GO'

Dansker så sin afdøde far for sig under rus – læger advarer mod ulovlig te

Den psykedeliske ayahuasca-te kan give psykoser, advarer læger.

Han så det hele oppefra.

Kiggede ned og så sin far som femårig.

Sådan oplevede Hans Erik Rasmussen sin første ayahuasca-rus.

Han så sin far sidde alene på en seng og se trist ud. Det var tydeligt, at han kæmpede.

Faderens forældre så bare stumt til uden at trøste ham. Der var ingen varme, forståelse eller kærlighed at mærke.

I stedet blev Hans Erik Rasmussen selv fem år og satte sig ned ved siden af sin far. Der opstod en dyb forbindelse mellem dem. En forståelse, der var stærkere, end den nogensinde havde været i den virkelige verden.

Selvom ayahuasca er ulovligt at indtage, er interessen for det stigende, fortæller læge Martin Korsbak Madsen, der er ph.d.-studerende ved Neurobiologisk Forskningsenhed på Rigshospitalet.

Ulovligt herhjemme

Ayahuasca-te stammer oprindeligt fra Sydamerika, og det var under en rejse til Peru, at Hans Erik Rasmussen drak den psykedeliske te. Det fortæller han i ’Go’ morgen Danmark’.

I Peru er ayahuasca en del af kulturen, men herhjemme er den sammensatte te ulovlig at indtage.

Alligevel oplever læge Martin Korsbak Madsen fra Neurobiologisk Forskningsenhed på Rigshospitalet, at teen har nogle danskeres interesse.

Netop nu er han i gang med et forskningsprojekt, hvor han undersøger psykedeliske stoffers påvirkning af hjernen, og selvom han kun skulle bruge omkring 30 frivillige i sit projekt, viste flere end 2500 personer interesse.

- Der er mange, der er nysgerrige på, hvordan det føles at opnå den her indsigt. Der er generelt en nysgerrighed omkring psykedeliske stoffer, men ayahuasca i særdeleshed, siger han.

Det ses også i mængden af firmaer og rejsebureauer, der tilbyder ayahuasca-seancer både herhjemme og i udlandet.

Risiko for psykoser

Grunden til, at ayahuasca er et ulovligt stof i Danmark, er blandt andet, at man kan få psykiske problemer efter en ayahuasca-seance.

- Rusen giver en forvrængning af virkelighedsopfattelsen, som kan føre til svær angst og i nogle tilfælde psykose. Samtidig kan det også give anledning til en adfærd, hvor man kan skade sig selv eller andre, mens man er påvirket, advarer Jeppe Plesner, der er lægefaglig direktør på det psykiatriske privathospital Hejmdal.

Jeg vil ikke opfordre nogen til at tage det.

Martin Korsbak Madsen, læge

Det kan for eksempel ske, hvis man pludselig tror, at man kan flyve og derfor hopper ud ad et vindue.

- Risikoen er dog størst, hvis man i forvejen har en psykisk lidelse, eller hvis man kombinerer det med andre rusmidler, lyder det fra den lægelige direktør.

Blev rigtig syg

Da Hans Erik Rasmussen deltog i sin første ayahuasca-ceremoni for fem år siden, mærkede han på egen krop, at teen ikke er til at spøge med.

- Jeg fik det virkelig, virkelig elendigt. Jeg havde diarré og kastede op og lå på en madras og følte, at jeg havde 45 i feber, fortæller han.

Pludselig følte han dog, at ubehaget forsvandt, og i stedet blev han transporteret ind i en anden verden, hvor han så sin afdøde far som barn.

Han og faren havde aldrig været tætte, for mens Hans Erik havde været en følsom dreng, havde faren haft svært ved at vise følelser.

- Da jeg så ham der, fik jeg pludselig en ømhed for ham, jeg aldrig havde haft før. Jeg forstod, hvorfor han ikke havde kunnet være følelsesmæssigt til stede for mig, for jeg så, at han ingen omsorg selv havde fået som barn, siger Hans Erik Rasmussen.

Da teens psykedeliske effekt efter nogle timer var aftaget, vågnede han op og vidste, hvad han ville med sit liv. Det havde han været i tvivl om før.

Han startede et rejsebureau og har siden da taget danskere med til Sydamerika – og blandt andet tilbudt dem at deltage i ayahuasca-seancer.

- Man bliver screenet inden, og man må ikke tage psykofarmaka og drikke alkohol. Hvis ikke man er i fare for psykoser, er der for mig ingen fare i det. Så giver det en viden om en selv. Man siger, at ayahuasca er en læreplante. Den lærer dig det, du har brug for at lære på det givne tidspunkt i dit liv, siger han.

Virker i 1,5 år

Læge Martin Korsak Madsen er enig i, at det bevidsthedsudvidende stof DMT, som er i ayahuasca-te, i sig selv ikke er farligt.

- I sig selv er det hverken giftigt eller farligt – det giver højst hovedpine og træthed. Det er derimod det, man kan finde på at gøre under sit trip, der er farligt, siger han.

Martin Korsak Madsens forskning har dog også vist, at der kan være positive effekter ved psykedeliske stoffer som ayahuasca.

- Det kan ændre folks personlighed, og man bliver ofte mere åbensindet efter sådan en oplevelse. Typisk holder effekten i op til 1,5 år, siger han.

Den viden kan måske bruges til behandling af for eksempel depression i fremtiden. Studier har nemlig vist, at de aktive stoffer i ayahuasca-te har en positiv effekt mod depression.

Alligevel foreslår Martin Korsbak Madsen ikke, at danskerne begynder at drikke den psykedeliske te.

- Jeg vil ikke opfordre nogen til at tage det. Der er ingen tvivl om, at der er folk, der har haft helt fantastiske oplevelser med det og får en helt ny selvindsigt. Men der er også folk, der kommer galt afsted, siger han.

Se hele indslaget, hvor Hans Erik Rasmussen fortæller om sit psykedeliske trip, i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.