Justitsministeren: - Vi er nu nået til et meget alvorligt sted

Der har været ni uopklarede eksplosioner i København siden februar.

Hovedstadsområdet er ikke bare mærket af ni voldsomme eksplosioner inden for få måneder. Rystelserne og bragene når længere end til knuste ruder og forvredne biler.

- Det er et angreb på vores tryghed, siger justitsminister Nick Hækkerup til TV 2, som nu er indkaldt til møde i Regeringens Sikkerhedsudvalg, der kun bruges i særligt kritiske situationer.

Den udløsende faktor var angrebet natten til lørdag på lokalpolitistation Nordøst på Nørrebro i København. Blot få dage efter at Skattestyrelsen blev udsat for en lignende bombesprængning, hvor der skete stor materiel skade.

- Det her er rigtig, rigtig alvorligt. Og derfor indkalder vi nu de ministre, der har ansvaret for henholdsvis forsvar og politi, udenrigstjenesten og ikke mindst efterretningstjeneste for at koordinere indsatsen. Det her er en sag med topprioritet, siger Nick Hækkerup.

Ni uopklarede eksplosioner

Ingen af de ni eksplosioner, der har hærget hovedstadsområdet siden februar, er opklaret. Og det er stadig uklart, om der er en forbindelse mellem de respektive sprængninger.

- Politiet har været inde over sagerne meget længe, og det bliver taget alvorligt. Men nu vil vi markere det også fra politisk side. Det skal ikke skorte på nye værktøjer til politiet for at få opklaret det her, understreger justitsministeren, som vil forsøge at udgyde ro til de nervøse borgere i hovedstadsområdet.

Københavnsområdet ramt af 13 eksplosioner i 2019

Det kunne ifølge sprængningsekspert Peter Hald meget nemt være endt med dødelig udgang, da bomben ved politistationen i Hermodsgade eksploderede ganske få minutter efter, at civile var cyklet eller gået forbi.

- Det vi vil gøre nu er at øge patruljering og overvågning. Og så kan vi kun opfordre til, at borgerne forsat henvender sig med oplysninger, som kan være med til at opklare det her, siger Nick Hækkerup, som lørdag eftermiddag fik den formelle indkaldelse til mødet i sikkerhedsudvalget på statsminister Mette Frederiksens foranledning.

Livsvarig tavshedspligt

I udvalget sidder ud over Mette Frederiksen, udenrigsminister Jeppe Kofod (S), justitsminister Nick Hækkerup (S), finansminister Nicolai Wammen (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Politisk kommentator Hans Engell var i sikkerhedsudvalget fra 1982 til 1993 som henholdsvis forsvars- og justitsminister.

- Statsministeren skal sikre sig, at man gør, hvad man kan for, at der er ressourcer nok til stede, så politiet i sagen kan løse opgaven. Min forventning er, at Mette Frederiksen får en opdatering med alle detaljer og kan spørge om alt, og så vil hun høre, hvad hun kan gøre, siger Hans Engell.

Møderne i sikkerhedsudvalget er ifølge Engell meget fortrolige, og tavshedspligten er livsvarig. Ofte fordi det er højfølsomme emner med storpolitiske eller sikkerhedsmæssige perspektiver.

- Udvalgets primære opgave ligger i navnet: at tage det øverste ansvar for sikkerheden. Det kan være det interne, såsom alvorlige, kriminelle handlinger eller terror i Danmark. Eller det ydre såsom Danmarks deltagelse i krig. Møderne er meget fortrolige og foregår bag mange lukkede døre.

Ministrene bliver typisk suppleret af departementschefer. Derudover deltager toppersoner fra politiet og Forsvaret.

Det er uvist, hvornår mødet vil finde sted.