Samfund

Se videoen: 12-årig filmer marsvin i Københavns Havn

Marsvinet har måske svømmet efter en bunke sild, der er svømmet ind mod kanalen, lyder det fra chefdyrepasser.

12-årige Samuel Tristan Odegaard fik sig noget af en overraskelse, da han fredag aften sad med sine venner og spiste pizza nede ved Københavns Havn.

- Først troede vi ikke rigtig på det, men så ser vi en finne komme op af vandet. Jeg blev lidt chokeret over, at det var et marsvin, fortæller Samuel Tristan Odegaard.

Samuel og hans venner gik hen til kanten for at se nærmere på hvalen, der svømmede rundt i kanalen.

- Det er vildt, at jeg har set et marsvin i kanalerne. Jeg optog en video, og da den så ikke rigtig kom op igen, så ringede jeg hurtigt til min mor, fortæller han.

Marsvinet er sommetider havnens gæst

Der svømmer omkring 3000 marsvin rundt i Øresund og det sydlige Kattegat.

Ifølge chefdyrepasser hos Øresundsakvariet, Kristian Vedel, så finder det sommetider sted, at marsvin baner sig vej helt ind til Københavns Havn.

- Det er ikke et sjældent syn, men det sker ikke tit, at marsvin svømmer så tæt inde på havneområder, siger Kristian Vedel.

Det er heller ikke første gang, at hvaler forvilder sig ind i havneområder.

For under en uge siden var også en hval af arten øresvin blevet set svømme rundt ved Sønderborg havn.

Svømmer selv rundt

Kristian Vedel mener, at selvom marsvin og andre hvalarter generelt er flokdyr, så har marsvin det med at ”gå sine egne veje”.

Ifølge Samuel virkede marsvinet hverken til at have en stor krop eller finne. Drengene kunne heller ikke se, om der var andre marsvin på eventyr i kanalen den aften.

- Måske har marsvinet fulgtes med andre, uden at drengene har kunne se det. Ellers har den måske svømmet efter en bunke lækre sild, der har svømmet ind mod kanalen, forklarer

Kristian Vedel mener også, der kan være tale om en unge, som er blevet bort fra sin mor.

Marsvinet er en af de mindste arter af tandhvaler. Den er omkring 1,60-1,70 meter lang og vejer som voksen cirka 75 kilo.

Og oplevelsen af at have set et marsvin for allerførste gang var da også, ifølge Samuel, det hele værd:

- Det var en ret stor og fed oplevelse!