Samfund

Copenhagen Pride udelukker kunstner og debattør efter dårlig tone

Kunstner kaldte Copenhagen Prides booking af Infernal for "bull shit". Nu er koncert aflyst.

Det bliver ikke som planlagt O/Rioh, der lørdag åbner Pride Show ved Copenhagen Pride.

For sangerinden med det borgerlige navn Rikke Østergaard er ifølge Information blevet pillet af programmet, efter hun i et opslag på det sociale medie Instagram kritiserede, at Copenhagen Pride havde hyret bandet Infernal.

- Lad være med at være stolt eller glæde jer, Copenhagen Pride! Tag jer sammen og hyr hovednavne, som I faktisk skal forestille at støtte. Det her er bare bull shit, lyder det i opslaget.

Opslaget faldt ikke i god jord hos Copenhagen Pride, der nu har aflyst Rikke Østergaards koncert.

Vil undgå den dårlige tone

Aflysningen skyldtes tonen i kritikken, forklarer kommunikationsdirektør hos Priden Thomas Rasmussen.

- Vi er en organisation, der arbejder rigtig meget med, hvordan man gebærder sig, taler til hinanden, undgår at nedgøre hinanden og tale hinanden ned. Så det handler meget om det, siger han til Ritzau.

Samtidig påpeger han, at flertallet af kunstnere, der skal optræde til Copenhagen Pride, er LGBT-personer.

Føler sig censureret

Ifølge sangerinden har Copenhagen Pride svigtet i sine bookinger, fordi den har hyret Infernal, Tina Dickow og Birthe Kjær som hovednavne.

- Priden er i sin oprindelse en demonstration for synligheden af LGBT+-personer og ikke en festival, siger hun til Information og tilføjer, at hun føler sig censureret.

Thomas Rasmussen mener modsat hende, at Infernal passer fint ind i Copenhagen Prides mission.

- Man behøver ikke være LGBT-person for at stå på vores scene. Infernal har traditionelt set altid haft en stor homoseksuel følgerskare, siger han.

- Lina Rafn (forsanger i Infernal, red.) har altid støttet op om LGBT-miljøet. Også selv dengang det var knap så populært.

Debattør udelukket

Sangerinden er ikke den eneste, som Copenhagen Pride har aflyst på grund af en dårlig tone.

Anders Bendiksen er administrator på Danmarks største Facebook-gruppe for bøsser, 'Alle bøsser, der søger i Danmark', og skulle have debatteret online fællesskaber.

Men 24 timer inden blev han ekskluderet med den begrundelse, at han som administrator havde forsømt at gribe ind overfor transfobiske kommentarer, og at gruppen derfor ikke længere blev opfattet som et trygt sted for transkønnede bøsser.

- Jeg kan ikke følge, at man vælger at smide mig ud uden at have talt med os og spurgt, hvad der er sket, siger Anders Bendiksen, der ikke kan genkende, at der skulle være en dårlig tone i gruppen.

Han mener derimod, at der er blevet handlet på det, hvis nogen har udvist krænkende opførsel og ser det ikke som særlig mangfoldigt, at Priden reagerer ved at udelukke ham fra debatten.

- Det er diskrimination

Hos Copenhagen Pride har man ikke sat antal på henvendelserne om krænkende kommentarer på Facebook-gruppen. Men ifølge Ida Damgaard, bestyrelsesmedlem af Copenhagen Pride og human rights manager, er der beretninger om, at ekstra minioriteter ikke føler sig trygge.

- Jeg ville ønske, at Anders Bendiksen kunne forstå, at ved at ekskludere ham inkluderer man nogle andre, siger bestyrelsesmedlemmet.

- Jeg kan godt forstå, at de, der kigger udefra, kan synes, at det kan virke lidt drastisk, men det er et hensyn til dem, der er i de allermest udsatte positioner.

Ida Damgaard påpeger, at det ikke handler om, at Priden ikke kan tåle kritik, men ikke tolererer, når det går ud over førnævnte grupper.

- Jeg har fået at vide af Anders Bendiksen, at der er plads til forskellige holdninger i gruppen, men racisme og transfobi er ikke holdninger. Det er diskrimination, og det er svært at se, hvis man ikke er i de sko. Hvis det havde været homofobi, ville han have set det klarere, lyder det.