Samfund

Vejboder oplever tyverier på stribe - hyrer vagter og sætter kameraer op

Overalt langs de danske landeveje sælges alt fra grønsager, frugt, smykker og legetøj. Terkel Broe Christensen / Scanpix
TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

En vejbodsejer oplever, at 20 procent af hans varer bliver stjålet, mens en anden har noteret over 100 tyverier alene denne sommer.

De er en fast del af det danske sommerlandskab.

De små vejboder, hvor man kan tage friske jordbær, ærter eller kartofler og betale med mønter i kassen eller MobilePay.

Men for nogle er de et fristende tag-selv-bord og det i et sådant omfang, at nogle vejboder er begyndt at bruge vagter og videoovervågning.

En af dem er Kristian Krogh, der driver et familieejet gartneri i Sottrup ved Tønder og har vejboder over det meste af Sønderjylland. Denne sommer har han sat vagt på en af sine boder ved Haderslev.

- Det er et godt sted i forhold til trafik og kunder, men over 20 procent af vores varer i den bod bliver stjålet, siger han til TV 2.

- Det har hjulpet med en vagt. Men det koster jo penge og er ikke en permanent løsning.

Derfor skal den garvede jordbæravler enten bemande boden fremover eller dreje nøglen om på den - hvad han gør, ved han ikke endnu.

Vejboden byder blandt andet på krydderurter, ærter, gulerødder, squash og agurker.

Vagter virker - men koster penge

I boden ved Haderslev er der som i andre af gartneriets vejboder et videokamera, så man kan se, hvem der kommer og handler i løbet af dagen. Men det har ikke standset tyverierne.

- Vi kan jo se, der bliver snydt, når man tager fem bakker jordbær, og de kun smider to mønter i kassen eller kører fingeren over telefonen, men aldrig godkender deres MobilePay-overførsel, siger Kristian Krogh.

- Ja, man kan vel kalde det en speciel form for selvbetjening, sukker han.

Det er dog sjældent, han melder det til politiet. Denne sommer har han anmeldt en håndfuld, som han kalder grove tyverier.

Og han er ikke den eneste vejbodsejer, der oplever, at frugt og grøntsager forsvinder, uden at det klinger med penge i kassen.

- Tænk at blive tyv for et par jordbær

De mange tyverier kan Pia Strandgaard, der har en vejbod ved Norsminde syd for Aarhus, snakke med om.

I hendes vejbod kan man købe friske kartofler, gulerødder, squash og ærter, men hun oplever gang på gang, at der forsvinder penge og varer fra boden.

- Jeg er både vred, ked af det og frustreret, siger Pia Strandgaard til TV 2 Østjylland.

De friske frugter og grøntsager er fristende for svage sjæle, og derfor oplever Pia, at der gang på gang forsvinder penge og varer fra boden. Video: Johann Sørensen Video: TV 2 Østjylland

De fleste af kunderne betaler for det, de tager med hjem. Men Pia Strandgaard har allerede noteret over 100 tyverier.

- Da vi havde jordbær, tog de lige en lille håndfuld jordbær fra de andre bakker over i deres egen bakke. Tænk sig at gøre sig til tyv for en lille håndfuld jordbær, siger hun.

Rigspolitiet har ikke tal for, hvor mange tyverier der sker fra vejboder i Danmark, og hvorvidt problemets omfang er stigende eller faldende. Det oplyser de i en mail til TV 2.

- Det er jo en livsstil

Dan Haunstrup Christensen er konsulent ved brancheorganisationen Hortiadvice, der rådgiver og vejleder landmænd og frugtavlere.

Han anbefaler ejerne af vejboderne, at de stiller boderne tæt på deres hus, så de kan holde øje med dem hjemmefra.

- Når de står helt ude ved vejen, er de meget udsatte for tyveri. Det kan gå så galt, at man skal regne med 20-30 procent svind, siger Dan Haunstrup Christensen til TV 2 Østjylland.

Derudover anbefaler han, at vejboderne bruger MobilePay for at undgå tyveri af kontanter.

Trods tyverierne afviser både Kristian Krogh og Pia Strandgaard at give op og pakke deres vejboder sammen.

- Det er jo en livsstil, vi har her. Den skal de, der stjæler, da ikke ødelægge, siger Pia Strandgaard til TV 2 Østjylland.