Samfund

Forbrugerrådet advarer mod ny investeringsmulighed

Det er anden gang, han sælger ud af en erstatning, han ikke er tildelt.

Jesper Nielsen, også kendt som Kasi-Jesper, udbyder nu andele af en mulig erstatning som en investering.

Det sker, efter at han i sidste uge opskrev værdierne i sit holdingselskab, Dacamase, fra 318 millioner kroner til 1,8 milliarder kroner.

Årsagen bag er en delafgørelse fra den voldgiftsret, der behandler en sag mellem Jesper Nielsen og smykkefirmaet Pandora.

Retten besluttede mandag, at Pandora er tvunget til at fremlægge centrale regnskaber i sagen, som Jesper Nielsen mener giver ham en fordel, når sagen skal afgøres.

- Det var en stor dag i mandags for vores Kasi-familie, efter fire år og fem måneders kamp tog vi et afgørende skridt imod at øge værdierne markant i vores selskabs struktur. Vi fejrer det med at udlodde 400 VIP-billetter til vores store event i Royal Arena med medfølgende 200 miniandele i min forventede earnout-betaling fra Pandora CWE, skriver Jesper Nielsen i Facebook-opslaget, som han overfor TV 2 kalder det en gimmick.

Baggrunden for striden

Jesper Nielsen var ejer og direktør af Kasi Group ApS, som tilbage i nullerne stod for at forhandle Pandoras smykker på de centraleuropæiske markeder.

I 2008 købte kapitalfonden Axcel 60 procent af aktierne i Pandora. To år senere opkøbte Pandora så Kasi Groups distributions- og salgsnetværk, og kort efter købte de Jesper Nielsen helt ud.

I den forbindelse trådte en bonusaftale, en såkaldt earnout-aftale, i kraft, hvor Jesper Nielsen i fire år skulle have halvdelen af overskuddet, og det beløb, han modtog for det fjerde år, skulle han yderligere have udbetalt hvert år de følgende fire år. Men de følgende år svigtede salget i Pandora, der kom med dårlige regnskaber og måtte meddele, at der ikke var noget overskud til Jesper Nielsen.

I 2016 begyndte selskabet dog igen at tjene penge, og i 2017 voksede overskuddet til 833 millioner. Derfor lagde Jesper Nielsen sag an mod Pandora, som han mener skylder ham i underkanten af to milliarder kroner.

- Det er en meget stor gåde for os, hvordan denne forretning kunne gå i minus, og så snart earnout-aftalen udløber, bliver de ekstremt profitable igen, har Jesper Nielsen tidligere sagt.

Lover op til fem gange pengene igen

Ifølge Facebook-opslaget, hvor Jesper Nielsen lancerer "en anderledes spændende investering i Kasi-Jespers earnout", skønnes værdien af aftalen at være mellem 1,147 millioner kroner og 3,362 millioner kroner.

Investerer man, kan man få sine penge igen "helt op til fem gange de kommende seks måneder", lyder det.

Men man bør ikke tage chancen, siger Vagn Jelsøe, direktør i Forbrugerrådet Tænk.

- Selvom han (Jesper Nielsen, red.) kalder det en gimmick, er der jo tale om en investering for folk. Det er op til Finanstilsynet at vurdere, om det her overholder reglerne for markedsføring af handel med værdipapirer. Umiddelbart er det min vurdering, at det ikke gør. Der bliver kun omtalt en mulig gevinst her. Men hvis der ikke var en risiko for tab, ville der slet ikke være en retssag, siger Vagn Jelsøe til TV 2.

Mens Jesper Nielsen på papirene har opjusteret værdierne i sit holdingselskab med næsten 1,5 milliarder kroner, så har modparten Pandora på sin side ikke budgetteret med en udbetaling til Jesper Nielsen. Selskabet har fortsat hensat nul kroner til sagen mod ham. Det fremgår ifølge Finans.dk af Pandoras årsregnskab for 2018.

- Hvis dette havde ændret sig, så ville vi naturligvis kommunikere det i overensstemmelse med lovgivningen på området, skriver Pandoras globale pressechef, Johan Melchior, i en mail til Finans.dk. Pandora er et børsnoteret selskab.

I januar i år lavede Jesper 'Kasi' Nielsen en lignende udlodning af ejerandele i den mulige erstatning fra Pandora. Dengang solgte han andele på 10.000 kroner stykket, og 18. januar kunne Finans.dk citere ham for, at han havde solgt 650 andele - for et beløb på i alt 6,5 millioner kroner.