Samfund

Onkel Reje lader ikke publikum udøve deres religionsfrihed, lyder kritik

Børneværten beskyldes for at være respektløs over for Danmarks kristne under sine optrædener til sommerturnéen Cirkus Summarum.

Det er okay, når DR Ramasjang-figuren Onkel Reje piller næse, hader sin julegave fra dronning Margrethe og i det hele taget opfører sig politisk ukorrekt.

Men når han gør grin med Satan og Gud, så går han over stregen. Sådan lyder det fra flere kristne organisationer, som de seneste dage har angrebet børneprogrammet.

Publikum har ikke valgt at komme til et satanistisk møde

Søren Skovgaard Sørensen, generalsekretær i Luthersk Mission

Under et besøg med sin femårige datter i sommerturnéen Cirkus Summarum kunne formanden i det danske Indre Mission blandt andet konstatere, at Onkel Reje spurgte publikum, om de var "klar til at blive satanister?" som en del af sin optræden som heavymetal-musiker.

- Ved en liveforestilling er man så åbenbart tvunget til at tage stilling til, om man vil være satanist. Det er virkelig ikke for børn, skriver Hans-Ole Bækgaard i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad.

Det samme lyder fra generalsekretæren i den kristne informationsorganisation KLF - Kirke og Medier, Mikael Arendt Laursen. Han ser kun én løsning:

- Danmarks Radio bør stoppe samarbejdet med Onkel Reje omgående og fjerne ham fra sendefladen på både Ramasjang og DR TV, skriver han på deres hjemmeside.

Onkel Reje er blevet værre

Under Cirkus Summarum skulle Onkel Reje ifølge Indre Missions Hans-Ole Bækgaard både have haft et omvendt kors i panden og opfordret publikum til at sende "satanistiske håndtegn".

Netop dette ser også generalsekretær i Luthersk Mission Søren Skovgaard Sørensen som dybt problematisk:

- Publikum har ikke valgt at komme til et satanistisk møde. Når man kommer til Cirkus Summarum, så har man ikke tilvalgt de værdier. Onkel Reje lader dermed ikke publikum udøve deres religionsfrihed, siger han til TV 2.

- Vi kan godt regne ud, at det er humoristisk ment, men DR glemmer, at for troende udspringer religion af en reel virkelighed. For religiøse er der en mening bag de her begreber, siger han til TV 2 og understreger, at det kan virke intimiderende at skulle deltage i showet som kristen.

Det er ikke første gang, at Onkel Reje-figuren, som spilles af Mads Geertsen, er blevet kritiseret.

Tilbage i februar udtalte den tidligere biskop i Lolland-Falsters Stift Steen Skovsgaard, at figuren har dårlig indflydelse på børn, fordi de lærer om Satan på en dårlig måde. Årsagen var, at karakteren i et afsnit af programmet havde sagt, at "alle rigtige heavybands er satanister", og opfordret sin bedste ven, Brille, og barnet Krølle til også at blive satanister.

DR: Det er sagt i spøg

Hos DR Ramasjang bliver både den gamle og nye kritik modtaget med rynkede bryn.

- Vi har absolut ingen planer om at fjerne Onkel Reje fra sendefladen, slår programredaktør Pelle Møller fast.

Han sammenligner kritikken med den, der opstod, efter at DR-figurerne Kaj og Andrea for efterhånden mange år siden sagde "missetand" og "tissemand". Han oplever det som et fåtal, der føler sig trådt over tæerne over figuren.

- Onkel Reje er ude på et fuldstændig komisk overdrev. Når han beder publikum om at ”blive satanister”, er det sagt med et tydeligt glimt i øjet, siger programredaktøren og understreger, at mange heavymetal-ikoner har flirtet med satanisme, og at det derfor giver mening at tale om i afsnittet om genren.

Efterlyser mere respekt

Ikke desto mindre ser Mikael Arendt Laursen fra KLF - Kirke og Medier det som en manglende respekt for kristne børnefamilier.

I sit indlæg argumenterer han for, at en væsentlig del af den danske befolkning tror på, at der er en åndelig dimension med både gode og dårlige kræfter. Og dem burde Onkel Reje udvise større respekt for.

Det er Hans-Ole Bækgaard enig i:

- Jeg ved, at mange andre end os har slukket for Onkel Reje de seneste mange måneder, fordi vi ikke ønsker, at vores børn skal finde satanisme sjovt eller det okkulte uskyldigt, skriver han i sit debatindlæg.

Pelle Møller synes ikke, at det handler om manglende respekt, men om at favne og behandle alle typer emner for børn.

Derfor ærgrer kritikken ham. Men DR lytter selvfølgelig altid til kritik, fastslår programredaktøren.

- Jeg er enormt ked af, hvis nogen har en opfattelse af, at vi ikke tænker over, hvad vi laver. Vi bruger meget tid på at vende og dreje den mindste joke, så vi kan få det største grin blandt flest mulige familier, siger han.