Sverige forstår dansk ønske om grænsekontrol - har bremset indbrud, lyder erfaringen
Der er flere forskellige muligheder for at lave grænsekontrol - og en lang række udfordringer, siger sikkerhedsrådgiver Jan Jarlbæk.
Efter sidste uges eksplosioner i København lægger regeringen nu op til, at grænsen mod Sverige skal beskyttes bedre.
Og det kan kun gå for langsomt, lyder det fra Dansk Folkeparti.
- Grænsekontrollen kan vi lave med det samme. Vi kan se, at den smitte af kriminalitet, der kommer fra Sverige, er massiv, siger partiets retsordfører, Peter Skaarup, til TV 2.
Han erklærer sig samtidig helt enig med regeringen i, at både grænsekontrol og øget videoovervågning i København er nødvendigt. Det er dog for vagt og svagt, at regeringen vil lade der gå tid, før den gennemfører initiativerne, mener Peter Skaarup.
Regeringens ambition er at have initiativerne klar, når Folketinget samles i starten af oktober, så man kan vedtage lovginingen "meget snart".
Det sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde onsdag eftermiddag, hvor han og statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede regeringens planer.
Her sagde statsministeren, at der er behov for at styrke politiets efterforskningsmuligheder med værktøjer som grænsekontrol mod Sverige og øget videoovervågning.
Skepsis hos Enhedslisten
Hos Venstre siger retsordfører Inger Støjberg til TV 2, at partiet vil "gå meget konstruktivt" til regeringens initativer.
Regeringens støtteparti Enhedslisten er dog anderledes skeptisk.
- Jeg har svært ved at se, at politiet lige nu skulle have kapacitet til at lave mere grænsekontrol ved grænsen til Sverige, og hvordan det skulle forhindre noget som helst, lyder det fra retsordfører Rosa Lund.
Radikale Venstre maner også til besindighed i forhold til at lave lovforslag ud fra enkeltstående tilfælde.
- Vi skal passe på med hovsaløsninger som grænsekontrol og massiv overvågning, som begrænser uskyldige menneskers personlige frihed, siger retsordfører Kristian Hegaard til Ritzau.
Svensk respekt for regerings ønske
På den anden side af Øresund har indenrigsminister Mikael Damberg "respekt for, at den danske regering vil se på sin grænsekontrol".
På svenskernes side af grænsen har politiet ført indrejsekontrol på enkelte steder siden 2015, og det har ifølge indenrigsministeren ført til færre indbrud i sydsvenske boliger.
- Sverige og Danmark har et meget nært samarbejde, og det gælder ikke mindst vore politimyndigheder. Både statsministeren og jeg har haft kontakt med den danske regering i de seneste dage, siger Mikael Damberg i en kommentar til TV 2 og tilføjer:
- Jeg ser frem til at fortsat at udvikle det samarbejde.
Hvordan kan grænsen sikres?
Hvordan regeringen vil sikre grænsen mod Sverige bedre, gav statsministeren og justitsministeren ikke nogen svar på.
Men der er en række muligheder – og lige så mange udfordringer - forklarer sikkerhedsrådgiver Jan Jarlbæk, der har en fortid hos blandt andet Rigspolitiets Rejsehold og Europol.
Ud over en fysisk grænsekontrol er der en række tekniske værktøjer. Det kan eksempelvis være en form for nummerpladegenkendelse på Øresundsbroen.
På togforbindelserne kan man lave en form for paskontrol med finger- eller irisscanner. Ligesom nummerpladescannere findes teknikken allerede.
Der er også hele kystlinjen. Den kan rent teknisk overvåges med radar. Det giver dog den udfordring, at der skal være nogle mennesker til at reagere på både, der sejler mellem Sverige og Danmark.
Svært at håndtere
Uanset hvilke metoder man anvender, er der udfordringer forbundet med det. For eksempel kan en nummerpladescanner ikke fortælle, hvem og hvor mange der sidder i bilen, og skal således suppleres med andre værktøjer.
- Det er bare svært at håndhæve grænsekontrollen effektivt, når man tager alle faktorer med. Men det er klart: Hvor der ingenting er, vil ethvert tiltag være en effektivisering og en styrkelse af grænsekontrollen, siger Jan Jarlbæk.
Endelig er der også Schengen-samarbejdet, påpeger sikkerhedsrådgiveren, hvor Danmark har forpligtet sig til ikke at have konstant ind- og udrejsekontrol.
- Så den diskussion blusser jo også op. Det vil jeg så trygt overlade til politikerne at finde løsninger på det, siger Jan Jarlbæk.
Den svenske grænsekontrol udføres blandt andet af politiet i form af paskontrol ved Øresundsbroens betalingsanlæg, togstationen i Hyllie og Helsingborg havn.
Den danske regerings ønske om grænsekontrol kommer efter den seneste uges eksplosioner i København.
10. august ramte en eksplosion en nærpolitistation på Nørrebro. Det skete få dage efter en eksplosion ved Skattestyrelsen på Østerbro 6. august. I den forbindelse mistænker Københavns Politi to svenskere.