Efter 100 testpatienter: Dansk læge præsenterer ny behandling mod smerter

Ifølge neurolog Peter Michael Nielsen kan lyden af bas bruges som behandling af både epilepsi, depression og kroniske smerter.

Boom! Boom! Boom! Boom! Boom!

For mange danskere er lyden af en dyb bas måske lig med musik og fest, men i fremtiden bliver det meget vel også lyden af smertebehandling.

Sådan lyder det fra Peter Michael Nielsen, der er neurolog på Holbæk Sygehus.

Speciallægen har brugt mere end 30 år på at undersøge og opfinde den nye behandling mod epilepsi, depression og kroniske smerter.

Og nu er metoden klar til at blive præsenteret.

Snart bliver de første resultater af Peter Michael Nielsens forskning og kliniske test udgivet i det internationale videnskabelige lægemagasin Brain and Behavior.

Efter at han har udført omkring 3000 testbehandlinger på cirka 100 patienter, taler resultaterne ifølge Peter Michael Nielsen deres eget sprog.

- Stort set alle patienter, det er testet på, har haft en positiv effekt, siger neurologen i 'Go' morgen Danmark'.

Musik og bas – sådan virker det

Selve behandlingsmetoden er enkel.

Patienterne bliver sat i en behagelig stol med et sæt høretelefoner på hovedet og en lille form for højtaler spændt fast med et bælte på maven.

Ud af høretelefonerne strømmer musik, der skal få patienten til at slappe af, mens bassen brummer i maveregionen.

Det virker, fordi kroppen reagerer på bassen gennem nogle vibrationsfølsomme legemer, der kaldes pacini-systemet, forklarer Peter Michael Nielsen.

- Det er nogle små følelegemer, vi har overalt – i huden, i knoglerne og i vores indre organer – og pacini-systemet løber til hjernen med meget stor hastighed og meget stor styrke. Langt mere end smertesystemet.

Ifølge forskeren fungerer de små legemer som basmikrofoner i kroppen, der sender signaler til det område i hjernen, hvor symptomerne på smerte, depression og sågar epilepsi opstår, og beslaglægger dem.

Her kan du høre et eksempel på den musik, Peter Michael Nielsen bruger i sin nye smertebehandling med bas. Patienten får høretelefoner på og får bassen ind i kroppen via en slags højtaler, der er spændt fast med et bælte. Video: Thomas Jørgen Seerup

Og ved at spille musik og bas for patienterne overbelaster man det sensoriske nervesystem med indtryk i en sådan grad, at smerterne kan dulmes eller helt forsvinde, lyder det fra Peter Michael Nielsen.

Fire gange mere effektiv behandling

De cirka 100 patienter, som metoden er testet på, har ifølge Peter Michael Nielsen stort set alle oplevet en positiv effekt.

- Der er nogle få, det ikke har haft en effekt på, men ingen har haft bivirkninger, siger han.

Forskningen, der udgives i Brain and Behavior, omhandler specifikt nogle kliniske forsøg på patienter med depression, og den viser, at behandlingen er fire gange mere effektiv, end hvis man får medicin alene, lyder det fra Peter Michael Nielsen, der selv er overrasket over resultaterne.

- Det er altså ikke for sjov. Vi troede ikke rigtigt selv på tallene, da de kom, men det er altså rigtigt, og artiklen bliver offentliggjort, så nu er vi i luften, siger han.

Næste skridt bliver at få udviklet medicinsk udstyr og få behandlingen godkendt til brug på markedet.

Det bliver svært, men Peter Michael Nielsen er fortrøstningsfuld.

- Vi samarbejder med hospitaler i Island, London, Italien, Spanien og Holland, som gerne vil være med på at lave de her ting, så jeg tror faktisk på, at det kommer til at ske inden for et år, slutter han.

Se hele indslaget om den nye behandling af smerter med bas i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.