arbejdsmarkedet. De bekræfter også, at det generelt går i den rigtige retning i forhold til LGBT-personers trivsel på arbejdsmarkedet.