Samfund

OVERBLIK: Tidligere angreb på skattemyndighederne

Skattestyrelsen er sent tirsdag aften blevet udsat for en eksplosion. Tidligere er ansatte blevet overfaldet.

Sent tirsdag aften er en eksplosion gået af ved Skattestyrelsens bygning på Østerbro nær Nordhavn Station i København.

Eksplosionen har ødelagt en stor del af facaden på bygningen. To personer befandt sig i bygningen, da eksplosionen skete. Men ingen er kommet noget til.

Det er onsdag morgen småt med oplysninger om, hvad der er sket. Men skatteminister Morten Bødskov (S) betegner det som "rimelig åbenlyst", at nogen må stå bag.

Det vil i så fald ikke være første gang, at skattemyndighederne er udsat for angreb. Her er fire tidligere angreb mod skattemyndighederne:

Grov vold mod Skat-ansat i Silkeborg

En martsmorgen i 2017 blev en kvindelig ansat i Skat overfaldet ved sit hjem, da hun var på vej på arbejde. Her blev hun overfaldet af en 47-årig mand. Da hun lå værgeløs på jorden, sparkede og slog den 47-årige hende i hovedet.

Hun fik flere brud på ribben og kæben.

Overfaldet var bestilt af den 47-åriges bror, der var utilfreds med kvindens håndtering af hans selskabers sager hos Skat.

Derudover var en tredje mand involveret i angrebet. Han holdt vagt, mens den 47-årige gik løs på kvinden.

Den 47-årige fik ligesom sin bror, der bestilte overfaldet, tre år og seks måneders fængsel. Den 29-årige, der holdt vagt, blev idømt to år og seks måneders fængsel.

Skatteskyldner skød sikkerhedsvagt i hovedet

23. november 2007 blev vagtmanden Benny Nielsen skudt og dræbt i et skattecenter på Tagensvej i København.

Gerningsmanden, 47-årige Jørn Bundgaard Pedersen, fik 14 års fængsel for drabet.

Han var troppet op på skattecentret, hvor han truede en sagsbehandler med en pistol, fordi han var utilfreds med, at Skat gennem flere år havde forsøgt at inddrive et beløb på 318.321 kroner.

Efterfølgende rettede Jørn Bundgaard Pedersen sit våben mod hovedet på den 57-årige sikkerhedsvagt Benny Nielsen og affyrede et skud. Skuddet var dræbende.

Eksplosion ved Told & Skat på Østbanegade

Der har også tidligere været en eksplosion ved skattemyndighedernes kontorer på Østbanegade på Østerbro. Det skete i 2003 på samme dato - 6. august - som tirsdagens eksplosion.

Her blev der fundet pap og taperester, men ingen detonator eller sprængstof.

Derfor konkluderede politiet, at noget hjemmelavet fyrværkeri var bragt til sprængning i en boks, der tilhørte Told & Skat, som hørte hjemme i bygningen dengang.

Det blev dengang karakteriseret som grove drengestreger, og der blev ikke umiddelbart foretaget anholdelser i sagen.

Eksplosion ved Told & Skat på Tagensvej

Også i 2006 oplevede Told & Skat et angreb.

Det skete, da det, der formentlig var væske i en sodavandsflaske, sprængte hul i døren og beskadigede murværket hos Told & Skat på Tagensvej i København.

Eksplosionen lavede et hul på størrelse med en håndbold i døren og knuste en rude på første sal. Desuden fik to biler knust alle ruder.