Samfund

Der har aldrig været så mange indbyggere på Fanø som nu

En børnehave på Fanø havde fire børn tilbage. Nu er der over 20. De danske småøer har befolkningsfremgang.

Troels Nielsen måtte for nogle dage siden ud i sin have på Fanø og skære et rådyr fri, fordi det var blevet fanget i et hegn og holdt hans lille søn vågen.

Det var ikke sket for lidt over en måned siden. Da var det udrykningskøretøjer og støj fra gaden, der forstyrrede toårige Karl Mio og hans mors nattesøvn.

- Jeg har faktisk været ret påvirket af, at der har været så meget larm fra vores gårde, efter at vi fik altaner, så jeg har ikke sovet ret godt. Det gør jeg her, fortæller Nina Ehrhorn til TV 2.

Tanken opstod over et glas rødvin juleaften, og i juli forlod den lille familie så hovedstaden og flyttede til Fanø, hvor de nu har eget hus og en have, der er større end deres gamle lejlighed i Valby.

Dermed blev familien en del af en statistik, der viser, at de bliver flere og flere indbyggere på øen ud for Esbjerg.

Flere end nogensinde

Fra 2013 til 2019 steg Fanøs befolkningstal med 167 personer til 3404 i alt. Og ifølge JyskeVestkysten er tallet fortsat med at stige, så der nu bor næsten 3500 mennesker på øen.

Befolkningstal Fanø

  • 2013: 3237
  • 2014. 3264
  • 2015: 3263
  • 2016: 3290
  • 2017: 3345
  • 2018: 3401
  • 2019: 3404

Kilde: Danmark Statistik

- Når vi kigger på tallene, kan vi se, at det særligt har rykket i det seneste kvartal, og der har, så vidt vides, aldrig været så mange indbyggere på øen som nu, siger konsulent ved Fanø Kommune Jacob Kristian Bay til avisen.

Vi havde en strategi om, at der skulle flere børnefamilier til Fanø, så vi tog chancen og brugte nogle penge

Erik Nørreby (V), viceborgmester, Fanø

Også mindre øer end Fanø oplever fremgang i befolkningstallet, viser en nyligt offentliggjort rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. For første gang siden 1999 har de 28 danske småøer haft befolkningsfremgang tre år i træk. Det er øer, der til sammen har 4538 indbyggere.

Ifølge analysen er det især øer med skole eller dagtilbud, der har fremgang, samt øer, hvor færgetiden dertil er under 25 minutter.

Ud i naturen

Netop den korte færgetur fra Fanø til Esbjerg og de gode pasningsforhold for Karl Mio fremhæver Troels Nielsen og Nina Ehrhorn, når de skal forklare fordelene ved deres nye øtilværelse.

- Vi havde en virkelig god vuggestue i Valby, men det kan jo ikke rigtigt måle sig med en vuggestue, hvor de er normeret med én pædagog mere herovre, end de er i København. Og det koster det halve, fordi de gerne vil have børnefamilier til, siger Troels Nielsen.

Og så kommer børnene ud i naturen hver dag og ser sæler og rådyr, tilføjer han.

- Så det betyder helt sikkert meget for vores beslutning, at han kan få sådan en opvækst, og at vi ikke skal stresse over at lære ham at køre på cykel op ad Jagtvej på Nørrebro, siger Troels Nielsen.

Nina Ehrhorn, Troels Nielsen og Karl Mio har skiftet 77 kvadratmeter i Valby ud med 185 på Fanø.

Fanø Kommune har målrettet forsøgt at lokke nye indbyggere til øen, og der har fokus også været på øens pasningstilbud.

Fra 4 til 20 børn

For tre år siden var udsigterne mildest talt ikke gode for børneinstitutionen Bakskuld i Sønderho. Der var fire børn tilbage, og institutionen var lukningstruet, fortæller tidligere borgmester og nuværende viceborgmester Erik Nørreby (V).

Men fra politisk side besluttede man at holde liv i institutionen, og i dag har den ifølge Erik Nørreby godt 20 børn og har været medvirkende årsag til, at flere børnefamilier har slået sig ned i byen.

- Det var da også dyrt dengang, men det var et sats. Vi havde en strategi om, at der skulle flere børnefamilier til Fanø, så vi tog chancen og brugte nogle penge. Og det virkede, siger han til TV 2.