Samfund

Forskere finder rester af kæmpe pingvin på New Zealand

Kæmpepingvinen kan nu skrives på listen over gigantiske dyr, der har levet i New Zealand i forhistorisk tid.

De jordiske rester af en gigantisk forhistorisk pingvin på størrelse med et menneske er blevet fundet i New Zealand.

De forstenede knogler viser, at fuglen har været omkring 1,6 meter høj og har vejet op mod 80 kilo. Til sammenligning kan den største nulevende pingvin, kejserpingvinen, blive op mod 1,2 meter høj.

Den enorme pingvinart levede mellem 56 og 66 millioner år siden på den sydlige halvkugle.

Fuglen, som er blevet døbt 'monster-pingvinen' af Canterbury Museum, kan nu skrives på listen over uddød gigantisk fauna fra New Zealand. På listen står også papegøjer, ørne, huleflagermus og moaen, en 3,6 meter høj fugl.

- Det her er en af de største pingvinarter, vi nogensinde har fundet, siger Paul Scofield, som er kurator på Canterbury Museum, til BBC.

Vandtemperaturer var ideelle for kæmpepingviner

Eksperterne er af den overbevisning, at pingvinerne kunne blive så store, fordi de store marine krybdyr forsvandt fra havene omkring samme tidspunkt, som dinosaurerne uddøde.

- Vi mener, at på det givne tidspunkt udviklede dyrene sig utroligt hurtigt. Vandtemperaturerne omkring New Zealand var dengang ideelle, omkring 25 grader modsat de otte grader, som vandtemperaturen måler nu.

Mens den kæmpemæssige pingvin flakkede omkring, var New Zealand stadig forbundet til Australien. Muligvis var kontinentet også forbundet med Antarktis.

Den nye art, crossvallia waiparensis, minder om en anden forhistorisk pingvin, crossvallia unienwillia, som tidligere er blevet fundet i Antarktis.

Rester fundet i flodleje

Det står endnu ikke klart, præcis hvorfor de kolossale pingviner forsvandt fra den sydlige halvkugle. Den mest fremtrædende teori er dog, at det var på grund af en voksende rivalisering med havpattedyr.

De forstenede benknogler fra den nye art blev fundet på en udgravningsplads i et udtørret flodleje i det nordlige Canterbury sidste år. Siden da er de blevet analyseret af et hold internationale forskere.