Samfund

Efterretningstjenester delte ulovligt data om danskere i årevis

Flere partier kræver politisk handling, efter at de nye oplysninger er kommet frem.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) havde i mindst fire år et ulovligt samarbejde om udveksling af overvågningsoplysninger om danske statsborgere.

Det skriver Altinget.

Ifølge mediet fremgår det af årsrapporterne fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne om de to tjenesters arbejde i 2018.

Konkret handlede samarbejdet om, at PET uden retskendelse kunne få adgang til oplysninger om personer bosiddende i Danmark, som FE havde indhentet som rådata i forbindelse med tjenestens efterretningsvirksomhed rettet mod forhold i udlandet.

Når PET selv indhenter oplysninger af den slags, kræver det en retskendelse. Tilsynet meddelte den 28. juni 2018 PET og FE, at den pågældende praksis ikke havde hjemmel i hverken PET- eller FE-loven.

Indstillede arbejde

Tjenesterne besluttede derfor at indstille det konkrete samarbejde. På det tidspunkt havde tjenesterne udvekslet oplysninger i mindst fire år, skriver Altinget.

PET vil ikke oplyse, hvor længe det ulovlige samarbejde har fundet sted, da justitsministeren og forsvarsministeren er blevet bedt om at redegøre for sagen over for Folketingets kontroludvalg med efterretningstjenesterne.

I Dansk Folkeparti undrer man sig over, at samarbejdet mellem de to tjenester kan have fundet sted i mindst fire år.

- Det er naturligvis noget, vi forventer at få en forklaring på i kontroludvalget, siger Dansk Folkepartis medlem af kontroludvalget, Søren Espersen, til Altinget.

I Enhedslisten er man rystet over, at samarbejdet mellem de to efterretningstjenester har stået på i årevis. Ifølge partiet er det et eksempel på et stigende generelt problem.

- Det viser det problematiske i, at Forsvarets Efterretningstjenester spiller en stadig større rolle i Danmark, og at der efterhånden kører rigtig mange danskere gennem FE's maskineri, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, til Altinget.