Samfund

Rørt Mette Frederiksen til Godhavnsdrenge: - Undskyld

Mette Frederiksen åbner for undskyldninger til andre, der har lidt overlast.

Statsminister Mette Frederiksen (S) gav tirsdag en officiel undskyldning til de tidligere børnehjemsbørn, som blev udsat for misrøgt på drengehjemmet Godhavn.

- Kære alle sammen: I har ventet længe. Nu skal I saftsuseme ikke vente længere. På vegne af vores nutid og fælles fremtid vil jeg gerne se hver eneste af jer i øjnene og sige det eneste rigtige: Undskyld. Undskyld for den uret, der er gjort mod jer og jeres kære.

- For dem, der er her, og for dem, der var - og for dem, der følger efter. På vegne af Danmark: Undskyld, sagde Mette Frederiksen og gav dermed den officielle undskyldning til Godhavnsdrengene.

- Den danske stat var ansvarlige

Drengene blev i perioden 1947 til 1976 udsat for en række overgreb på drengehjemmet Godhavn i Tisvildeleje, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg.

Statsminister giver Godhavnsdrengene undskyldning

I 1893 blev Drengehjemmet Godhavn oprettet i Tisvildeleje i Nordsjælland. Det var et hjem for unge, som havde mistet deres forældre eller ikke passede deres skole.

I 2005 stod to nu voksne mænd frem i DRs dokumentar 'Drengehjemmet' og fortalte, at de som børn blev udsat for fysisk og psykisk vold, da de boede på Godhavn i 1960'erne.

I 2009 undersøgte Socialministeriet forholdene på i alt 19 danske børnehjem i perioden 1945-1976. Den slog fast, at børnehjemmets personale udsatte drengene for systematiske tæsk, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg.

Statsministeren sagde i sin tale, at hun havde glædet sig til at byde de tidligere børnehjemsbørn velkommen på Marienborg, hvor undskyldningen fandt sted.

Undervejs i talen, som ledte frem til undskyldningen, blev Mette Frederiksen flere gange berørt.

For i hendes øjne er der ikke nogen tvivl. Staten er ansvarlig, og derfor skulle undskyldningen komme fra hende.

- Det skete i en tid, hvor den danske stat var ansvarlige. Det er veldokumenteret. Børn blev fjernet fra deres mor og far. I stedet for at få støtte og undervisning blev I sat til arbejde, som ingen spinkel børnekrop kan klare. I stedet for omsorg fik i tæsk. Og i stedet for varme blev I mødt med ydmygelser og overgreb, sagde hun.

Den tidligere Godhavnsdreng og formand for 'Landsforeningen Godhavnsdrengene', Poul Erik Rasmussen, takkede efterfølgende statsministeren.

- Den (undskyldningen, red.) er lidt svær at få ind i bagsiden af hovedet. Det har været det værd at kæmpe for det her. Hver og en af jer har været med - også dem, vi desværre har mistet.

Formand for 'Landsforeningen Godhavnsdrengene', Poul Erik Rasmussen, takker statsminister Mette Frederiksen for undskyldningen. Video: Maria Runøe Møller

- Skylden har staten påtaget sig, men de dårlige minder, smerterne, mareridtene - de forsvinder aldrig. I alle de år har man gået og gemt sig i en kasse og følt den skyld. Men den behøver ikke at være der mere, det har statsministeren lige sørget for, sagde han videre.

Åbnede for undskyldninger til andre

Mette Frederiksen sagde i sin tale, at hun er villig til at give flere undskyldninger til personer, der har lidt overlast, udover Godhavnsdrengene. Hun nævnte eksempelvis grønlandske børn og personer med handicap.

Tidligere er det blandt andet blevet debatteret, om de såkaldte grønlandske eksperimentbørn, der i 1951 blev adskilt fra deres familier og fragtet til Danmark, bør få en undskyldning. Også Sprogø-pigerne, der blev tvangssteriliseret i årene 1934-1967 og anbragt på Sprogø, er blevet nævnt i den offentlige debat.

Statsminister Mette Frederiksen omfavner den tidligere Godhavnsdreng og formand for 'Landsforeningen Godhavnsdrengene', Poul Erik Rasmussen.

En undskyldning skal dog afvente en udredning af forholdene, lød det fra statsministeren.

- Jeg vil åbne døren til de mørkeste kapitler i danmarkshistorien. Kaste lys på. For jeg ønsker en mere retfærdig og ny udvikling for Danmark. En udvikling med vægt på forståelse, anerkendelse og respekt, sagde Mette Frederiksen.

- Vi har en opgave i forhold til de grønlandske børn, som i nogenlunde samme periode (som overgrebene på Godhavnsdrengene, red.) blev flyttet til Danmark, fordi man ville gøre dem til danskere. Det havde alvorlige konsekvenser. Det kunne være sted at starte.

I 2005 stiftede 17 Godhavnsdrenge 'Landsforeningen Godhavnsdrengene', som havde til formål at stille staten til regnskab for overgrebene og give ofrene en officiel undskyldning. Siden da har fem ministre i skiftende regeringer afvist at undskylde med den begrundelse, at sagen var forældet.

I 2009 undersøgte Socialministeriet så forholdene på i alt 19 danske børnehjem i perioden 1945-1976. Undersøgelsen slog fast, at Godhavns personale udsatte drengene for systematiske tæsk, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg.

Men først da regeringsmagten skiftede i juni 2019, besluttede statsminister Mette Frederiksen, at hun ville give en officiel undskyldning.

Støttepartier glæder sig over undskyldning

En undskyldning på vegne af den danske stat har i mange år været en mærkesag for SF, siger partiets formand, Pia Olsen Dyhr under arrangementet på Marienborg. Men det har tidligere ministre fra både blå og røde regeringer afvist.

Derfor er hun glad for, at der endelig er faldet en undskyldning.

Både Nye Borgerliges Pernille Vermund, SFs Pia Olsen Dyhr og Enhedslistens Pernille Skipper blev rørte under arrangementet.

- Det har krævet en statsminister med lidt mod, og det har Mette Frederiksen (S) heldigvis, siger hun.

Pernille Skipper, politisk ordfører i Enhedslisten, var også til stede:

- Det her er en helt enorm stor dag. Jeg kan ikke finde det tillægsord for, hvor vigtigt det er, og hvor stort det er for de her mennesker og for vores fællesskab som land, at vi får sagt undskyld, siger hun.