Tillidsmand sigtet for at skjule beviser efter togulykken på Storebælt

En rapport har fastslået, at en kombination af kraftig vind på dagen og en utilstrækkelig låsemekanisme var skyld i ulykken.

Fyns Politi har sigtet en tillidsmand for de ansatte i det tyske transportselskab DB Cargo.

Det sker i forlængelse af togulykken på Storebæltsbroen 2. januar i år, hvor otte mennesker mistede livet, og 16 personer blev kvæstet.

Tillidsmanden er sigtet for at skjule, hvem der havde ansvaret for læsningen og kontrollen af det godstog, hvorfra en sættevogn rev sig løs og ramte et passagertog. Det skulle han have gjort ved at fjerne et navn fra en liste, lyder sigtelsen ifølge Berlingske.

- Jeg kan bekræfte, at den pågældende er sigtet efter den sjældent anvendte paragraf 125 i straffeloven, der handler om bevisforvanskning, siger Torben Koch, der er mandens advokat, til avisen.

Ifølge paragraf 125 straffes den, der ”tilintetgør, forvansker eller bortskaffer genstande af betydning for en offentlig undersøgelse eller udsletter en forbrydelses spor”.

Tillidsmanden nægter sig skyldig ifølge Torben Koch.

Har erkendt at have fjernet navn

Han har dog erkendt, at han har fjernet et navn fra en vognliste, hvorpå navnene på medarbejderne, som kontrollerer togene, står. Men han afviser, at han har haft til hensigt at skjule beviser i sagen. Det handlede derimod om, at han ville rette en fejl, siger Torben Koch.

Tillidsmanden fjernede navnet på en kollega, der havde efterset toget før nytår, og som derfor ikke havde ansvaret om morgenen 2. januar, da toget blev efterset og klargjort, lyder det.

Fordi manden ikke havde til hensigt at lave bevisforvanskning, bør han frifindes, siger Torben Koch til Berlingske.

Tillidsmanden blev allerede i januar suspenderet fra DB Cargo som følge af sagen. Og i maj tog virksomheden så konsekvensen og fyrede ham.

Samarbejder med myndighederne

DB Cargo ønskede dengang ikke at udtale sig om, hvorfor vedkommende blev fyret, men virksomheden har flere gange understreget, at manden ikke har haft indflydelse på ulykken:

- Jeg vil gerne slå fast, at der ikke er noget i baggrunden for den personalesag, der kan have haft indflydelse på, at ulykken skete. Jeg vil også slå fast, at vi fortsætter vores dedikerede samarbejde med myndighederne for at komme til bunds i, hvad der forårsagede ulykken på Storebæltsbroen. Det er den eneste måde, hvorpå vi kan skabe en mere sikker jernbane i fremtiden, har kommunikationsdirektør Jan Wildau sagt.

Ulykken på Storebæltsbroen fandt sted cirka klokken 07.30, hvor lyntog 210 kørte op på broen og ramte en lastvognstrailer, der var faldet af en såkaldt lommevogn fra et godsvogn.

Efterfølgende blev der fundet et "forholdsmæssigt for stort antal fejl" i låsemekanismen af trailerne.

En rapport har fastslået, at kombinationen af kraftig vind på dagen og en utilstrækkelig låsemekanisme var skyld i ulykken.