Samfund

Gravide mangler jod - ny lov skal sikre mere jod i dansk salt

Fra 1. juli skal der være 20 mikrogram jod i ét kilo dansk produceret salt. Det er en stigning på mere end 50 procent i forhold til tidligere krav.

Mange danske kvinder, blandt dem gravide kvinder, mangler jod, viser beregninger af danskernes kost fra DTU Fødevareinstitut. Derfor har Fødevarestyrelsen fra 1. juli sat kravet for, hvor meget jod der skal være i et kilo dansk produceret salt, drastisk i vejret - fra 13 mikrogram til 20 mikrogram, en forhøjelse på over 50 procent.

- Det har vi gjort ud fra DTU's beregninger, som vi er helt trygge ved, siger Anette Flensborg, sektionsleder hos Fødevarestyrelsen, til TV 2.

- Siden år 2000 har det været obligatorisk for danske saltproducenter at tilsætte 13 milligram jod per kilogram salt. Dengang førte kravet til, at danskernes indtag nåede op over det anbefalede minimum på 150 mikrogram jod per dag. Sidenhen er jodindtaget faldet, skriver Fødevarestyrelsen selv om baggrunden for det nye krav.

Jodmangel kan føre til stofskiftesygdomme, og hos gravide kvinder og kvinder, der ammer, kan det påvirke hjerneudviklingen hos fostre og nyfødte.

I mange andre EU-lande, som for eksempel Frankrig og Tyskland, er der ikke lovkrav til indholdet af jod i salt - men anbefalinger.

Faldet igen

For at komme problemet i møde har Fødevarestyrelsen altså nu igen forhøjet kravet om jod i salt.

Anette Flensborg mener ikke, at en forøgelse af jodindholdet på over 50 procent kan være farlig.

- Vi har rettet os efter DTU's anbefalinger, så vi ikke forhøjer kravet for meget, for det er der ingen grund til, siger Anette Flensborg.

Hun oplyser, at importeret salt, der er markedsført og solgt lovligt i et andet EU-land, også kan sælges lovligt i Danmark, selvom det ikke overholder de danske krav.

- Vi vil håndhæve ændringen ved vores almindelige kontroller og stikprøvekontroller, siger Anette Flensborg.