Samfund

Sygehus nedbragte antallet af udeblivelser, men så kom loven i vejen

De fleste patienter mødte op, når de selv bookede tider til undersøgelser. Men forsøget var i strid med loven, så nu er det droppet.

Det er dyrt for samfundet, når patienter udebliver fra deres aftaler på sygehuset. På Kolding Sygehus sker det hver dag, så derfor ændrede man proceduren på afdelingen for røntgen og scanning.

- For hver gang en patient ikke kommer til en tid, så er det jo egentlig en mistet tid, som en anden patient, der står på venteliste, kunne have brugt, siger ledende overradiograf på afdelingen Pica Ann Blackburn Andersen til TV Syd.

I begyndelsen af august 2018 indførte sygehuset et forsøg, hvor patienterne selv kunne booke tid til deres første MR-scanning efter en henvisning fra egen læge.

Derefter faldt antallet af udeblivelser fra i gennemsnit 13 om ugen til lidt over fire.

- Jeg tror, forsøget har vist, at patienter gerne vil involveres i deres egen behandling og i planlægningen af deres egen tid, siger Pica Ann Blackbun Andersen.

Der var bare ét problem: Den nye procedure var i strid med sundhedsloven.

Krav på tid inden for tre dage

Omkring årsskiftet gjorde Region Syddanmark Kolding Sygehus opmærksom på, at patienten har krav på at få en konkret tid inden for tre dage efter henvisningen. Derfor måtte forsøget aflyses.

Vi kan spare rigtig mange penge, som vi kan bruge på sundhed, ved at forhindre de her udeblivelser

Poul-Erik Svendsen (S), formand, Sundhedsudvalget, Region Syddanmark

Det ærgrer Pica Ann Blackbun Andersen.

- Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at vi kunne få lov til at køre det her forsøg lidt længere tid, så vi kunne få nogle data på og se, om det faktisk er så godt, som vi indledningsvis tror, det er, siger hun.

Efter forsøget blev sløjfet, og hospitalet vendte tilbage til den gamle metode, hvor sundhedspersonalet giver patienten en tid, er antallet af udeblivelser steget til i gennemsnit ti om ugen.

Villig til at kigge på loven

Over 180.000 gange udeblev patienter sidste år fra en tid på hospitalerne i Region Syddanmark. Formanden for Sundhedsudvalget i regionen, Poul-Erik Svendsen, så helst at forsøget fra Kolding kunne fortsætte. Han mener, reglerne er tåbelige.

- Vi kan spare rigtig mange penge, som vi kan bruge på sundhed, ved at forhindre de her udeblivelser, siger han.

Også formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), ønsker at finde en løsning, så reglerne ikke står i vejen for muligheden for selvbooking.

- Det er også derfor, jeg meget gerne vil være med til at kigge på, om vi skal have moderniseret lovgivningen og tage det op med ministeren, siger hun.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er ikke afvisende.

- Jeg opfordrer dem til at komme med deres problemer. Hvis det er sådan, at vi skal ændre loven, så er jeg også villig til at se på det, så længe vi bare sikrer, at patienternes rettigheder selvfølgelig ikke bliver svækket, siger han til TV 2.