Samfund

Eksplosion smadrer facade på Skattestyrelsen - åbenlyst, at nogen står bag, siger minister

To personer var inde i bygningen, men der er ikke meldinger om tilskadekomne, siger politiet.

Du kan tippe TV 2 med information og billeder på 1234@tv2.dk eller kbja@tv2.dk.

Københavns Politi rykkede sent tirsdag aften ud til Skattestyrelsen på Østbanegade på Østerbro i København.

Her hørte adskillige vidner et højt brag cirka klokken 22.15.

Københavns Politi bekræfter, at der er tale en eksplosion, som i øjeblikket bliver efterforsket.

Politi og redning var hurtigt på stedet, men ifølge politiet kom ingen personer alvorligt til skade, selvom to personer befandt sig i bygningen, da eksplosionen fandt sted. Én blev ramt af fragmenter ved Nordhavn Station og har efterfølgende henvendt sig på skadestuen, oplyser Københavns Politi.

Københavns Politi oplyser onsdag morgen, at de fortsat arbejder på stedet. Derfor er det for tidligt at konkludere noget, men chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov kalder eksplosionen for et angreb:

- Det er på nuværende tidspunkt for tidligt at sige nærmere om, hvem der står bag eksplosionen. Men vi tager det meget alvorligt og etablerede allerede i går aftes en bred og omfattende efterforskning. Et angreb som dette hverken kan eller vil vi acceptere, siger han i en pressemeddelelse.

Dermed afviser de, at der var tale om en hændelig hændelse eller et uheld:

- Det er noget, som nogen har gjort med vilje. Nogle har altså angrebet bygningen med vilje, siger Jørgen Bergen Skov på et pressemøde efterfølgende.

Billeder af facaden på Skattestyrelsens bygning viser store ødelæggelser. Vinduer er smadret, og metalplader dingler fra facaden på bygningen.

Skatteminister: - Ved du noget, skal du henvende dig

Skatteminister Morten Bødskov (S) kalder scenerne på Østerbro for "forfærdelige", og at det er "åbenlyst", at eksplosionen er lavet med fuldt overlæg:

- Ved man selv det mindste, skal man henvende sig til Københavns Politi, så vi kan stille dem til ansvar, som står bag det her.

- Det er helt vanvittigt. Skattestyrelsens facade og fronten af bygningen er blevet fuldstændig raseret. Det er uacceptabelt, at flere hundrede medarbejdere ser deres arbejdsplads raseret, og at mange naboer skal have så stort et chok, siger Morten Bødskov til TV 2.

Samme melding kommer fra statsminister Mette Frederiksen (S), der kniber sig selv i armen over, at ingen kom til skade ved eksplosionen og understreger, at politiet arbejder på højtryk:

- Vi betragter det her som en alvorlig forbrydelse. Og en bevidst handling. Vi kender ikke gerningsmænd eller motiv. Mange ressourcer er allokeret. Jeg kan ikke sige mere nu, men jeg vil gerne understrege, at vi på ingen måder ser det som drengestreger eller en tilfældighed. Det er et angreb på vores tryghed. Derfor ser vi på det her med meget stor alvor, siger Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag formiddag.

Medarbejdere, som arbejder i bygningen på Østerbro, er blevet bedt om at arbejde hjemme onsdag, så politiet kan arbejde på stedet.

Tog stopper igen på Nordhavn Station

Skattestyrelsen ligger ved Nordhavn Station, og i de første timer efter eksplosionen var al trafik til, fra og igennem stationen indstillet på grund af politiets arbejde.

To personer var til stede i bygningen, da en eksplosion ramte Skattestyrelsen ved Nordhavn Station.

Onsdag morgen cirka klokken 05.00 fortalte vagtchef ved Københavns Politi Michael Andersen, at både S-tog og regionaltog kunne passere stationen trods politiets arbejde:

- Vi er stadigvæk ved Skattestyrelsen, og der er afspærret. Jeg har ikke nogen tidshorisont for, hvor lang tid det vil vare. Det er op til dem, der laver de tekniske undersøgelser. Men togtrafikken kan igen passere Nordhavn Station, siger Michael Andersen.

Pressevagten hos DSB oplyste til TV 2 onsdag morgen, at S-togene kørte normalt.

Bomberyddere tilkaldt

Tirsdag aften blev der tilkaldt teknisk bistand til at bistå politiet med opklaringsarbejdet. Billeder fra stedet viser, at der omkring klokken 23.30 ankom bomberyddere fra hærens ammunitionstjeneste.

Skattestyrelsen blev tirsdag aften ramt af en stor eksplosion. Politi og bomberyddere var massivt til stede. Video: Local Eyes

Kristian Næsted, vagthavende operationschef ved Hovedstadens Beredskab, oplyste først på natten til nyhedsbureauet Ritzau, at facaden på Skattestyrelsens bygning er voldsomt beskadiget.

- Der er flere knuste ruder, og i det hele taget er facaden raseret. Det ser voldsomt ud, sagde han kort før klokken et natten til onsdag.

- Det lød som en bombe

Øjenvidner fortæller, at braget rystede bydelen.

Karin Højgård Christensen bor cirka 50 meter fra Skattestyrelsen, og hun sad i sin stue, da braget lød.

- Mit hjerte sprang et slag over. Det var ikke bare et kanonslag, det rystede i stuen, og jeg tænkte, at det lød som en bombe, det var et skælv. Det rystede nærmest i murværket, og jeg bor på fjerde sal. Der er i hvert fald seks brandbiler, der arbejder nedenfor, sagde hun til TV 2 cirka klokken 23.00.

En anden beboer i området, Nanna Østergaard, fortalte om en lignende oplevelse.

- Gulvet rystede hos os, og jeg tænkte, at det var det vildeste kanonslag direkte mod vores ydermur, fordi jeg har aldrig har hørt eller oplevet noget lignende, siger hun.

Ramt af eksplosion før

Eksplosionen tirsdag aften ved Skattestyrelsen er ikke første gang, at adressen har været udsat for et stort brag.

For præcis 16 år siden - også 6. august - sprang en boks hos Told & Skat i luften. Det var også i Østbanegade på Østerbro i København og skete omkring klokken 02.00.

Eksplosionen var så kraftig, at stålpladen omkring boksen blev slynget 50 meter væk. Selve boksen, der også var af rustfrit stål, blev slynget 10-15 meter væk, skrev nyhedsbureauet Ritzau dengang.