Samfund

Pensionist går til kamp mod kommunens besparelser - vil gøre byens 'øjebæer' rene

Mogens Salling ses her foran Sejlskulpturen i Kerteminde. Jakob Ebbekær Andersen / Fyens.dk

Kerteminde Kommune bruger ikke længere penge på vedligeholdelse af natur og kultur. - Jeg synes heller ikke, at det er sjovt, siger borgmesteren.

Misligholdelse af en ellers smuk by og dårligt købmandsskab. Sådan beskriver pensionist Mogens Salling besparelserne i Kerteminde Kommune.

Kommunen har nemlig valgt at spare på vedligeholdelsen af for eksempel byens statuer, som derfor ikke længere bliver rengjort.

Og det er altså faldet Mogens Salling for brystet.

- Statuerne står der bare og bliver helt grønne af skidt og alger. De bliver nogle øjebæer, Det er misligholdelse af byen og træls at se på. Det kan vi ikke byde de turister, der kommer til byen. Det er flovt, siger han.

Tog skurebørsten i egen hånd

Derfor tog han skurebørsten i egen hånd og gav sig til at rense byens statuer. For halvandet år siden begyndte han med statuen 'Amanda', som var fuld af alger. I dag var turen så kommet til Sejlskulpturen ved Kerteminde Roklub.

Inden Mogens Salling kastede sig over Sejlskulpturen, havde han dog vurderet, at arbejdet var for stort til en enkelt mand. Derfor havde han indrykket en annonce i byens ugeavis, hvor han efterlyste folk, der ville hjælpe. Og efterlysningen gav pote - hele 14 hjælpsomme borgere dukkede op og hjalp med at gøre statuen ren.

Har sparet vedligeholdelse af gadekær væk

Også i Rynkeby har en borger selv måttet udføre det arbejde, som kommunen ellers skulle stå for. Tidligere har Kerteminde Kommune sørget for at fælde træer og slå græs omkring byens gadekær, mens 67-årig Jan Elkjær frivilligt har stået for at luge ud omkring piletræerne, fjerne alger og så blomsterfrø langs vandkanten.

Men fra nu af bliver han alene om at passe omgivelserne omkring gadekæret. Her har kommunen nemlig helt droppet vedligeholdelsen på grund af besparelser.

Jan Elkjær mener dog, at det er nødvendigt for landsbyerne i Kerteminde Kommune at have attraktive naturområder. Derfor bliver han ved med at passe området.

- Hvis vi skal have udvikling i byen og sikre, at folk for eksempel vil købe hus herude, skal der også se ordentligt ud. Ellers får vi ingen tilflyttere. Det kan betyde, at vi med tiden ikke har nogen købmand, og hvis købmanden lukker, og skolen lukker, så dør byen, siger Jan Elgaard til Fyens.dk.

Som en håndsrækning til Jan Elkjær er kommunen gået med til at stille maskiner og brændstof til rådighed, så han kan blive ved med at gøre det arbejde, han har udført indtil nu.

Han har dog ikke tænkt sig at udføre det arbejde, som kommunen indtil nu har stået for.

- Det er ikke, fordi jeg har intentioner om at overtage deres arbejde. Vi skal ikke ind og have fyret folk, for at vi (borgerne, red.) kan overtage arbejdet, siger han til Fyens.dk.

Borgmester skærer på natur og kultur

På rådhuset håber man ikke, at man bliver nødt til at benytte sig af borgernes hjælp for at vedligeholde natur og kultur. Her forklarer borgmesteren besparelserne med, at kommunen er blevet nødt til at skære på en del områder for at tilføre penge til andre områder.

- Vi er for eksempel blevet nødt til at tilføre ældreområdet flere penge, fordi vi får flere og flere ældre i kommunen, siger borgmester Kasper Ejsing Olesen til TV 2.

Han tilføjer, at kommunen bruger alle de penge, som de må i forhold til det loft, de er pålagt på driften, og derfor er det ikke muligt at spendere penge på vedligeholdelsen af natur og kultur i kommunen.

- Men nej, jeg synes heller ikke, det er sjovt, at det skal være sådan, siger borgmesteren, som ikke kan komme med et bud på, hvornår kommunen igen vil begynde at bruge penge på vedligeholdelse.

- Vi må vente og se, hvad forhandlingerne mellem Kommuners Landsforening og Regeringen ender ud med.

- Må ikke blive en sovepude

I Kerteminde er Mogens Salling og hans nye hold ikke færdige med rengøringen af byens statuer endnu.

- Nu tager vi fat på resten af de øjebæer, der er i byen. Men det skal ikke være en sovepude for politikerne, at vi gør arbejdet, så den dag vi bliver færdige, der gør vi ikke mere, slutter han.