Samfund

38 danske brandfolk sættes nu ind mod flammerne på Grønland

Beredskabsstyrelsen har afsat op til tre millioner kroner til missionen.

38 danske brandfolk flyver tirsdag eftermiddag klokken 14.00 til Grønland i et af Forsvarets Hercules-fly.

Her skal de hjælpe det lokale beredskab med at bekæmpe en større naturbrand, der har brændt siden starten af juli og som bliver ved med at ulme under jorden i det tørvefyldte område mellem Sisimiut (Holsteinsborg) og Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord) i Vestgrønland.

Den danske håndsrækning kommer, efter at den grønlandske regering i weekenden så sig nødsaget til at bede om den.

Og når Grønland kalder, er Danmark klar, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

- Jeg mener, at det er vigtigt, at vi kan hjælpe og understøtte Grønland, når de beder om vores hjælp.

- Vi har et helt særligt bånd i rigsfællesskabet, og derfor er det også klart, at jeg er ekstra lydhør, når anmodningen om hjælp kommer fra Grønland, siger hun.

Rolig vejr på vej - men en svær opgave

Grønland har som bekendt ganske få træer, og størstedelen af midten af landet er dækket af is. Alligevel er naturbrande hyppigt forekomne.

De meteorologiske forhold siger, at der ikke kommer meget vind, men der kan komme stødende vindstød

Jens Ringgård, meteorolog

Og ilden kan være særligt svær at bekæmpe, fordi den ulmer i tørv, og et enkelt vindpust hurtigt kan få den til at blusse op igen.

Men det kan være, at de danske brandfolk får en hjælpende hånd:

- Vejret ser ud til at blive meget stabilt den næste stykke tid, og der er udsigt til nedbør før på fredag, siger TV 2s meteorolog Jens Ringgård.

De 38 danske brandfolk kan dog alligevel stå foran en udfordrende opgave:

- De meteorologiske forhold siger, at der ikke kommer meget vind den næste stykke tid, men når det brænder, har man så store temperaturforskelle mellem der hvor der er ild, og der hvor der ikke er ild, at det genererer vind, som ofte er meget stødende, siger Jens Ringgård.

Ifølge Jens Ringgård kan det af den årsag blive en svær opgave at slukke branden, da man ikke har nogen vindretning at lukke af for og derfor ofte er nødt til at omringe branden helt.

Kan brænde i månedsvis

Ifølge chefen for Internationalt Beredskab i Beredskabsstyrelsen, Jens Oddershede, vil det danske bidrag bestå af 16 værnepligtige, 8 frivillige og 14 af Beredskabsstyrelsens fastansatte folk.

- Deres opgave bliver især at få etableret en standsningslinje, så vi kan få inddæmmet branden og undgå, at den spreder sig yderligere, siger han.

Hvis ikke branden inddæmmes, vil den kunne overvintre og brænde i måneds- eller årevis med alvorlige konsekvenser for mennesker, natur og dyreliv.

Beredskabsstyrelsen har afsat op til tre millioner kroner til missionen, der ventes at vare i alt 14 dage.

Rygeovn skyld i brand

Den store naturbrand brød ud nær Sisimiut 8. juli. Ifølge det grønlandske politi var det en rygeovn, der oprindeligt var årsag til flammerne.

Lokale brandfolk og frivillige har flere gange slået ilden ned, men gløder i tørvene får i kombination med kraftige vinde igen og igen ilden til at blusse op.

Senest blev to hytter natten til mandag opslugt af flammer i et område nordøst for Sisimiut, før det lokale beredskab kunne nå at reagere.

Foruden brande i Grønland brænder det også flere andre steder i nordlige polarcirkel. Både i Alaska, Canada og det nordlige Rusland har det brændt i tre måneder. I Sibirien fylder røgskyen nu et område, der er større end EU.

En kombination af - for områderne - usædvanlige høje temperaturer og en lav jordfugtighed har skabt de perfekte forhold for antænding af brande i naturen, siger Mark Parrington, der forsker i udledningen fra naturbrande ved Copernicus Atmosphere Monitoring Service, til The Guardian.

Et netop offentliggjort satelitefoto viser, hvor stort et område, branden i Grønland i øjeblikket fylder. Branden strækker sig over et bælte på flere kilometer.

I Sibirien satte præsident Vladimir Putin i slutningen af juli militæret ind i bekæmpelsen af brandene, og fire sibiriske regioner erklærede undtagelsestilstand i et område på størrelse med Vesteuropa.

Alligevel fortsætter det med at brænde, og den enorme røgsky har nu retning mod Alaska.