Samfund

Brand i Grønland under kontrol efter fem ugers hærgen

Beredskabstyrelsen vurderer, at et område på cirka ti kvadratkilometer har brændt.

Siden starten af juli har en naturbrand hærget et stort område i den vestlige del af Grønland.

Og 13. august blev 38 danske brandfolk sendt til området for at bistå det lokale beredskab med at bekæmpe flammerne.

Nu, fire dage efter, er branden under kontrol og forventes helt slukket søndag. Det fortæller brigadechef i Beredsskabstyrelsen Stig Hammerhøj fra Grønland:

- Det går supergodt. Vi regner med at være helt færdige med at slukke og begrænse branden i morgen, siger han til TV 2.

Stig Hammerhøj fortæller, at branden har været helt slukket, men at vind fik den til at blusse lidt op.

- Nu flyver vi over området med et varmesøgende kamera i morgen, og så fylder de op med vand fra fjorden de steder, hvor der er risiko for, at det ulmer, så de er helt sikre på, at den er slukket, siger Stig Hammerhøj.

Der er blandt andet blevet brugt helikoptere i slukningsarbejdet.

Kraftige pumper var opskriften

Den store naturbrand brød ud nær Sisimiut (Holsteinsborg) i det vestlige Grønland 8. juli og har siden hærget området frem til Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord).

Hvorfor kan vi slukke det så hurtigt? Det er, fordi vi har haft noget mere slagkraftigt materiale med

Stig Hammerhøj, brigadechef

Ifølge det grønlandske politi var det en rygeovn, der oprindeligt var årsag til flammerne. Lokale brandfolk og frivillige har flere gange slået dem ned, men gløder i tørvene i kombination med kraftige vinde har igen og igen fået ilden til at blusse op.

Et video fra den grønlandske tv-station KNR viste i starten af juli, hvor omfattende branden var.

Det internationale beredskab i Beredsskabsstyrelsen sendte 13. august 16 værnepligtige, 8 frivillige og 14 af Beredskabsstyrelsens fastansatte folk til Grønland. De 38 folk i kombination med godt materiel har været opskriften på succes, fortæller Stig Hammerhøj. Han understreger dog, at grønlænderne har gjort et stort stykke arbejde.

- Hvorfor kan vi slukke det så hurtigt? Det er, fordi vi har haft noget mere slagkraftigt materiale med. Nogle flere og kraftigere pumper. Og så har vi haft en del moserør med, der har gjort, at vi har kunnet kommet helt i bund i tørven, siger han.

Stig Hammerhøj fortæller, at et såkaldt moserør er et rør med huller i, som man borer ned i jorden. På røret tilslutter man en brandslange, og på den måde kan man enten slukke en ulmende brand, eller man kan gennemvæde et område, så ilden ikke breder sig. De samme rør blev brugt ved de store skovbrande i Sverige sidste år.

38 brandfolk fra Beredskabsstyrelsen i Danmark har bidraget til slukningsarbejdet.

Beredskabsstyrelsen havde selv 50 styk med, og så har en lokal smed lavet 30 styk, fortæller Stig Hammerhøj.

Flere brande i den nordlige polarcirkel

Beredskabsstyrelsen vurderer, at ilden har hærget et område på ti kvadratkilometer. Og foruden at overflyve området i dag og i morgen benytter man også moserørene i denne weekend til at hindre spredning:

Vi laver et bælte på cirka en kilometer for at sikre, at branden ikke spreder sig yderligere

Stig Hammerhøj, brigadechef

- Vi laver et bælte på cirka en kilometer for at sikre, at branden ikke spreder sig yderligere, siger Stig Hammerhøj.

Der er blandt andet pumpet vand op fra fjordene.

Grønland har som bekendt ganske få træer, og størstedelen af midten af landet er dækket af is. Alligevel er naturbrande hyppigt forekomne. Og hvis ikke branden hurtigt blev inddæmmet, ville den have kunnet overvintre og brænde i månedsvis med alvorlige konsekvenser for mennesker, natur og dyreliv.

Beredskabsstyrelsen har afsat op til tre millioner kroner til missionen.

Foruden brande i Grønland brænder det også flere andre steder i den nordlige polarcirkel. Både i Alaska, Canada og det nordlige Rusland har det brændt i tre måneder. I Sibirien fylder røgskyen nu et område, der er større end EU.

En kombination af - for områderne - usædvanligt høje temperaturer og en lav jordfugtighed har skabt de perfekte forhold for antænding af brande i naturen, siger Mark Parrington, der forsker i udledningen fra naturbrande ved Copernicus Atmosphere Monitoring Service, til The Guardian.

Et satelitefoto fra Copernicus Atmosphere Monitoring Service i denne uge viste, hvor stort et område branden i Grønland fyldte der. Branden strakte sig over et bælte på flere kilometer.

Branden har ulmeti et område mellem Sisimiut og Kangerlussuaq.