10 råd til, hvordan du sætter grænser for din teenagers alkoholforbrug
Unge med forældre, der har en afslappet holdning til alkohol, debuterer tidligst - og er dem, der drikker allermest, når de er fyldt 15 år.
Danske unge er ”europamestre” i at drikke alkohol. Og de begynder væsentligt tidligere end andre unge europæere. For selvom man herhjemme først må købe øl og vin, når man er fyldt 16 år, og stærk spiritus som 18-årig, begynder rigtig mange unge at drikke tidligere.
Forældre kan gøre mange ting for at sætte grænser for deres børns alkoholforbrug, og der er en direkte sammenhæng mellem, hvor meget danske unge drikker, og hvilke aftaler de har med deres forældre omkring alkohol.
- Forskning viser, at unge, hvis forældre udviser varme og anerkendelse kombineret med rammer og forventninger til dem, drikker mindre end unge, hvis forældre er enten strikse og kontrollerende eller uengagerede i deres barn, lyder det fra Anett Wiingaard, der står bag Alkoholdialog.dk, der blandt andet laver undervisningsmateriale til skoler.
Men det kan være svært for forældre at sætte grænser for sin teenager. Det kan man blandt andet se i det nye TV 2-program 'Din teenagers hemmelige liv', som har premiere på TV 2 torsdag klokken 20.50.
Hav føling med dit barn
For bedst at kunne lave rimelige regler for sin teenager kræver det ifølge Anett Wiingaard, at man ved, hvad ens søn eller datter laver.
Man skal blande sig og bruge energi på at snakke sig frem til nogle gode aftaler med sin teenager, lyder det fra Anett Wiingaard, der har arbejdet med alkoholforebyggelse gennem de sidste 25 år.
- Det er vigtigt at have føling med, hvor ens barn er, og hvem det er sammen med. En god kontakt gør, at man kan bevare en god dialog med sit barn og på den måde også få sat nogle klare regler, siger Anett Wiingaard.
Ifølge forskning har både grænser for antal genstande og regler for, hvor længe den unge må være ude, betydning.
Der er nemlig fem gange så mange 15-årige, der har drukket mere end fem genstande på en aften, blandt dem, der må være ude til klokken to om natten, i forhold til dem, der skal være hjemme senest ved midnat.
Du kan mindske mængden af genstande
Giver du dit barn lov til at drikke fem eller flere genstande, har 68 procent været fulde mindst én gang inden for den sidste måned.
Til sammenligning har kun 26 procent af unge med forbud mod at drikke været fulde inden for den sidste måned.
Har forældrene givet tilladelse til at drikke to genstande, har 33 procent af de unge været fulde.
- Det kan godt være, at den unge drikker mere end de to genstande, men sandsynligheden for, at han eller hun drikker rigtig mange, er væsentlig mindre, når der er en aftale, siger Anett Wiingaard.
Grænser kan altså være afgørende for dit barns alkoholdebut og mængden af indtaget. Ifølge Alkoholdialog.dk er unge med forældre, der har et afslappet holdning til deres alkoholindtag, dem, der debuterer tidligst – som 12-13-årige – og dem, der drikker allermest, når de er fyldt 15 år.
Unge har generelt ikke noget imod, at forældrene blander sig i deres alkoholvaner. Det viser Kræftens Bekæmpelses kortlægning af danske unges alkoholvaner fra 2017.
Her svarer langt de fleste af de unge desuden, at de som udgangspunkt overholder de aftaler, de laver med deres forældre om alkohol.
Herunder får du Alkoholdialog.dk’s gode råd til, hvordan du sætter grænser for dit barn og klæder dem på til at skulle begynde at drikke alkohol.
'Din teenagers hemmelige liv' sendes torsdag aften på TV 2 og TV 2 PLAY.